Izrael traži veću vojnu pomoć od Amerike

Izrael traži veću vojnu pomoć od Amerike

20 avgusta 2013

paul-134091278IZRAEL je zamolio Sjedinjene Američke Države da mu povećaju vojnu pomoć. Zvanični Tel Aviv traži uvećanje vojne pomoći i podrške Vašingtona i Pentagona u okvirima novog izraelsko-američkog sporazuma o vojnoj saradnji za period 2018-2027 godina. Priprema ovog dokumenta je upravo počela, u skladu sa dogovorom predsednika SAD Baraka Obame i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Tel Aviv, zapravo, traži osetno povećanje vojne pomoći jer je – kako pišu izraelski mediji – zabrinut zbog nestabilnosti situacije na celom Bliskom Istoku.         Netanjahuova vlada, u obrazloženju svog zahteva, posebno je ukazala da više vlada u regionu, uključujući i vlade zemalja Persijskog zaliva,  povećava kupovinu naoružanja i vojne tehnike.

Izraelski ambasador u Vašingtonu Majkl Oren, ovim povodom je ocenio: „Stvari se razvijaju tako da  se u regionu mogu pojaviti armije sa mogućnostima koje su uporedive sa onim čime raspolažu oružane snage Izraela, a to znači – da se otvara pitanje očuvanja naše suštinske vojne nadmoći”.

Prema Orenovim rečima, Tel Aviv nije protiv prodaje američkog naoružanja drugim državama Bliskog Istoka, ali je naglasio da njegova vlada upozorava američki državni i vojni vrh da će – ukoliko se SAD budu povlačile iz regiona – prazan prostor „zauzeti drugi igrači”.

Oren, izgovarajući sve ovo, uopšte nije krio da je cilj novog izraelsko-američkog vojnog sporazuma „neophodnost očuvanja vojne superiornosti Izraela nad arapskim zemljama”.

Aktuelni desetogodišnji sporazum Tel Aviva i Vašingtona ističe 2017, a obezbedio je Izraelu američku vojnu podršku od 30 milijardi dolara.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *