Izrael traži da sve države zabrane antisemitizam na internetu

Izrael traži da sve države zabrane antisemitizam na internetu

19 februara 2014

latuff-antisemitism-2Antisemitizam na netu je „kao cunami talas“, izjavio je Joel Razbozov, član Kneseta i predsednik njegovog Odbora za imigraciju, apsorpciju i dijasporu na raspravi o onlajn govoru mržnje u nedelju.

Razbozov je pozvao države da usvoje zakonske propise kojima bi se ograničila „onlajn mržnja“ (online hate) i upozorio da će se, ako ne krenu u borbu protiv širenja antisemitizma na mreži, Jevreji na kraju “ naći u smrtnoj opasnosti“.

Predstavnici Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva Jerusalima i dijaspore, Internet asocijacija Izraela i Anti- defamaciona liga, među drugim telima, svedočili su o opasnostima onlajn mržnje i razgovarali o metodama borbe protiv dezinformacija o Jevrejima i Izraelu.

Anti-defamaciona liga je svedočila o svom tekućem odnosu sa internet hosting kompanijom GoDaddy, da se skinu antisemitski sajtovi, navodeći nekih 30 sajtova koje je američka kompanija već skinula.

Fejsbuk je takođe radio sa Anti-defamacionom ligom, rekao je njen predstavnik.

„Fejsbuk nam postaje bliskiji, samo mu treba vremena„, dodao je Ronald Ejsens iz Međunarodne mreže protiv sajber-mržnje (International Network Against Cyberhate).

Svetska cionistička organizacija je osnovala komunikacioni centar za borbu protiv mržnje na internetu i počela s dva pilot kursa za obuku Izraelaca, da se uključe u ovu borbu – rekao je poslanicima Jakov Hagoel, predsednik Odeljenja za suzbijanje antisemitizma Svetske cionističke organizacije.

„Ne vidim da dobijamo bitku, ali smo bar stupili u borbu„, rekao je on.

Iako su se obe taktike, i borba protiv semitizma sa činjenicama, i stavljanje antisemitizma oflajn razmatrali tokom sastanka, samo će poslednja imati značajnog učinka, rekao je član odbora i član Kneseta Dov Lipman za Jerusalim post.

„Bojim se da bijemo izgubljenu bitku„, rekao je on. “ Uveren sam da treba da se fokusiramo na pridobijanje Fejsbuka, Jutjuba i Tvitera, i da od sajtova zahtevamo uklanjanje antisemitskog materijala, a ne da pravimo sopstvene sajtove i stranice da bi činjenicama išlo na antisemitizam. Ja ću predstaviti ovaj predlog predsedniku komisije i snažno se založiti da to bude pravac vlade.“

(theuglytruth, preveo: Aleksandar Jovanović za magacin.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *