ИЗРАЕЛ УЦЕЊУЈЕ БАЈДЕНА, KОРИСТЕ БУШОВУ ДОKТРИНУ!

ИЗРАЕЛ УЦЕЊУЈЕ БАЈДЕНА, KОРИСТЕ БУШОВУ ДОKТРИНУ!

17 јануара 2021

Израелски медији објавили су изјаву Ликуда Цачија Ханегбија, политичара блиског израелском премијеру Бењамину Нетанијахуу, који је рекао да постоји опција у којој Израел може започети превентивне ударе на Иран.

Ханегби је упозорио да би Тел Авив могао предузети такву акцију ако нова Бајденова администрација одлучи да се врати преговорима о иранском нуклеарном споразуму.Израелски министар одбране Бени Ганц потврдио је да израелска војска тренутно припрема разне планове за супротстављање Ирану. Ганц је рекао новинарима да напредак Ирана у обогаћивању уранијума приморава Израел да припреми различите „опције и сценарије“. Израелски министар одбране није желео да прецизира које су то опције које израелска војска има на столу.

„Превентивне ударе“ за покретање рата увела је Бушова администрација за оправдање напада на Авганистан 2001. године.

Медији преносе изјаву неименованог израелског извора да је „Директорат за Иран“, специјални израелски департмент, добио задатак да обезбеди најмање три опције које ће водити ка томе да се ирански нуклеарни пројекат осујети.

Извор је навео и да би директан војни сукоб коштао Израел стотине милиона долара, а да је велика вероватноћа да би та цифра достигла и милијарде.

Израел тврди да Иран припрема агресивну политику и акције против њих. Чињеница да је Иран успео да обогати уранијум на 20% је доказ за тврдње, тврде израелски експерти.

Нуклеарни физичари понављају да је 20% још увек далеко од 80 или 90 одсто колико је потребно да би се материјал квалификовао као оружје.

Иран је више пута поновио да нема намеру да гради нуклеарну бомбу и да им је уранијум неопходан за унапређење државне економије.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. persida says:

    Vec vrse pritisak, ucenjuju, prete, razaraju. To jedino znaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u