ИЗРАЕЛ ПРИСТАО НА ПРИМИРЈЕ

IZRAEL PRISTAO NA PRIMIRJE

14 novembra 2019

Sporazum o prekidu vatre stupio je na snagu u 05.30 sati po lokalnom vremenu (03.30 GMT) u pojasu Gaze, javila je jutros agencija Frans pres.

Agencija se pozvala na egipatske izvore i izvore u Islamskom džihadu.

„Sporazum o prekidu vatre rezultat je napora Egipta“, a podržale su ga palestinske frakcije, uključujući Islamski džihad, rekao je neimenovani egipatski visoki zvaničnik.Izvor u Islamskom džihadu potvrdio je prethodno za AFP da je postignut sporazum.

Ipak se oglasile sirene

Očekuje se da će se sukobi između izraelske vojske i palestinske frakcije nastaviti, jer su se jutros, prema zvaničnim informacijama, oglasile sirene u Kibucima Erezu, Iad Mordehai i Moshav Netiv Hasara.

U međuvremenu, palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da su od početka izraelskih vazdušnih napada ove nedelje najmanje 32 osobe poginule.

Izrael će nastaviti ciljanu eliminaciju palestinskih militanata, istakao je izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac.

„Odgovorićemo adekvatno“, izjavio je Kac za Vojni radio.

„Država Izrael neće oklevati da napadne one koji pokušavaju da joj nanesu štetu iz pojasa Gaze ili drugih delova“, istakao je.

Vođa Islamskog džihada Ziad al Nakalah izjavio je sinoć da je ta palestinska ekstremistička organizacija voljna da pristane na prekid vatre ako Izrael prihvati određene uslove.

Izraelska vojska je ubila komandira Islamskog džihada u utorak u napadu iz vazduha na njegov dom u Gaza Sitiju što je izazvalo osvetničko raketiranje i izraelske udare u kojima je ubijeno 26 Palestinaca, uključujući 16 ekstremista.

Od utorka ujutru na Izrael je iz Gaze ispaljeno preko 360 raketa i minobacačkih projektila.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *