ИЗРАЕЛ У ШОKУ – РУСИ ЋУТЕ: Асадова војска разматра војну опцију за…

IZRAEL U ŠOKU – RUSI ĆUTE: Asadova vojska razmatra vojnu opciju za…

12 aprila 2019

Sirija ima pravo da ponovo preuzme Golansku visoravan, okupiranu od strane Izraela, i ne isključuje vojnu metodu, rekao je u intervjuu Midhat Saleh, direktor Golanskog odeljenja kabineta ministara u Siriji.

“Golanska visoravan je sastavni deo sirijske teritorije i mi imamo pravo da je povratimo bilo kad i na bilo koji način koji smatramo prikladnim. Po mom mišljenju, jedini jezik koji Izrael shvata je jezik sile i otpora. Oni će napustiti arapske teritorije samo pod pritiskom snaga otpora“, rekao je Saleh.“Sada smo u ratu sa Izraelom i imamo ovo pravo jer Izrael ne priznaje međunarodne rezolucije i rezolucije Saveta bezbednosti UN-a, a SAD podržavaju Izrael u tom pogledu. Mi imamo pravo da povratimo Golansku visoravan na najpogodniji način za nas, uključujući rat ili otpor naroda”, rekao je on.

“To je naše pravo, zajamčeno međunarodnim rezolucijama”, dodaje.

Prema Salehu, Sirija se nada da će međunarodna zajednica biti u stanju da okonča okupaciju Golanske visoravni, ali više od 50 godina sve donete odluke i rezolucije nisu ničim rezultirale.

Sirijski ministar spoljnih poslova Valid Mualem izjavio je 4. aprila da Sirija ne isključuje vojno rešenje okupirane Golanske visoravni, ali da je sadašnji prioritet Sirije borba protiv terorizma. Nedavno je, na sastanku sa izraelskim premijerom, američki predsednik Donald Tramp potpisao izjavu kojom SAD priznaju suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni.

Kao rezultat Šestodnevnog rata 1967. godine, Izrael je okupirao Golansku visoravan (koja je tada pripadala Siriji) i jednostrano je anektirao ovu teritoriju 1981. godine. Suverenitet ove teritorije ostaje glavni predmet sukoba između Izraela i Sirije i bilo je pokušaja da se to reši čak i pre početka građanskog rata u Siriji.

I(Webtribune.rs)

KOMENTARI7 komentara

 1. Zoran says:

  7 godina sa Rusima ratujete protiv terorista. Mnogo bre.

  • Budi Bog s nama says:

   Mi na Kosovo to imamo i mnogo duže, pa ne povraćamo naše teritorije zagarantovane ustovom i rezolucijama UN, a i ove teroriste podržava amerika. Negde 70-tih godina pojavio se izraz iredenta za kosovske teroriste, a onda je nastao i terorista, ali kako je on nastao imali smo taj vic u osnovnoj školi. Pa tero Rista ovce, tero Rista, terorista. Sirija je i onako u ratu sa Izraelom, jer je ovaj neprestano bombarduje, sada kada se taj 7-godišnji rat završi sa teroristima nastaće večni nastavak sa Izraelom do kraj ovog sveta, jer Izrael smatra da je Golan dobio od Boga, a i napaja ih vodom pa im treba ali mora da ga otimaju, čisti divljaci, ali naučiće ih dobri Bog, mnogo im je lekcija već dao ali nisu razumeli, njima je glavni bog amerika.

  • samostalan says:

   Pravi smisao rata u Siriji je da se ociste od ljudstva oni delovi Sirije koji ce u buducnosti pripasti Izraelu. Tramp i Putin rade sve sto mogu da prosire Izrael.

   • Roy says:

    Potpisujem. To i ja govorim vec godinama. Kao jedni napadaju, a drugi brane, a u stvari radi se na raseljavanju stanovnistva sa teritorije buduceg Izraela od Eufeata do Nila, a to stanovnistvo salju u EU.

 2. Pravda says:

  A Srbi da povrate svoje Sveto Kosovo i Metohiju.

 3. Vojna i ojdesve says:

  A 4 godine je trajao drugi svetski rat... Ovo su zadkulisne igre... Oni svi kreiraju posljedni satanski svetski poredak ...

  • samostalan says:

   Na zalost, Rusi su deo tog satanskog projekta, a ne njegov protivnik. Mnogi to ne mogu da prihvate jer im je um zamracen emocijama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *