ИЗРАЕЛ СПРЕМИО ВОЈСКУ И ЗАПРЕТИО: „Спремите се за ваш Вијетнам!“

IZRAEL SPREMIO VOJSKU I ZAPRETIO: „Spremite se za vaš Vijetnam!“

11 decembra 2019

Tel Aviv je više puta optužio Teheran da je rasporedio trupe i oružje u susednu Siriju kako bi odatle izvodio napade na Izrael. Iran je negirao te optužbe, tvrdeći da je samo poslao vojne savetnike kao pomoć Damasku.

Izraelski ministar odbrane Naftali Benet upozorio je Iran da Sirija može postati trajno poprište sukoba u kojem ne mogu pobediti, uporedivši Siriju sa Vijetnamskim ratom u kojem su učestvovale SAD tokom druge polovine 20. veka — i na kraju izgubile.„Poručujemo Irancima: Sirija će postati vaš Vijetnam. Ako ne odete iskrvarićete, jer ćemo bez oklevanja ukloniti agresivne snage iz Sirije“, izjavio je Benet.

I izraelski ministar inostranih poslova Izrael Kac u je u intervjuu za italijanski list „Korijere dela sera“ izjavio da Tel Aviv nije odbacio mogućnost udara ukoliko Teheran proizvede sopstveno nuklearno oružje.

„To je opcija. Nećemo dozvoliti Iranu da proizvodi nuklearno oružje. Ako nam je jedina opcija vojna opcija, mi ćemo se tako i ponašati. Pretnja sankcijama nije dovoljna. Jedina efikasna mera je vojna pretnja usmerena protiv iranskog režima“, rekao je Kac.

Izraelske vazduhoplovne snage izvele su brojne vazdušne napade na objekte u Siriji, tvrdeći da ciljaju iranske snage i iransko oružje. Tel Aviv tvrdi da Teheran isporučuje oružje Damasku kao sredstva za napad na Izrael.

Teheran i Damask osudili su izraelske vazdušne napade, a Iran je odbacio optužbe Izraela.

(Sputnjik)

KOMENTARI5 komentara

 1. Garo says:

  Cuj oni nece dozvoliti ovo ... ono ? Ko ste vi da odredjujete drugima sta ce da rade?

 2. Gardista says:

  Kao 1999 samo drugi igraci u drugom vremenu

 3. persida says:

  Kokanje moze da pocne, samo napred.

 4. opet ja says:

  Protiv Irana mogu samo nuklearnim oružjem. Iran ima toliko balističkih raketa kratkog i srednjeg dometa da može da zatrpa i Izrael i druge neprijateljsi raspoložene države u Persijskom zalivu. U ostalom i SAD su kao krenule na njih pa je Tramp brzo sve zaustavio, pogotovo od momenta kada su im oborili onu bespilotnu od 200 miliončića dolara.

 5. M says:

  Izrael će napraviti to što je rekao,napast će bilo koje-čije gomilanje njemu neprijateljskih snaga na svojim granicama-dvorištu!A napast će i Iran ako im se učine da su na korak do A-oružja!A to sve zato jer neće imati što izgubiti,nego samo eventualno dobiti!Jer znaju da nemaju šanse ako dozvole neprijatelju da ih iznenadno i opasno udari prvi!Zato će oni udarati prvi,da neprijatelj ne zauzme povoljnu poziciju za napad!USA škola!Za razliku od Rusa koji to izgleda dozvoljavaju svojim protivnicima!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *