ИЗРАЕЛ суспендује дипломатске везе са 12 земаља

IZRAEL suspenduje diplomatske veze sa 12 zemalja

26 decembra 2016

1028583109 israel 45

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu naredio je Ministarstvu spoljnih poslova da suspenduje diplomatske veze sa 12 zemalja koje su glasale za rezoluciju SB UN

Reč je o rezoluciji Saveta bezbednosti UN protiv jevrejskih naselja.

Kao deo suspenzije veza izraelski ministri neće putovati u te zemlje i ministri iz njih neće biti primljeni u Izraelu, rekao je jedan izraelski zvaničnik, prenose izraelski mediji.

Netanjahu će odložiti planirane sastanke sa britanskom premijerkom i kineskim premijerom na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Uz to će Ministarstvo suspendovati radne odnose sa 12 ambasada tih zemalja u Izraelu i njihove ambasadore neće primati.

Instrukcije će biti na snazi do daljeg, a neće se odnositi na izraelske ambasadore u tim zemljama koji će moći da kontaktiraju sa lokalnim vladama.

Netanijahu je razgovara sa američkim ambasadorom u Izraelu Danijelom Šapirom, saopštili su izvori bliski vladi u Jerusalimu.

Detalji sa sastanka nisu saopšteni, naveli su isti izvori i dodali da se Netanijahuovom pozivu na razgovor jedino odazvao Šapiro.

Stejt department je ranije u kratkom saopštenju samo potvrdio da će se Netanijahu u nedelju uveče sastati sa Šapirom, prenosi AFP.

Netanijahu je ranije pozvao na razgovor diplomatske predstavnike 10 od 14 zemalja koje su u Savetu bezbednosti UN u petak glasali za rezoluciju o okončanju izgradnje jevrejskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijama i da se sva postojeća proglase ilegalnim po međunarodnom pravu.

SB UN usvojio je rezoluciju nakon što su SAD bile uzdržane, čime je omogućeno usvajanje prve rezolucije od 1979. kojom se Izrael osuđuje zbog svoje politike naseljavanja.

Istovremeno, izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručio je danas da će učiniti „sve što treba“ kako bi obezbedio da Izrael ne bude oštećen rezolucijom koja je ove nedelje usvojena u UN.

Netanijahu je već naložio nekoliko osvetničkih koraka protiv zemalja koje su podržale rezoluciju, a svom kabinetu je danas rekao da Izrael razmatra „akcioni plan“ protiv UN, prenosi AP.

Otkako je rezolucija usvojena u Savetu bezbednosti UN, Izrael je pozvao na konsultacije svoje ambasadore na Novom Zelandu i Senegalu i otkazao posetu senegalskog ministra spoljnih poslova Izraelu koja je prvobitno bila planirana za januar.

Otkazana je i poseta ukrajinskog premijera, a američka agencija navodi da se to dešava u svetlu glasanja u svetskoj organizaciji.

Izraelski premijer je ranije optužio odlazećeg predsednika SAD Baraka Obamu za „sraman potez“ u UN nakon što su SAD bile uzdržane tokom usvajanja rezolucije i poručio da se raduje saradnji sa svojim „prijateljem“ novoizabranim predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Odluku SAD da budu uzdržane, Netanijahu je nazvao „sramnom zasedom“ protiv Izraela u UN.

Rezoluciju su predložili Novi Zeland, Malezija, Venecuela i Senegal dan nakon što se, kako navodi agencija, Egipat povukao pod pritiskom Izraela i Trampa.

Izrael i Tramp su pozvali SAD da ulože veto na rezoluciju, ali to se nije dogodilo.

Rezolucija označava promenu američke prakse da štite Izrael od akcija Ujedinjenih nacija. Za rezoluciju su glasale stalne članice saveta Francuska, Velika Britanija, Kina i Rusija, i nestalne članice Angola, Egipat, Japan, Malezija, Novi Zeland, Senegal, Španija, Ukrajina, Urugvaj i Venecuela.

Izrael nema amabasadu u Maleziji i Venecueli.

KOMENTARI2 komentara

  1. Trifun says:

    Puna podrska Izraelu iz Republike Srpske u borbi za priznanje prava na postojanje! Zapadne genocidne hijene i islamisti su pocinili stravicne genocide i zlocine prema Jevrejima, i nemaju nikakvo moralno niti bilo koje drugo pravo da donose odluke o Izraelu u njegovoj borbi za opstanak. Dodvoravanje brutalnim islamistima u S Arabiji i slicnim zemljama je cisto politikanstvo i racunanje na prodaju, ali to veze sa pravdom i moralom nema. Gde je rezolucija gde se zlocini Saudijske Arabije proglasavaju za ratnim zlocinima i slicno? Pojela maca.

  2. bata surda says:

    Konacno i oni da nekoga obraduju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *