Izrael i Hamas dogovorili primirje

Izrael i Hamas dogovorili primirje

1 avgusta 2014

Palestinians school girls walk on the rubble of a building destroyed during earlier Israeli bombardment, as they make their way to their nearby school in Gaza CitySjedinjene Američke Države i Ujedinjene nacije saopštile su u četvrtak uveče da su Izrael i Hamas postigli dogovor o humanitarnom prekidu vatre koji će početi u petak ujutro u osam sati po lokalnom vremenu i trajati 72 sata.

U zajedničkom saopštenju, SAD i UN su saopštile da su dobile uveravanja svih strana u konfliktu da su pristali na bezuslovan prekid vatre tokom kojeg će pregovarati o postizanju trajnijeg primirja, javio je AP.

Saopštenje o prekidu vatre objavili su američki državni sekretar Džon Keri i generalni sekretar UN Ban Ki-mun.

U saopštenju se kaže da će „snage na terenu ostati tamo gde se sada nalaze“, što znači, kako navodi Rojters, da se izraelske kopnene snage neće povući iz pojasa Gaze.

Keri je rekao da će tokom prekida vatre civili u Gazi dobiti neophodnu humanitarnu pomoć, sahraniti mrtve, zbrinuti ranjene i nadomestiti zalihe hrane.

„Popravke infrastrukture u oblasi vodosnabdevanja i energije, takođe mogu biti nastavljene u tom periodu“, naveo je on.

Keri je rekao da vest o primirju saopštava zajedno sa Banom koji je takođe uložio mnogo napora da se okonča krvavi konflikt.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *