ИЗРАЕЛ ТЕРА ИНАТ ПУТИНУ! Наставиће да бомбардују Сирију

IZRAEL TERA INAT PUTINU! Nastaviće da bombarduju Siriju

4 oktobra 2018

Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman izjavio je u ponedeljak da Izrael nije zadovoljan isporukom S-300 sistema protivvazdušne odbrane Siriji i obećao je da će izraelske vazduhoplovne snage (IAF) nastaviti svoje vojne operacije u Siriji.– Ne mogu reći da smo srećni zbog prisustva S-300 u Siriji, ali u isto vreme to je situacija u kojoj mi nemamo izlaz, tamo gde nemamo mogućnosti da donosimo odluke. U svakom slučaju, mi ne tražimo avanture. Mi samo štitimo naše vitalne interese. Na žalost, mi smo u situaciji u kojoj ne možemo da priuštimo nikakve kompromise u vezi sa našim bezbednosnim interesima – rekao je za rusku novinsku agenciju TASS Liberman tokom intervjua.

Liberman je takođe sinoć optužio Siriju zbog obaranja ruskog obaveštajnog aviona 17. septembra. Izraelski ministar odbrane nastavio je da kritikuje Moskvu jer nije mogao da poveruje u informaciju o tom incidentu. Međutim, naglasio je da bi Rusija i Izrael trebalo da obnove normalne veze.

– Mislim da je najvažnije za nas danas da vratimo odnose u normalu. Danas je najvažniji zadatak, da se vratimo u normalu, koordinaciju, da aktivnije koristimo “hitne veze” kako bismo sprečili konfliktne situacije. Moramo raditi – rekao je Liberman.

Dan ranije, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu otkrio je da su vojni sistemi S-300 i desetine drugih komada vojne opreme dostavljeni sirijskoj vojsci. Rusija je donela odluku o snabdevanju Sirije ovom unapređenom opremom nakon incidenta sa Il-20 kako bi osigurala bezbednost ruskih službenika koji su raspoređeni u Siriji.

(Pravda)

KOMENTARI8 komentara

 1. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  F16 su stare kante, s njima neće moći ništa osim ovako nakati.

 2. Miraš says:

  Liberman sigurno nije vladar sveta nego važan točkič u tom nizu. Glavni će oceniti i Libermana i Netanjahua da su ipak slabi točkići jer nakon ove epizode sve teže će biti osvojiti Siriju koja je tek važna kapija Bliskog Istoka. Pretpostavljam da zato on daje ovo obećanje da će izvršiti zadatak čak uspeće da unište i sisteme S-300. Vlast je slast, ali lako mogu da je izgube. Dovoljno je da iznutra u Izraelu neki drugi lider potegne kritiku da je Izrael za vreme njihove vladavine izgubio višedecenijsku prednost da u interesu svoje bezbednosti slobodno napada susedne zemlje. Koštaće ih obaranje Il 20 ne sigurno zato što će žaliti ruski avion i poginule Ruse sa tog aviona, nego time je Izrael dao dobar razlog Rusiji da odbaci raniji dogovor o neisporuci S-300 Siriji. Vrlo lako mogu ih obadvojicu oceniti kao nesposobne jer su izgubili tu važnu prednost.

 3. rajko says:

  Hoće, dok ne dobiju po p.

 4. Miraš says:

  Izraelske vazdušne snage (IAF) moguće je da će koristiti avione F-35 koji su za S-300 nevidljivi.

 5. M says:

  Izrael,kao i svaka moćna država,štiti sebe!Pa i izvan svojih granica,gdje misli da su njeni vitalni interesinugroženi!A to sigurno i jesu na njenim granicama!Mislim da je to dozvoljeno i međunarodnim pravom?!?To i Rusija čini uz vanjski dio svojih granica(Gruzija,Ukrajina),a USA i tisućama kilometara daleko od svojih granica,kao i još neke države!Od svih država upletenih u Sirijski sukob,Izrael ima najviše prava uplitati se tamo u mjeri koju smatra potrebnim da otkloni opasnost ugroze svoje obstojnosti!A što je i normalno za svaku normalnu državu!E ,sad je druga stvar što Izrael nije normalna država,nego se direktno angažirao i u Gruziji,Ukrajini itd.Pa sad zbog toga,ali i ne samo toga,nije čudno i da se Rusija angažirala i u Siriji!Ali je čudno ako misli da Izrael neće reagirati!?!Reagirati će svom velikom raspoloživom silom ako bude smatrao potrebnim,a hoće u vezu s nastavljenim gomilanjem sebi protivničke sile-ugroze na svojim granicama!I što tu nije jasno i normalno?!?Pogotovo što(Izrael)ima iza sebe i USA-Zapad!A Rusija zasad još uvijek nema iza sebe Kinu itd.Tko je više u pravu? Pa ni Rusija ni Kina ne mogu dozvoliti na svojim granicama-dvorištu Blistoka,rast ugroze protiv sebe,svojih vitalnih interesa!A Izrael-USA-Zapad su tu ugrozu potaknuli,napumpali,i ona se više ne može lako ugasiti,a BN ni ne želi!

 6. Miraš says:

  U decembru 2016 godine počelo se sa isporukom Izraelu aviona F-35I (Invisible = nevidljivi) iz američkog programa prodaje tog aviona stranim vojskama. On je opremljen "stelt" tehnologijom, koja ga čini nevidljivim za radare, a može da postigne brzinu od 1,6 maha i ima borbeni domet od 833 kilometra. U vreme početka isporuke ruska vojna pomoć Siriji trajala je duže od godinu dana, počev od 30.09.2015. Bivši američki potpredsednik Bajden izjavio je još u aprilu 2015 godine da će SAD isporučiti Izraelu te avione. U nekim vestima stoji da je rekao „ da bi sačuvao vojnu granicu na B. Istoku“ što se može odnositi baš na oteti sirijski Golan (bogat naftom) , a u drugim vestima samo stoji „da bi zadržao vojnu nadmoć na Bliskom Istoku“. Amerikanci preko Izraela isprobavaju svoje ratne avione protiv Rusije, tako je ispalo. Izrael je najpre te avione prikazao na paradi na Dan nezavisnosti u maju 2017. godine. U maju ove 2018 godine Amikam Norkin komandant IDF objavio je da je Izrael prva država koja koristi u borbi ove avione i da su ih u dva navrata isprobali u borbi na dva različita fronta. Nije rekao gde, a uz tu vest prikačio je sliku F-35I na nebu iznad Bejruta glavnog grada Libana. Znamo da izraelski avioni često preleću libansko nebo kada napadaju Siriju. ... Da li će se taj avion u praksi stvarno pokazati baš nevidljivim? Da li će nam jednom stići vest tipa: "U ataru sirijskog sela Budjanovci ... " ? ... Neki tvrde ili sumnjaju da već prošle godine pogodjen je 1 takav avion iznad Sirije, a zatim uspeo je da sleti u Izraelu. Navodno Izrael je to sakrio sa izjavom da ptica je uletela u motor pa je morao da sleti.

 7. Sasulja says:

  Za pocetak dovoljno je da izraelci malo,bar malo razmisle pre nego sto krenu da bacaju bombe po Siriji,jer do sada je to bilo,kao kad krecu na neku vezbu,bez brige i pameti.Nije to isto a u zavisnosti,kako se budu ponasali,rekao im je SOJGU,da se te usijane glave moraju ohladiti,imaju Rusi i jaci "lek",ukoliko ovaj (S300) ne bude "delovao".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *