Izrael može za nekoliko sati da uništi atomski program Irana

Izrael može za nekoliko sati da uništi atomski program Irana

13 августа 2013

israel-airforce-hlIzraelski ministar za obaveštajni rad i strategiju – doktor filozofskih nauka Juval Štajnic – rekao je „Vašington Postu“ da „međunarodna zajednica“ mora Iranu postaviti ultimatum: da sam odustane od svog atomskog programa ili da posmatra kako će taj program biti uništen „grubom silom“.

Štajnic je pritom bio kategoričan: „Za to bi bilo dovoljno svega nekoliko časova avio-udara. Ne više od toga“.

Izraelski ministar istovremeno je izrazio uverenje da bi udar na Iran protekao bez bilo kakvih ozbiljnih posledica po njegovu zemlju i njene saveznike koji bi u takvom napadu učestvovali.

Štajnic je izneo pretpostavku da bi Teheran – odgovarajući na napad – „lansirao nekoliko stotina raketa koje bi Izraelu nanele veoma ograničenu štetu“. Ta šteta ne bi bila prevelika zato što je, kako tvrdi, izraelska protivvazdušna i protivraketna odbrana u stanju da presretne i obori većinu iranskih raketa.

Britanska kompanija IHS Jane’s tokom jula je napravila satelitske snimke „kosmodroma“ koji Iran gradi u provinciji Semnan. Na tim snimcima se navodno vidi 23 metra visoka lansirna rampa za rakete.

Britanski eksperti veruju da se radi o startnoj platformi za balističke, a ne kosmičke rakete. Po njihovom uverenju, u Semnanu je najverovatnije izgrađen poligon za testiranje balističkih raketa.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u