IZRAEL NE STAJE: Tenkovima na civile, sve veći broj žrtava

IZRAEL NE STAJE: Tenkovima na civile, sve veći broj žrtava

24 jula 2014

israeli_tanksBroj poginulih u pojasu Gaze dostigao je jutros 718, nakon što je u izraelskoj tenkovskoj vatri ubijeno pred zoru 16 ljudi na toj teritoriji kojom vlada Hamas.

Među ubijenim Palestincima je šestoro članova jedne porodice, rekao je portparol palestinskih hitnih službi Ašraf al Kidra.

Palestinsko raketiranje je, kako se čini, smanjeno i izraelska vojska je saopštila danas da je samo jedna raketa ispaljena iz Gaze prošle noći.

Na izraelskoj strani poginula su 32 vojnika u sukobima unutar Gaze i sa hamasovcima koji su se ubacili kroz podzemne tunele u Izrael od početka kopnene ofanzive 17.jula.

Raketna i minobacačka vatra ubila je tri civila u Izraelu.

Prekid vatre, uprkos pojačanim diplomatskim naporima nije u izgledu.

Izrael navodi da mu je potrebno više vremena da zaustavi raketnu vatru preko granice i uništi tunele, a Hamas zahteva da se ukine blokada.

Jedan egipatski zvačnik najavio je u sredu da je moguć ograničen humanitarni prekid vatre do vikenda povodom Id el – Fitra, najvećeg muslimanskog praznika u godini posle meseca posta Ramazana.

Međutim, SAD nisu u to sasvim sigurne, prenosi Rojters.

„Ne bi bilo tačno reći da očekujemo prekid vatre do vikenda“, rekao je jedan anonimni visoki zvaničnik SAD, dodavši da „mi nastavljamo da radimo na tome ali nije dogovoreno u ovom trenutku“.

U međuvremenu su ekonomske posledice sukoba po Izrael delimično ublažene ukidanjem zabrane SAD na letova u Tel Aviv, dok je zabrana za evropske aviokompanije i dalje na snazi.

Hamas je zabranu označio „pobedom“, a izraelski premijer Benjamin Netanijahu tražio je od državnog sekretara Džona Kerija da interveniše, kako bi se ukinula zabrana.

Uži sastav izraelske vlade, zadužen za bezbednost, nije objavio nikakvu odluku posle sastanka kasno sinoć o predloženom humanitarnom primirju na osnovu koga bi borbe momentalno prestale, a pregovori o uslovima za duži dogovor bi počeli za nekoliko dana.

Jedan neimanovani izraelski zvačnik najavio je da je armiji potrebno još četiri do pet dan da uništi tunele i raketni arsenal i dao do znaja da Palestinci po svoj prilici neće obustaviti svoju vatru dok traju te akcije na terenu.

Lider Hamasa Kaled Mašal rekao je da su njegovi borci napredovali protiv Izraela, izrazivši podršku za humanitarno primirje, ali je formalni prekid vatre uslovio dizanjem blokade prema Gazi u kojoj živi 1,8 miliona Palestinaca.

„Mi ne želimo rat i ne želimo da se nastavi, ali nas on neće slomiti“, rekao je Mašal sinoć u Kataru.

Netanijahu je u međuvremenu oštro reagovao na najavu međunarodne istrage akcija u pojasu Gaze, za koje je u Savetu za ljudska prava UN navedeno da je moguće da se graniče sa ratnim zločinima.

„Odluka HRC (Human Right Council) je parodija.HRC bi trebalo da povede istragu odluke Hamasa da pretvara bolnice u vojne komandne centre, koristi škole kao skladišta oružja i stavlja raketne baterije na igrališta, u pirvatne kuće i džamije“, rekao je Nenatijahu.

Generlani sekretar UN Ban Ki Mun koji je takođe bio u misiji za postizanje primirja kritikovao je zbog toga ekstremiste u Gazi istakavši da je „sramotno i za žaljenje“ što su rakete nađene u školama UN za izbeglice, drugi put tokom suoba.

Ban je apelovao da se to istraži.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *