ИЗРАЕЛ ТЕСТИРАО РАКЕТЕ НА АЉАСЦИ

IZRAEL TESTIRAO RAKETE NA ALJASCI

29 jula 2019

IZRAEL je objavio da je na Aljasci uspešno testiraa svoj raketni sistem Arrow 3 («Hec-3») koji je u stanju da protivničke rakete presreće i uništava u kosmosu.

U testiranju su učestvovali i pripadnici oružanih snaga SAD.Pentagon je takođe saopštio da je „Arrow-3“ u stanju da „presreće ciljeve izvan Zemljine atmosfere“. Još je precizirao:

„Testirane letačke mogućnosti raketa potvrdile su njihovu mogućnost izvanatmosferskih presretanja“.

Izrael se odlučio za Aljasku jer unutar njegovih granica takvo testiranje ne bi bilo moguće, a njegov premijer Benjamin Netanjahu, koji je istovremeno i ministar odbrane, izjavio je ne krijući zadovoljstvo:

„Uspeh testiranja je prevazišao sve što smo mogli i da zamislimo. Hec-3 je uspešno presretao balističke rakete izvan atmosfere. Na visinama i pri brzinama `meta` kakve do sada nismo videli. Presretanja su bila idealna: svaki put – u sam centar“.

Netanjahu je dodao, posebno naglašavajući:

„Izrael sada ima čime da se suprotstavi balističkim raketama koje bi mogle da budu lansirane iz Irana ili sa neke druge strane. Ovo je kolosalno dostignuće za bezbednost naše države“.

Naveo je da su testiranja trajala nekoliko nedelja i da su imala tri tajne etape koje su donosile proboj.Amerikanci su otkrili da je u testiranje bio uključen njihov AN-TPY 2, čime je „dokazana kompatibilnost savezničkih sistema naoružanja“.

Izraelska PVO/PRO dodasd je raspolagala sa američkim raketnim sistemima Patriot i svojim starijim sistemima «Hec» za koje su verovali da su u stanju da se nose sa iranskim «šihabima» i sirijskim «skadovima». Plus: baterijama «Železna kupola» za borbu sa reaktivnim projektilima malog dometa.

„Davidova praćka“ je namenjena presretanju raketa dometa 70-300 kilometara.

«Hec-3» su konstruisali i proizveli Izrael i SAD zajedno da bi jevrejska država dobila najviši nivo PRO.

KOMENTARI2 komentara

  1. A akoM says:

    To je izgleda u rangu ruskog S-500 i sličnih?!?To pogađanje ciljeva iznad atmosfere,to je sasvim drugi,viši nivo mehanike i kemije!?!Izgleda da ne kaskaju za Rusijom u tome ni USA ni Izrael, itd!?!

  2. Gardista says:

    Sve je to putin prodao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *