ИЗРАЕЛ У СТРАХУ: Руси далу дозволу Сирији…

IZRAEL U STRAHU: Rusi dalu dozvolu Siriji…

19 decembra 2018

Izraelski generali su dobili poruku od Rusije, da ako izraelske snage lansiraju još raketa u Siriju, da će uz rusku pomoć, Sirija lansirati projektile protiv izraelskih meta.

Rusija je poručila Izraelu da ima vojne eksperte u svakoj sirijskoj bazi i da više nije prihvatljivo da ih Izraelci napadaju.

Sirija će usvojiti novo pravilo o vezi sa Izraelom sada kako je Rusija uzela jaču i jasniju poziciju u konfliktu između Izraela i “osovine otpora.”Damask će odgovoriti na izraelski napad. Ako uništi određenu vojnu metu odgovoriće napadom na sličan objekat u Izraelu. Damask kaže da “Sirija neće oklevati da udari izraelski aerodrom ako je aerodrom u damasku izraelska meta. Ovo će se desiti uz dozvolu ruske vojne baze u Levantu.”

Ova sirijska politička odluka bazirana je na jasnoj poziciji Rusije u Siriji i rušenjem letilice 18.septembra ove godine.

Ruska vojska došla je u Siriju 2015., i tada je obavestila sve strane (Izrael, Siriju i Iran) da nema nameru da se meša u njihov sukob i da neće stati na put avionima bombarderima Tel Aviva na putu za Liban ili iranskoj vojsci.

Ovo obećanje će trajati ako Izrael udari na iransku vojsku ili ako Hezoblah konvoji prenose oružje u Hezoblah iz Sirije u Liban, u sirijskoj teritoriji. Takođe Rusija je obavestil Izrael da neće prihvati direktne napade na svoje saveznike u Siriji koji su ukljućeni u borbu sa ISIS-om i Al Kaidom.

Izrael je poštovao želju Moskve do 2018., kada je počeo da napada iranske i sirijske baze, a nije nikada napao Hezbolah pozicije. Izrael je ovo opravdavao time da je Iran slao dronove da obleću Izrael. Tel Aviv smatra da je kršenje suvereniteta prioritet.

Damask i Iran odgovorili su rušenjem izrelskog F-16. Izrael je napao Siriju, gde je najviše iranskih projektila skladišteno. Iran je svako uništeno skladište zamenio sofisticiranim projektilom, koji može da udari na bilo koji deo Izraela.

Ruska neutralnost ka Izraelu postala je veoma skupa. Ima veći gubitak od Irana. Rusija je onda u Siriju donela napredne S-300 rakete i dala sirijskoj vojsci. S-300 predstavlja opasnost za izraelske vojnike samo ako uđu na sirijsko nebo. Tel Aviv je držao svoje avione podalje od Sirije od prošlog septembra, ali je slao rakete velikog dometa.

Mesecima, Vladimir Putin je odbijao da primi izraelskog premijera Bendžamina Netanjahua. Konačno, kada je došlo do pregovora, Rusija je zauzela jasnu poziciju i nema nameru da je širi niti da oprosti Izraelu. Rusija smatra da njihova velikodušnost nije nikada prepoznata od strane Tel Aviva.

Ove nedelje, Moskva je pristala da primi izraelsku vojnu delegaciju pod vođstvom generala- majora Aharona Haliva, prateći izraelsko insistiranje da se razbije led između dve zemlje. Ipak, ruska pozicija jeste da ne očekuje promene u Siriji te da neće tolerisati izraelsko bombardovanje Sirije i Irana.

Rusija je dala Siriji zeleno svetlo da udari na Izrael kada god i kada Tel Aviv lansira avione protiv Sirije, ili lansira rakete preko Sirije.

Navodno Sirija sada ima preciznije rakete, koje je dobila od Irana. Izrael pak tvrdi da je uništio sposobnost sirijskih raketa, uključujući i one iranske. Damask navodno kontroliše veliki broj raketa.

Novo sirijsko pravilo veze je: Izraelski aerodrom će biti pogođen ako Izrael pogodi njihov, bilo kakav napad na skladišta ili komandu ili kontrolni centar rezultiraće napadom na sličnu metu u Izraelu. Deluje da je ova odluka doneta na najvišem nivou.

Pravila se menjaju a situacija u Levantu postaje opasnija, moguće su regionalne i internacionalne konfrotacije. Srednji istok neće biti miran dok se sirijski rat ne završi.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI5 komentara

 1. Deda Micko says:

  Izraelci naoruzavaju teroriste u Siriji. Rusi to moraju jasno da kazu i da prestanu da razgovaraju za izraelskim banditima. Sramota je da ta bagra uopste dolazi u Moksvu da razgovara sa Rusima.

  • Milica says:

   Malo si naporan i uopšte ne misliš šta pišeš. To ko naoružava teroriste u Siriji to znaš i znamo iz ruskih i sirijskih izvora, dobili smo to od njih i tekstom i slikom i filmom. Ne verujem da su te o tome, onako u poverenju, obavestili Amerika i Izrael. Kome još da to kažu? Na SB UN su dosta rekli o tome, ali tamo sede ravnopravno sa SAD, V.B. i Francuskom i sve tri su sa pravom veta, i sve tri su u većoj ili manjoj vezi sa teroristima i sa Izraelom.

 2. Zoran says:

  E tako. Da se zna ko kosi ko vodu nosi. Samo to trebaalo mnogo ranije.

  • Miraš says:

   Ranije ovo nije moglo da se postigne dok nisu ubacili sisteme S-300 i sve ostalo. A pre toga nije moglo dok nisu postigli da imaju kompaktnu oslobođenu teritoriju. Imali su ranije iscepkanu i prošaranu teritoriju sa dosta terorista i sa često promenljivim stanjem, te nisu mogli na takav prošaran teren na kom se često menja stanje da ubace najkvalitetniju opremu. Nego radili su uporno i sistematski - topili su, topili i prilično istopili neprijatelje, najpre unutrašnje i zatim i spoljni stižu na dnevni red. ... Sada SAD, odnosno trojna NATO koalicija ako bi za kaznu da bombarduje Siriju ništa značajno ne može da pogodi, može eventualno neke pustinjske manje značajne ćoškove da gađa da se kaže da su nešto radili. Sećamo se da u aprilu su za kaznu gadjali Siriju samo zato što su se usudili da oslobode Damask i okolinu Istočnu Gutu, Istočni Kalamun, itd, od džihadista, a među kojima mnogi su američki, britanski borci ili njihovih bliskih saveznika sa B.Istoka. A sada šta će da rade ako njihov veliki mezimac-ljubimac dobije po nosu i to na svojoj teritoriji. Gađaće eventualno nešto beznačajno, ali u suštini neće moći da pomognu Izra-helu. Nemaju dobru PVO ni Amerikanci ni Izrael, to im je slaba tačka. Osim toga Izrael je mala zemlja po površini slični su Sloveniji; nemaju dubinu teritorije. Npr. tu naspram južne granice Sirije, širina Izraela je oko 50 km. Mogu da budu izbušeni za kratko vreme kao sir. Siriji je bliže severni deo Izraela koji je razvijeniji i naseljeniji, a u južnom delu Izraela je pustinja. Vuna kićo.

 3. A akoM says:

  Izrael će štititi svoje interese-sigurnost pod svaku cijenu!Ako to ne uspije politički-diplpmatsko,a ni vojnim čarkanjem,onda će to pokušati vojno bez ustručavanja i sposobno,moćno,po svim ciljevima koje smatra ugrozom!Podržan od USA-Zapada!Masovnošću i sposobnošću kojom će u jednom naletu"očistiti"sve što poželi,odnosno i ono što se tu nađe kao smetnja!A to znači ne samo S-300,nego i šire!To nije problem,bar ne glavni!Nego ono što dolazi nakon toga!Kad Rusi shvate da ne mogu progutati uništenje svoje pozicije i svog malog vojnog kontingenta u Siriji,zbog više razloga a od kojih je najvažniji taj da zapravo oni,Rusi(pogotovo u Savezu s Kinom)mogu biti Gospodari Blistoka,i to lako ako upotrebe A-oružje!Pa će uslijediti i taj nastavak,s užasnim posljedicama i za Europu(zbog miliona izbjeglica)!Jel taj scenarij izgledan?Jest,jer Izrael neće dopustiti da bude na svojim granicama opkoljen neprijateljskim oružjem i uništen!Jest,jer Rusi neće htjeti progutati pad Sirije i svog kontingenta u situaciji gdje to ni ne trebaju progutati!Jest,jer će tu i Kinezi itd.naći svoj interes na strani Rusije!Najsmješnije u toj tragičnoj igri koju je USA-Zapad(odnosno njegove nadnacionalne glavonje,a zna se koji su)zaigrao na Blistoka,Ukrajini Itd.(Euro-Aziji),je taj što će i njihovo "predodređeno za velika djela""čedo,"pametni" Izrael se naći u"veš-mašini",kao obična žrtva"Velikog Projekta"koji će se Uzput izgubiti i zaglibiti u"tornadu povijesnih silnica i zbiljnosti"!I kad nije znala zla i glupa maćeha,Morat će doći otac i izvesti zabludjelo i izgubljeno čedo na pravi put,spasiti ga!Kao i sve ostale!Nema dobre kuće-doma bez dobrog domaćina!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *