Izrael krenuo u kopnenu ofanzivu

Izrael krenuo u kopnenu ofanzivu

18 jula 2014

Flickr_-_Israel_Defense_Forces_-_Becoming_A_Soldier_of_the_Caracal_Battalion_(59)Izrael krenuo u kopnenu ofanzivu na pojas Gaze, javlja agencija Frans pres. U akciju uključeni avijacija, pešadija, tenkovi, mornarica…

Izraelska vojska je stacionirala u subotu tenkove duž granice sa pojasom Gaze, time nagoveštavajući mogućnost kompnene invazije.

Kako javlja Džeruzalem post, izraelske snage odbrane su potvrdile da su krenule u kopnenu ofanzivu ka Gazi. Hamas je bombardovao Izrael s preko 100 projektila od kada je završeno humanitarno primirje samo sedam sati ranije danas, javlja Džerusalem post.

Međutim, danas ceo dan su trajali i vazdušni napadi izraelske vojske na Gazu, a poginulo je i troje palestinske dece.

BBC podseća da je to primirje trajalo svega četiri sata, ali da je razmena vatre nastavljena čim se završilo.

Kabinet premijera Netanijahua je saopštio da je svrha operacije je da uništi terorističke tunele u Gazi, koji vode do Izraela, prenosi JP.

Time je desetodnevna operacija izraelske vojske dobila novu dimenziju. U izveštaju Džeruzalema stoji da je vojska Izraela saopštila da ova operacija obuhvata akciju pešadije, vojne inženjerije i tenkovskih jedinica, u kombinaciji sa avijacijom, i uz podršku mornarice i obaveštajaca.

To je odgovor na nastavak militantne raketne vatre sa željom da se napravi „značajan udarac Hamasu“, preneo je BBC navode izraelskih vlasti.

Egipat, kako prenosi JP, krivicu za kopnenu ofanzivu pripisuje Hamasu. Sameh Šoukri, egipatski ministar inostranih poslova, rekao je, kako navodi ovaj jerusalimski medij, da bi najmanje 40 Palestinaca bilo spaseno da je Hamas prihvatio egipatski predlog.

Na najnovije događaje Hamas je odgovorio saopštenjem u kom je naveo da izraelska kopnena ofanziva na Gazu predstavlja „glupost“ i da će imati „užasne posledice“.

„Okupacija će skupo platiti za ovaj divljački i opasan korak“, navodi se u saopštenju, a prenosi Džeruzalem post.

Hamas je dodao u saopštenju da će nastaviti da odbacuje svaku inicijativu za primirjem dok njihovi uslovi ne budu ispunjeni.Kako javlja JP, dve rakete su presretnute kasno večeras na Golaskoj visoravni.

Oko 230 Palestinaca i jedan Izraelac stradali su tokom poslednjih, desetodnevnih sukoba Izraela i Hamasa.

Neke bombe padale su na teritoriju Libana, a zvaničnici Izraela su tvrdili da je to bio odgovor na raketiranje njihove zemlje sa tog područja. Liban je danas uložio žalbu protiv Izraela Savetu Bezbednosti UN.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *