ИЗРАЕЛ И АМЕРИКА ПРЕТЕ: Путин не попушта! АЛАРМ НА ЗАПАДУ

IZRAEL I AMERIKA PRETE: Putin ne popušta! ALARM NA ZAPADU

25 septembra 2018

MOSKVA će najavljenom isporukom Siriji raketnih sistema S-300 prouzrokovati značajnu eskalaciju situacije – izjavio je Džon Bolton.

Pomoćnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost  odluku koju je objavio ministar odbrane RF – general armije Sergej Šojgu – nazvao je „glavnom greškom“ Rusije povodom Sirije i Bliskog istoka.Istovremeno je izrazio „očekivanje“ oficijelnog Vašingtona da će se ruski državno-vojni vrh predomisliti i oddustati od isporuke damasku S-300.

Amerikanci su se očekivano uzbudili jer S-300 u sastavu sirijske PVO bitno menjaju odnos snaga na Bliskom istoku. Ne samo time što Tel Avivu oduzimaju dosadašnju mogućnost da nekažnjeno izvodi avionske i raketne udare po ciljevima na teritoriji Sirije.

Iz istih razloga je izraelski premijer Benjamin Netanjahu telefonski razgovarao sa Vladimirom Putinom.

Razgovor je tražio Netanjahu. A svi su izgledi da se uzalud potrudio, iako je činio sve što je mogao da Putina ubedi da je Sirija „nepouzdan igrač“ i da će moderno naoružanje poput S-300 u njenim rukama biti „opasnost za ceo region“.

U Moskvi je saopšteno da mu je Putin predočio da Rusija jačanje odbrambenih mogućnosti Sirije sistemima S-300 smatra „adekvatnim stvorenoj situaciji“. Još je podvukao da će to jačanje sirijske PVO biti u funkciji otklanjanja mogućih pretnji životima pripadnika ruskog vojnog kontigenta u Siriji.

Ruski lider je Netanjahuu, sa kojim inače ima dobre lične odnose, ponovio da se u Moskvi krivcem za tragediju ruskog izviđačkog aviona Il-20 smatraju Izrael i njegova avijacija.

Ovo se može smatrati i indirektnim odgovorom Boltonu i Beloj kući.

Utoliko pre što se u saopštenju Kremlja naglašava da isporuka Siriji S-300 nije uperena ni protiv koje treće zemlje i da se moskva prilikom donošenja odluke (o isporuci9 primarno rukovodila razlozima bezbednosti svog „sirijskog kontigenta“.

(Fakti)

KOMENTARI12 komentara

 1. Dani says:

  Rusi ne najavljuju oni vas obavestavaju.S-300 se vec nalazi tamo gde treba,to znaci"draga gospodo"da ste na vreme obavesteni,pa izvoli te.

 2. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Neverovatno je koliko su izraelci i kauboji glupi; sami su isprovocirali postavljanje S-300 u Siriji i zatvorili sirijsko nebo za svoje avione.Ali što bi rekli njihovi simpatizeri, "ma kakav S-300, on nikada nije dokazan u borbi,ruski crtići". Prema tome, nema potrebe da se plašite kauboji i jevreji, vaši simpatizeri znaju bolje od vas :-)))

 3. da da says:

  na terenu u Siriji je ceo diazepam ruskog PVO već postavljen..od s-125,kub-a,buk-a,buk m2,pancir,tor,strela m1,strela m2 itd.Ruske baze čuvaju s-300 i s-400..šta dobijaju sa još malo s-300 to ni sami ne znaju..ako svi znaju da sirijci nemaju pojma rukovati ni sa s-125,koji će im s-300..židovi svako malo lete iznad sirije i pucaju na šta hoće,da li je moguće da u zadnjih 30 godina sirijski PVO nije naučio koristiti resurse koje poseduje?

  • Miraš says:

   Šta dobijaju? Dobijaju ono o čemu svi ćute, ne smeju da ka\u naglas. Stalno se naglašava da je ovaj još jedan S-300 neophodan da bi bila adekvatno zaštićena ruska vojska. To jeste tako ali ovaj PVO sistem dobija država Sirija, tj. vojska SAA! Ovaj slučaj jasno je pokazao da ruska vojska prisutna u Siriji u iznenadnim okolnostima ne štiti se samo sa sistemom S-400 iz Hmejmima i S-300 iz Tartusa nego i sa nizom sistema koje od ranije poseduje Sirija. Dakle neki od tih starijih sistema koje poseduje Sirija dosad su čekali da im sa radara boljeg sistema prenesu se podaci i imaju i drugih manjkavosti. Država Sirija je suverena država i kad njena vojska dobije S-300 naravno da će ga koristiti u svim slučajevima napada, to je ono što brine SAD. ... Po pitanju obučenosti za S-300, Sirijci su obučavani još 2010 godine kada su ugovarali kupovanje sistema S-300. Zbog sigurnosti očitavanja podataka (obuke za to dugo traju i to je najosetljivije) na sirijskom sistemu S-300 sem sirijske posade može da bude iznajmljen i jedan ruski oficir, to je izvodljivo. ... Sirijski PVO sistemi su reagovali tokom izraelskih napada, ali zastareli su i uz najbolji trud mogli su samo toliko tj. manje da urade. ... U ratu pobedjuje ona strana koja ima bolje naoružanje - to je jedno od važnih pravila, a ovaj put Rusija može da obezbedi Siriji bolje naoružanje. Što se tiče tvrdnji o neobučenosti sirijske vojske to je najčešće podla retorika Izraela sa ciljem da u odnosu na Siriju sačuvaju prednost u naoružanju. Zatim onaj pogodjeni Pancir Izraelci su vrebali takvu iznenadnu priliku samo da još jednom mogu da tvrde kako sirijska vojska ne zaslužuje bolje naoružanje.

  • PRVA LINIJA says:

   DIJAPAZON MAJSTORE, DIAZEPAM JE VEROVATNO LEKIC KOJI NISI POPIO U PROPISANO VREME... PRETI TERAPIJU... CINICE TI DOBRO... VALJDA...

   • da da says:

    majstor ti kod sestre sinoć bio,parkirao s-125..

  • Bosko says:

   Kaze se dijapazon. Dijazepam je lek.

 4. Miraš says:

  PVO sistem S-300 je već prebačen u rusku avio bazu Hmejmim (Latakija, Sirija), takodje i svi dopunski "artikli" koje su ranijih dana navodili. Tako piše moj dosadašnji pouzdan izvor. ... Hm, one poveće zone zabranjenog letenja koje je Rusija napravila iznad istočnog Mediterana u sklopu vojne vežbe odmah od 18.09. nisu napravljene za to da bi se ruska vojska bezbedno kupala u moru do kraja sezone tj. do 26.09.2018. godine.

  • Miraš says:

   Te privremene zone zabranjenog letenja iznad istočnog dela Sredozemnog mora pokrivaju teritoriju naspram 193 km sirijske obale, 225 km libanske obale i x km obale severnog Izraela; još nekoliko zona ima oko Kipra. Pre dan-dva bila je i vest da izraelski avioni leteći iznad kopna istočnije od tih zona stigli su do Tripolija (sever Libana). Tu su ih presreli ruski lovci i vratili su ih do Izraela. Znači najverovatnije tada su išli u špijanažu.

 5. Deda Micko says:

  Imam ideju za Putina i Sojgua kako da se resi postojeci konflikt. Neka se izvinu Izraelu i Americi zbog S300 i neka umesto tog sistema odmah Siriji isporuce S400. Apsolutno najbolje resenje.

 6. vanja says:

  Kako tumaciti poruke zapada? Ako vam zapad kaze da je neki potez "greska", znaci da ste povukli pravi potez; kad vam kaze da "destabilizujete" neki region, to tumacite kao stabilizaciju; a kada vas pohvali pazite se sami sebe.

  • Deda Micko says:

   A naseg Vucka stalno hvale, kuku nama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *