ИЗРАЕЛ КРЕНУО У НАПАД НА СИРИЈУ: Руси подигли борбене авионе!

IZRAEL KRENUO U NAPAD NA SIRIJU: Rusi podigli borbene avione!

9 decembra 2019

Ruski lovci presreli su na nebu iznad Damaska izraelske ratne avione, koji su ušli sa juga Sirije.

Kako prenose pojedini mediji ruski avioni su presreli izraelske letelice, koje su planirale da izvrše niz vazdušnih napada na vojnu bazu T-4.U vazdušnoj bazi T-4 su smeštene sirijske, ruske i iranske oružane snage. Iran je navodno pre nekoliko dana u ovoj bazi instalirao sistem PVO Bavar-373,

“Niko nije zvanično objavio da je bile neke vanredne situacije na nebu iznad Sirije. Međutim, nezvanično se saznaje da je incident bio vrlo ozbiljan. Izraelski avioni su bili na jugu Sirije i krenuli su ka Damasku. Ruski avioni su ih presreli i oterali iz Sirije”, naveo je jedan vojni izvor.

Lokalni mediji navode da je iz više izvora potvrđeno da su dva ruska borbena aviona Su-35 poletela iz vazdušne baze Hmejmijm. Ovi ruski avioni su poleteli nekoliko minuta pre nego što su izraelski lovci primećeni u Siriji, što navodi na zaključak da se incident dogodio.

(Pravda)

KOMENTARI22 komentara

 1. Gardista says:

  Nema veze, sad ce da lansiraju 30 raketa na T4...pa da vidimo Bavara na delu.

  • Kulak says:

   Rekao sam to sto puta i reći ću opet:Dok je predsednik Rusije Vladimir Putin,Rusija neće na Bliskom Istoku povući ni jedan jedini potez koji bi bio usmeren protiv židovskih interesa.I 100% znam zašto je to tako.

 2. E.Lirsch says:

  "Izraelski avioni izbaf Damaska"... Sto ich ne obaraju. Dokad vise ad se gofna setaju ko pohrani golubovi. Sta traze oni iznad glavnog Garda neke druge drzave???? A Putko "dize" avione. E ki do me'ega.

  • Slobodanka says:

   Imaš li vijuge* Ako imaš onda promisli zašto je to tako... Rusija ili Iran ako bi sada smlatili izraelske avione iznad Damaska, Izrael bi prikazali kao ŽRTVU, a time bi dobili jak povod u SAD da napadaju Trampa i da na njega vrše pritisak da ne sme američka vojska da napušta Siriju i još važnije da SAD mora da izvrši napad na Iran! To bi američki dubokani koristili protiv Trampa kao deo američke predizborne kampanje, a istovremeno dubokanima jeste najvažniji cilj da po cenu rata većih razmera i koji može biti neuspešan po SAD, da ipak jurnu na svoje ranije odabrane ciljeve. "Novi Bliski istok" taj stari američki plan još uvek je važeči plan za američke dubokane.

   • Života says:

    Bravo sve tačno. Mora dža Izraelci i hoće Ameriku uvući protiv IRANA

  • Slobodanka says:

   Vodeći jastrebovi u SAD danas se i dalje drže ovog starog plana: "Još pre trideset godina (pisano 2013 godine) američki stratezi su uveli pojam „Veliki Bliski Istok“ (The Greater Middle East), kojim je označen prostor od Magreba do Bangladeša, a tu ogromnu teritoriju oni su proglasili za zonu prioritetnih interesa SAD. (Magreb su teritorije severa Afrike zapadno od reke Nil i severno od Sahare te obuhvata države Maroko, Alžir, Tunis, Libiju. itd. A Bangladeš je država u južnoj Aziji. Porazmislite koliki je to prostor). Godine 2006. taj program američke dominacije je obnovljen i konkretizovan: Kondoliza Rajs, američki državni sekretar, uvela je termin „Novi Bliski Istok“, koji je označio prekrajanje granica Bliskog Istoka od Libana do Sirije, Iraka, Irana i sve do Avganistana. To je nazvano strategijom „konstruktivnog haosa“. Iste godine je u američkom magazinu Armed Forces Journal objavljena karta „Novog Bliskog Istoka“, koju je napravio pukovnik Ralf Peters i koja je počela da cirkuliše u državnim, političkim, vojnim, pa i širim krugovima, što je javnost pripremilo za predstojeće promene na Bliskom Istoku. Početkom „arapskog proleća“ Amerikanci su prešli na geopolitičko prestrojavanje regiona kada se, prirodno, postavilo i pitanje sudbine Izraela. Od tada ono ne nestaje. I kakav god oblik da dobija, ono je uvek jednostrano usmereno tako da se Izrael prikaže kao žrtva..."

 3. Bora says:

  Izrael ne mari za Ruse, krenuli su povodom napada a neznaju da će Rusi zaratiti sa Izraelom zbog Sirije...

  • persida says:

   Kako da zarate kad je to jedna zemlja, glavni grad Jerusalim.

   • Slobodanka says:

    Rusija neće zaratiti protiv Izraela jer time bi napravila ozbiljnu stratešku grešku > eventualnim napadom Rusije na Izrael dogodilo bi se nešto prilično krupno što bi baš odgovaralo američkim jastrebovima. Zašto Rusija svojim nepromišljenim ponašanjem da čini njima usluge ??? Američki jastrebovi samo čekaju dobar povod (ne razlog, nego povod) da još više rasplamsaju ratove na Bliskom istoku i drugde. U veoma politički nestabilnoj državi, kakva je danas SAD, vodeći jastrebovi lako bi postigli veće angažovanje američke vojske od dosadašnjeg, na Bliskom Istoku i na drugim vrućim tačkama. To bi bilo sasvim moguće ako bi Rusija bila samo žestoka ratnica, dakle naivna.

    • persida says:

     Netacno, Amerika bi jedva docekala razgradnju Izraela da ne mora vise da im daje bilionske svote svake godine. Jedno je spoljasnja politika, a drugo je interes nacije koji cak i velesile moraju da kriju.

     • Slobodanka says:

      Baš si naivno opravdala tvoju omiljenu Ameriku. Amerika u svom interesu daje pomoć Izraelu jer Izrael izlazi na Sredozemno more te on za SAD predstavlja važan južni ulaz u tom delu Bliskog Istoka. Ma koliko da je velika ta pomoć za Ameriku i Amerikance uopšte ne predstavlja problem imajući u vidu s kojom lakoćom se emituju petrodolari. Praktično teret te pomoći ne nosi ni država Amerika nego sve zemlje koje obimno koriste petrodolar u medjunarodnim plaćanjima. ... Da može bez ograničenja da štampa dinare i da je RSD veoma tražen u medjunarodnim plaćanjima šta bi sve naša država kupila zahvaljujući toj pogodnosti? Mogli bi odmah da kupimo sve luke i cele lučke gradove u Sredozemnom moru i u Jadranskom moru, a koji nas interesuju. Para vrti sve, a zamisli šta se sve može postići kad bi je bilo u super izobilju. Naprimer mogli bi gotovo besplatno da kupimo Skadar, zatim Drač i okolinu. Još bi nam se poklonili do zemlje što dolazimo sa takvom lovom, a nama bi jedini trošak bila hartija i samo štampanje novca. Zatim zamisli da na takav veoma jeftin način preuzmemo Dubrovnik i okolinu? Ispalo bi da su kroasani uzalud vekovima pokatoličavali i preuzimali taj grad.

   • Mile says:

    Jadnice, zapela si gore nego mutav na telefon. E baš mi te žao što Rusija neće zaratiti protiv Izraela.

 4. persida says:

  Izbusice Ruse kao svinja mastan dzak. A Slobodanka sedi i ne pomaze.

 5. Garo says:

  Da se zna ko je car !

 6. M says:

  Sad je jasnije zašto je jedan USA nosač aviona s pratećim brodovima u Perzijskom zaljevu,a drugi u Sredozemlju!

  • persida says:

   Sve po komandi Izraela za koji ne vaze nikakve pravne ili ljudske norme.

 7. milorad2 says:

  kažem ja izrael će napasti siriju, i to će im biti kraj, mislim izraelu a i saudijskoj monarhiji.Ono proročanstvo o uništenju izraela se ostvaruje i što je najsmešnije oni će napadom na siriju uništiti sami sebe a velika severna sial koja će im zadati smrtan udar NIJE rusija, turci imaju 3x jaču armiju od izraela i to ozbiljnu armiju, u rusku logistiku izrael nema šanse.Zato ovih dana grčka vojna hunta vrši pritisak na turke,to im je opomena od amerikanaca da se ne mešaju u siriji ali mislim da su stvari predaleko otišle i da će početi veliki rat ovih nedelja na b.istoku.Sa jedne strane će biti neformalna koalicija , sirija, iran , turska,rusija,liban,palestinci, moguće egipat i irak zati verovatno neke libijske frakcije i naravno huti (ono što je ostalo od njega).Sa druge strane će biti USA, deo NATO sa grčkom i rumunijom, bugarske baze NATO će možda biti uništene ali neverujem da će bugari zaratiti sa turcima, izrael i s.arabija,jordan će biti zgažen dali sa jedne dali sa druge strane nebitno je i veovatno će biti i par nuk.udara.Ovo je sve veoma lako moguće da će se desiti skoro sigurno.Opasno je veoma je opasno tamo sada.

  • Slobodanka says:

   Baza T4 u Tijasu (istočno od grada Homs ka Palmiri) konačno sada je zaštićena, ovakvim merama ruske avijacije i nakon dolaska iranskog sistema Bavar 373, a sećamo se ranije mnogo puta Izrael je teško bombardovao Tijas. Sada je u teškom položaju još jedan sirijski grad Abu Kemal. On je na krajnjem jugoistoku Sirije i predstavlja vezu Irana sa Sirijom. Njega je zasad teško zaštititi, ali baš zato često ga bombarduju nepoznati avioni, dakle najverovatnije Izrael. Ovakva vest iz Abu Kemala često se ponavlja "Unidentified warplanes allegedly bomb Iranian-backed troops in eastern Syria". Koliko god da Izrael uništi odabrane ciljeve u Abu Kemalu Iran stoički trpi i ponovo porušeno podiže. Evo kako preti Iranu golobradi i dečački mladoliki ministar odbrane Izraela Naftali Benet: "Syria will be your Vietnam: Israeli DM warns Iran" (Sirija će biti vaš Vijetnam: Izraelski ministar odbrane(rata) upozorava Iran). Benet tvrdi da će Sirija za Iran biti novi Vijetnam, iransko učešće u sirijskom ratu biće kao američko učešće u desetogodišnjem vijetnamskom ratu (1865-1975) zato što iranske snage ne napuštaju Siriju u skladu sa izraelskim zahtevima. Dakle ispada da Izrael smatra Siriju svojom teritorijom te zato ne dozvoljava iransko prisustvo. Koliko je bolestan i izvitoperen izraelski stav jasno je po tome što iransku vojnu prisutnost u Siriji porede sa američkom vojskom u Vijetnamu.

   • Slobodanka says:

    (1965-1975)

  • Slobodanka says:

   Jasno je da Izrael već duže vreme ratuje protiv države Sirije, ali trenutno Izrael zapravo prvenstveno ratuje protiv Irana, zasad samo na teritoriji Sirije. Izrael se ne usudjuje da samostalno izvrši napad na Iran, konkretno naprimer na iranska nuklearna postrojenja, a kao što je svojevremeno u junu 1981 godine (operacija Opera) napao i uništio iračko nuklearno postrojenje Osirak. Zatim kasnije Izrael stoji iza uništenja u početnoj fazi izgradnje sirijskog nuklearnog postrojenja kod grada Deir ez Zor. Izraelu bi najviše odgovaralo da SAD izvrši glavni vojni udar na Iran, naravno takvom napadu pridružio bi se i Izrael. Da bi izvršili unutrašnji pritisak na vlasti SAD da se dogodi takav napad, Izraelu je jasno da neophodno je stvoriti žrtvu. Takodje znaju da moraju i to veoma dvolično da taktiziraju sa Rusijom. Elem Žrtva treba da izgleda kao teško napadnuti Izrael koga SAD mora i treba da brani od Irana. Otuda potiče dosadašnje iransko suzdržavanje da ravnom merom odgovore na izraelske napade izvršene na teritoriji Sirije. S raketama koje poseduje Iran je davno mogao da napravi tepih od Izraela, ali to bi izazvalo žestoku američku odmazdu. Iran je stoički trpeo mnoge podle izraelske udarce, trpi i danas kod grada Abu Kemal, i tako u medjuvremenu razvija i proizvodi svoje PVO sisteme, svoju morsku flotu, svoje naoružanje i svoj nuklearni program. Iran kupuje vreme u kom nastoji da njegova vojna snaga sve više jača. Još uvek ne može se isključiti američki vojni udar na Iran. Ako se to dogodi, pretpostavljam da će Iran izdržati taj napad, za razliku od sličnog udara na Irak 2003 godine. Suzdržavanje Rusije je takodje sa tim u vezi. Jer da je Rusija žestoko odgovorila na izraelske napade po Siriji, na to Amerika ne bi se usudila da napadne teritoriju Rusije, ali zato itekako bi se usudili da napadnu teritoriju i Sirije i Irana. U osi otpora Rusija-Sirija-Iran treba voditi računa o slabim tačkama tih država pojedinačno posmatrano i o još većim opasnostima koje ih vrebaju.

  • Slobodanka says:

   Zatim tu je i nesrećna i dosad prilično uništena država Irak. Iračani žele da Amerikanci odu, ali oni sami ne mogu da ih oteraju. To je veoma ozbiljno pitanje > Kako i kad takvog ranjenika osloboditi od američke čizme. Šta se sve još može dogoditi u Iraku? Dakle, tek teško stradali Irak treba pažljivo analizirati na sličan način kao Siriju.

 8. persida says:

  Slobodanka je ovde prisutna da gomilanjem opstih mesta i cesto netacnih podataka spreci dijalog. Ona nema stava, imace ga kad zavede Putina. Nekada sam verovao da je u pitanju zena, a sada sam siguran da se pod njenim imenom krije muskarcic homoseksualac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *