Izrael traži da ih Palestina prizna kao jevrejsku državu

Izrael traži da ih Palestina prizna kao jevrejsku državu

22 фебруара 2014

Israel_Palestine_FlagIzraelski premijer Benjamin Netanijahu istakao je zahtev da palestinska strana prizna Izrael kao jevrejsku državu, u trenutku kada se približava rok za postizanje mirovnog sporazuma sa Palestincima, a u pregovorima nema rezultata.

On je objasnio da bi palestinsko priznavanje Izraela bila osnovna komponenta istinskog mira.

„Ovo je jevrejska zemlja. Ovo je jevrejska država“, rekao je Netanijahu ove nedelje američkim jevrejskim liderima u poseti Izraelu. Netanijahu ističe da je to zapravo „koren sukoba“ s Palestincima još u vreme nereda koji su izbili u Jafi, ubrzo posle dolaska njegovog pokojnog dede iz Poljske 1921. godine.

„Postojalo je osnovno protivljenje svakom jevrejskom prisustvu, protivljenje koje je raslo,“ ocenio je on, podsetivši: „Mi smo ovde neprekidno skoro 4.000 godina – 3.800 godina. To je zemlja na kojoj je naš identitet utvrđen, to je naša domovina, ovde je naša država koja je ponovo rođena i Palestinci to moraju prihvatiti“.

Netanijahu sugeriše da bi priznanje Izraela kao jevrejske države okončalo sukob, ali da bi u isto vreme sprečilo povratak palestinskih izbeglica na današnju teritoriju Izraela. Palestinci odbijaju taj zahtev, jer ne odustaju od prava na povratak izbeglica, koje su pobegle ili su isterane iz svojih domova u ratu 1948. posle stvaranja Izraela.

Palestinska oslobodilačka organizacija – PLO priznala je zvanično Izrael još pre dve decenije, pre potpisivanja privremenog mirovnog sporazuma Oslo 1993. Oni, međutim, neće da priznaju jevrejski karakter te zemlje i to ne samo zato što ih brinu posledice po palestinske izbeglice i njihove potomke, već i prava Arapa, koji čine 20 posto od 8 miliona stanovnika Izraela.

Palestinski zvaničnici kažu da se zahtev o priznanju Izraela kao jevrejske države sve češće ponavlja u poslednjim godinama i mesecima i da je to izraelska zavera smišljena da oteža postizanje sporazuma. Bivši palestinski pregovorač Nabil Šat rekao je nedavno stranim novinarima da je taj nesporazum preokupirao američkog državnog sekretara Džona Kerija, koji posreduje pregovorima, iako nije bio uključen ranije u mirovni proces, niti u jedan potpisani dokument između Izraela i Palestinaca.

Kao ključni nesporazumi između dva naroda uvek su isticani status Jerusalima, buduće grnice, bezbednosni aranžmani, sudbina palestinskih izbeglica, podela vode, podsetio je Šaat, kako je preneo Bi-Bi-Si(BBC).On je takođe rekao da Egipćani i Jordanci nisu morali da priznaju Izrael kao jevrejsku državu kada su potpisali mirovne sporazume i zato to naziva novim torpedom.

Direktni pregovori o miru obnovljeni su zahvaljujući Kerijevim naporima krajem jula prošle godine, ali sa malo opiljivih rezultata do sada. Očekuje se da Keri uskoro predstavi obema stranama okvir mirovnog sporazuma, koji bi zapravo bio osnova za nastavak pregovora.

Prema nepotvrđenim izveštajima predlog će uključiti fazno povlačenje Izraela sa Zapadne obale, uz posebne bezbednosne aranžmane za Jordansku dolinu, na granici između te teritorije i Jordana.

Takođe će se predvideti da neće biti povlačenja iz određenih blokova jevrejskih naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji i da će se Palestincima umesto toga ponuditi razmena teritorija.

U okviru će se navodno predložiti da u istočnom Jerusalimu bude glavni grad države Palestine, ali i da palestinske izbeglice nemaju pravo na povratak u Izrael. Na kraju pregovora Izrael bi trebalo da bude priznat kao jevrejska država.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u