IZRAEL PRETI: Hamas će zbog ovoga platiti visoku cenu

IZRAEL PRETI: Hamas će zbog ovoga platiti visoku cenu

9 jula 2014

Tan2014-7-8_181220466_1_620x0Dok je sve učestalija razmena raketa Izraela i Gaze, izraelska vojska ne očekuje skorije rešenje krize i sprema se za kopnenu ofanzivu, koja je sve izvesnija.

Izraelski ministar odbrane Moše Jaalon najavio je da će se izraelska vojna kampanja protiv Hamasa u pojasu Gaze proširiti u nekoliko narednih dana, i zarekao se da će se njome „naplatiti ogromna cena.“

„Nastavljamo napade kojima se naplaćuje visoka cena od Hamasa. Uništavamo oružje, terorističku infrastrukturu, komandne i kontrolne sisteme, institucije, vladine zgrade, kuće terorista i ubijamo teroriste,“ rekao je Jaalon.

On je dodao da će se „ta aktivnost nastaviti i eskalirati“.

S našeg stanovništa to je kampanja koja se neće skoro završiti i moramo i dalje da budemo strpljivi i čvrsti. Nastavićemo da udaramo Hamas i terorističke organizacije jako, iz vazduha, na moru i na kopnu, kako bi osugurali bezbednost gradjana Izraela„, istakao je Jaalon, precizirajući da će se „kampanja protiv Hamasa proširiti u narednih nekoliko dana“.

On je pohvalio građane što pažljvo slede instrukcije i izrazio podršku komandantima i vojnicima za podršku na kopnu, kao i one na moru i u vazduhu koji, kako je naveo, odlučno i profesionalno deluju da štite građane Izraela.

Ministar je to rekao drugog dana izraelske ofanzive na pojas Gaze čije je cilj da se zaustavi raketiranje Izraela sa te palestinske teritorije kojim vlada islamistički Hamas.

Prethodno je izraelski visoki zvaničnik rekao za CNN da bi kopnena operacija „mogla da bude neophodna“, dok je ministar odbrane rekao da se operacija protiv militantne grupe Hamas „najverovatnije neće okončati za nekoliko dana“.

Najmanje pet raketa ispaljenih iz pojasa Gaze oboreno je danas iznad Tel Aviva i okolnog područja, javio je izraelski vojni radio.

Zbog raketne vatre začule su se sirene, ali svih pet raketa presrele su u vazuhu protivraketne baterije „gvozdena kupola“, dodaje se u izveštaju radija. Jutros je ispaljena jaka baražna vatra na centralni deo Izraela, javio je Rojters.

Izrael je saopštio da pripadnici Hamasa u pojasu Gaze imaju desetine dalekometnih raketa koje su sposobne da prodru u Izrael dublje nego ikada ranije.

Jedna raketa pala u utorak u Haderu, koja je 100 kilometara udaljena od pojasa Gaze. Izraelci su se sklanjali u skloništa od bombi u Tel Avivu i Jerusalimu. Iznad područja Tel Aviva su dve rakete presretnute, a u Jerusalimu su takodje dve pale van grada.

Izrael je u utorak započeo ofanzivu bombardujući ciljeve u Gazi iz vazduha i sa mora da zaustavi pojačano raketiranje svoje južne teritorije iz tog palestinskog područja.

Najmanje 23 ljudi ubijeno širom pojasa Gaze u izraelskoj ofanzivi, započetoj u utorak udarima iz vazduha i sa mora, saopštili su
danas palestinski zvaničnici.

Izraelske vazduhoplovne snage napale su 160 terorističkih mesta od ponoći, navedeno je u kabinetu izraelskog vojnog portparola.

U utorak je ciljano oko 260 meta, uključujući domove komandira Hamasa, u odgovoru na 160 raketa iz Gaze, od kojih su neke ispaljane
nadomak Tel Aviva i Jerusalima.

Oba ta grada ciljana su i u ranijem velikom sukobu u Gazi, novembra 2012. godine, dve rakete u području Tel Avivi presreo je protiv raketni sistem“ gvozdena kupola“.

Hamas tvrdi da je takodje ispalio raketu na severni izraelski grad Haifu, udaljenu 140 kilometara, ali to nije potvrdjeno, a Izrael je saopštio da je raketa pala u Haderu oko 100 kilometara od Gaze, dalje nego ikada, javio je Rojters.

Izraelski medji su javili da je na taj grad ispaljena sirijska raketa M302.

Na izraelskoj strani ranjeno je najmanje dvoje ljudi, a na palestinskoj ima najmanje 17 civilnih žrtava, uključujući petoro dece.

Nastavak raketiranja Izraela mogao bi da podstkane tu zemlju da pokrene kopnenu ofanzivu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *