ИЗРАЕЛ ТВРДИ: Амерички савезници прелазе на СТРАНУ РУСИЈЕ!

IZRAEL TVRDI: Američki saveznici prelaze na STRANU RUSIJE!

12 februara 2016

kurds3Ukoliko Rusija privuče na svoju stranu američke saveznike – Kurde, imaće još jedan instrument pritiska na Tursku, a u tome Moskvi može da pomogne američka neodlučnost, piše izraelski list Jerusalim post.

Ako stupi u savez sa Kurdima, Moskva će da minira politiku SAD i Turske na Bliskom istoku, navodi se u analizi ovog lista.

Sirijski Kurdi su svoje prvo predstavništvo u stranoj zemlji otvorili u Moskvi, a to što izbor nije pao na Vašington ili Zapadnu Evropu mnogo govori, smatraju Izraelci.

– Ukoliko Rusija podrži spajanje teritorija Sirijskog Kurdistana, to će da pomogne Iračkom Kurdistanu da stekne nezavisnost. Velika je verovatnoća da će Rusija da iskoristi te težnje i podrži Kurde, koji će tako da postanu saveznici Rusije, a ne SAD-a – uveren je bivši izraelski diplomata i obaveštajac Šmuel Bar.
“Savez Rusije i Kurda idealan”

– Rusija može da iskoristi i napetost između SAD i Turske. U “kurdskoj igri” Rusija je u prednosti zahvaljujući tome što su SAD neodlučne da podrže Kurde, jer se boje konflikta sa Turskom. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan tražio je od Amerike da izabere koga želi kao saveznika, Tursku ili Kurde. Ukoliko SAD ne uspeju da zaobiđu taj ultimatum, moraće da stanu na tursku stranu, što će onda naterati Kurde da se približe Rusiji – smatra Galija Lindenštraus, stručnjak za pitanja Turske sa univerziteta u Tel Avivu.

A osnivač Izraelskog centra za istraživanje Rusije i Evroazije Danijel Kors, ocenjuje savez Moskve i Kurda kao “idealan”.

“Za Kurde je bilo koja pomoć pitanje opstanka, a Rusija će dobiti još jednu mogućnost da vrši pritisak na Tursku”, tvrdi ovaj stručnjak.

KOMENTARIJedan komentar

  1. rema says:

    Obrni okreni turci su u svakom slučaju najebali. Pravda i jeste u tome da turska bude uništena. Oni su sramaota islama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *