ИЗРАЕЛ НА ОПАСНОЈ ИВИЦИ: Како у Сирији уништити С-300 и зауставити Русе…

IZRAEL NA OPASNOJ IVICI: Kako u Siriji uništiti S-300 i zaustaviti Ruse…

3 oktobra 2018

Nakon objave ruskog ministarstva odbrane i spoljnih poslova da će Siriji isporučiti sisteme S-300, Izraelci sada pokušavaju rešiti problem koje borbene avione sistem ne može otkriti i kako uništiti S-300 sirijske protivvazdušne odbrane.Prema ruskom stručnjaku, ako se stelt avion F-35 uspe probiti u prostor koji je pokriven sistemom S-300, ruska će vojska dobiti važne informacije o ovom avionu američke proizvodnje.

Ove informacije će omogućiti ruskim vojnim ekspertima da poboljšaju performanse svojih radarskih sistema.

“Ali da li Pentagon daje Izraelu zeleno svetlo za takav rizik? To je glavno pitanje “, rekao je stručnjak.

Iz ovog osetljivog razloga bi izraelsko vazduhoplovstvo za potencijalnu misiju uništenja sistema S-300 moglo koristiti avione F-15 i F-16.

Dave Majumdar, izraelski vojni stručnjak koji piše za američki časopis The National Interest, kaže kako četvrta generacija borbenih aviona ne bi uspela probiti sistem S-300, ali borbeni avion F-35 bi.

“Izraelski piloti se definitivno mogu nositi s 1 baterijom S-300, ali sa mrežom ovih sistema nikada”, rekao je Dejv i dodao kako bi pilotu u tom slučaj morali tražiti “slepe tačke”.

Dave Majumdar je naglasio kako efikasnost sistema S-300 jako zavisi o lokacijama na kojima su raspoređeni, kao i operativnoj jedinici koja njima rukuje.

“Pokazano je da izraelski piloti imaju tajne avio linije koje slede. Na primer, kada su bombardovali Hamu i Alepo, izgledalo je da dolaze niotkuda “, rekao je izraelski vojni stručnjak.

To je moguće samo ako su izraelski inženjeri sposobni kopirati kodove odgovora, a zatim, u određenim slučajevima, da bez prethodnog upozorenja prate američke borbene avione koji lete duž jordanske i iračke granice “, zaključio je Dave Majumdar.

U poslednje vreme se vode brojne rasprave o mogućnosti izraelskog vazduhoplovstva da uništi napredne sisteme S-300, koje je Rusija verovatno već isporučila Siriji i u toku je njihova integracija sa ostalim sistemima sirijske i ruske protivvazdušne odbrane.

Vojni stručnjaci navode nekoliko primera kada su Izraelci uspeli neutralisati neprijateljsku protivvazdušnu odbranu, kao na primer 1969. kada su izraelski padobranci preuzeli sovjetski P-12 radarski sistem namenjen egipatskoj vojsci i preselili ga u Izrael.

Zatim su izvršili teške raketne napade, slično napadima na sirijsku vojsku tokom libanskog rata 1982. godine.

Izrael je 2007. potpuno onesposobio sirijske radare u širem području Deir Ez-Zora i avionima F-16 uništio nuklearno postrojenje u kojem su Iranci i stručnjaci iz Severne Koreje radili na proizvodnji nuklearnog oružja. Ali svi su to bili stari sistemi koji se ne mogu uporediti sa modernizovanom verzijom izvoza koju je Rusija odlučila poslati u Siriju.

“Mislim da je opravdano da se odlučuju o terenskim operacijama i sabotažama. Ako se ikada dogodi, uništavanje projektila S-300 se može sprovesti samo dalekometnim i preciznim oružjima ili teškim vazdušnim napadima pomoću preciznih oružja “, izjavio je ruski nezavisni vojni stručnjak Anton Lavrov.

Izraelci imaju dovoljno snage da sprovedu napad, ali nikada ne mogu prevladati sisteme elektronskog ratovanja S-300 bez pomoći Amerikanaca.

“Međutim, to bi značilo širok spektar operacija uz puno angažovanje Sjedinjenih Država”, dodao je Anton Lavrov.

U istom kontekstu, izraelski vojni ekspert rekao je da Izrael S-300 neće napasti iz političkih, a ne tehničkih razloga.

“Tehnički, sve je moguće. Ali to nije ključ. Glavno pitanje je može li snabdevanje Sirije sistemima S-300 dovesti Rusiju i Izrael na rub direktnog vojnog sukoba “, rekao je izraelski vojni stručnjak za ruski Pogled.

“U Izraelu u potpunosti razumeju da će S-300 zatvoriti vazdušni prostor za Izrael”, rekao je Uzi Rubin, utemeljitelj izraelske agencije za razvoj sistema raketne odbrane i jedan od ključnih ljudi u proizvodnji protivraketnog sistema Hetze.

No, kao što smo ranije rekli, najveći problem za izraelsku vojsku su EV sistemi koji pokrivaju istočni Mediteran, Bliski istok i mogu pratiti kretanja NATO snaga u Evropi.

KOMENTARI3 komentara

  1. Deda Micko says:

    Izraelski bolesnici ne mogu bez tudje krvi. Nijedan dan nisu proveli bez rata od kad ih je majka rodila.

  2. SARMAT says:

    Nije Izrael svemoguć.Po ovom tekstu tako ispada.A ruska duboka država?Ako je Putin previše mekan nisu baš svi u Rusiji toliko mekani.A da se zenitno raketnom kompleksu S-300 izraelski komandosi ili avijacija približe nekim specijalnim kanalima,e to mogu malo sutra.Ili mogu ali u panjevima.Ruska radio-elektronika je nepobjediva i ubjedljivo najnaprednija na svijetu.

  3. Miraš says:

    Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman i pored prisustva ruskog S-300 u Siriji ne odustaje od izraelskih vazdušnih udara na ciljeve u Siriji. Za ruski TAS izmedju ostalog rekao je: "Na žalost, mi smo u situaciji u kojoj ne možemo da priuštimo nikakve kompromise u vezi sa našim bezbednosnim interesima".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *