ИЗРАЕЛ И САУДИЈСКА АРАБИЈА СКЛОПИЛИ САВЕЗ!

IZRAEL I SAUDIJSKA ARABIJA SKLOPILI SAVEZ!

12 maja 2018

Krunski princ Saudijske Arabije Mohammad bin Salman postao je glavni partner Izraela u sprovođenju planova za oblikovanje nove stvarnosti na Bliskom istoku“, izjavio je David Govrin, ambasador Izraela u Egiptu, prenosi Middle East Monitor.Izraelski predstavnik je ovu izjavu dao tokom ceremonije u Kairu, tačnije tokom obeležavanja 70. godišnjice stvaranja jevrejske države na okupiranoj Zapadnoj obali.

– Primećujemo promene stava među arapskim zemljama u odnosu na Izrael, kojeg više ne smatraju neprijateljem, već partnerom u uspostavi nove i bolje stvarnosti u regionu. Stvarnosti koja se temelji na stabilnosti i privrednom rastu – rekao je Govrin.

Visoki funkcioner Izraela izjavio je da je sadašnju realnost u regionu bilo moguće postići samo zahvaljujući viziji saudijskog princa o stabilnosti i ekonomskom razvoju, koju dele Egipat i Izrael. Dodao je i da je Rijad kamen temeljac u takvim planovima.

Izraelski funkcioner dodao je i „kako novi regionalni saveznici moraju proširiti partnerstvo s drugim državama, jer samo tako mogu unaprediti zajedničke interese i boriti se protiv države i terorističkih organizacija koje deluju pod iranskom zastavom“.

Bez imalo oklevanja izraelski diplomata je dodao „kako u tom smislu treba voditi zajedničku borbu i sukobiti se s Iranom koji pokušava da napravi nuklearno oružje, što je ujedno i glavni razlog zbog čega Izrael i Saudijska Arabija podržavaju prevazilaženje međusobnih podela i proširenje ovog novog arapsko-izraelskog saveza protiv Teherana“.

Saudijska Arabija službeno nije priznala Izrael, ali nema formalnih ograničenja sa režimom u Tel Avivu. Štaviše, postoje brojni podaci i dokumenti koji ukazuju na to da dve strane tajno sarađuju godinama.

U poslednjih nekoliko meseci i Ujedinjeni Arapski Emirati pokušavaju da uspostave fleksibilniji i prijateljski odnos prema Izraelu, što analitičari opisuju kao pokušaj da se javno mnenje u zemlji i na drugim mestima pripremi za vrlo izvestan razvoj normalnih odnosa s Izraelom.

Izjava izraelskog diplomate u Kairu, gde je slavio godišnjicu osnivanja Izraela i pozdravio saudijskog princa i vizionara Mohamada bin Salmana kao izraelskog prijatelja, kao i prijateljski stav saudijske monarhije, svedoče o uspešnom stvaranju nove „Svete alijanse“ koju čine SAD, Izrael i Saudijska Arabija, a čiji je cilj ojačati redove za mogući rat protiv Irana i svih grupa i zemalja bliskih Teheranu.

Druga strana je „Osovina otpora“ koju čine Sirija, Iran, Liban i Hezbolah, palestinske grupe i sad već dokazano jaka armija iračkih šiita.

Na hebrejskom jeziku „promocija stabilnosti“ zapravo znači „promovisanje ratova, uništenja i podela zemalja“ koje Izrael smatra neprijateljskim.

To je strategija koja uključuje i unutrašnju destabilizaciju neprijateljskih zemlaja koka je to već upotrebljeno u Libiji, Iraku i Siriji. To je zajednički cilj sve tri članice „Svete alijanse“, Izraela, Saudijske Arabije i Sjedinjenih Država, što više niko i ni ne krije.

(Logicno.com)

KOMENTARI2 komentara

  1. Idi begaj:) says:

    "Svete alijanse"koju cine SAD,Izrael i Saudijska Arabija...pa ovi sami sebe proglasise Bogovima!?Bore se protiv onih koje su vec unistili i razorili!!!Sacuvaj nas GOSPODE!Dragi moj Trifune da li ti je sada malo jasnije??

  2. Dragi says:

    A šta vas to čudi, pa vladajuća loza u Saudijskoj Arabiji je jevrejskog porekla, odnosno El Saud su islamizovani Jevreji. Da li ste ikada čuli da je postojala svađa i netrpeljivost između Izraela i Saudijske Arabije, kakvo je postojalo između Izraela i ostalih islamskih zemalja iz regiona oko Bliskog Istoka i sverne Afrike?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *