ИЗРАЕЛ УПОЗОРИО РУСИЈУ И СИРИЈУ: Нападамо ако…

ИЗРАЕЛ УПОЗОРИО РУСИЈУ И СИРИЈУ: Нападамо ако…

6 јула 2018

Израелски министар безбедности Гилад Ердан упозорио је Сирију и Русију да би Израел могао да нападне владине снаге Сирије.Како је рекао, до напада би могло да дође уколико покушају да поставе своје јединице у демилитаризованој пограничној зони код Голанске висоравни.

– Морамо проверити и урадити све да проверимо да Руси и Асадова влада немају оружано присуство у подручјима која су демилитаризована – рекао је Ердан за Ројтерс.

Упитан да ли је Израел спреман да спроведе превентивне мере против сиријске војске, Ердан је одговорио потврдно.

Сиријска војска покренула је прошлог месеца велику офанзиву како би повратили јужну покрајину Деру. Очекује се да ће следећа фаза офанзиве бити спроведена у покрајини под контролом побуњеника, Кетири, која је веома близу спорне Голанске висоравни.

Председник Русије Владимир Путин два пута је прошле недеље позвао на поштовање израелско-сиријског примирја из 1974. године, које брани „гомилање“ војне технике и особља било са сиријске, било са израелске стране Голанске висоравни.

KOMENTARI12 коментара

 1. Velika Metla says:

  Ви сте завили људски род у црно од самог настанка људског рода,тако да не бих волео бити један од вас кад Овај одозго удари руком о стол! Он је то обећао,а Он НИКАДА не лаже!

 2. Miraš. says:

  Ova izraelska izjava je ponajviše pritisak pred sastanak Tramp - Putin. Izraelcima odgovara neuspeh sastanka u Helsinkiju tj. da se američke snage ne povlače iz Sirije, a najvažnije im je da se ne povuku iz velike baze Al Tanf na jugu Sirije. Čak ako ništa značajno ne postignu prilikom susreta u Helsinkiju onda sigurno je da će se deo američkih snaga povući iz Tanfa u plastičnim kesama. Vremenom država Izrael postaće veoma nesigurna igračka jer suviše su se uvukli u razna neprijateljstva računajući da če iza njih uvek stajati moćna Amerika. Najveći prijatelj Izraela je ubedljivo država SAD, ali Amerikancima je suviše da zbog bilo kog pa i takvog prijateljstva da masovno ginu američki sinovi i kćeri. Amerika je sila samo kada napada slabije i već u nekoj meri podčinjene neprijatelje, a tamo gde je zapravo tvrdo ne usudjuju se. Setimo se tokom drugog svetskog rata pojavili su se u Evropi sa zadatkom da se bore protiv nemačkih snaga tek kad je postalo jasno da će Crvena armija i bez njih poraziti nemačku vojsku. Odlučujuća bitka drugog svetskog rata za Staljingrad završila se početkom februara 1943. godine, a tek 06 juna 1944 pokrenuto je savezničko iskcravanje u zapadnoj Evropi - bitka za Normandiju, koja je završena 25.avgusta 1944.godine. Kasnije pokazalo se da je naprimer Vijetnam bio previše jak neprijatelj za Amerikance pa su morali da se povuku. Sada gledamo kako upravo Sirija to isto postiže. Ostaje jedino da se vidi da li će Amerikanci biti stvarno glupi i dočekati svoj Sajgon 2.

 3. Nostalgicar says:

  Ajmo Rusi u podrumove, stize cika Izrael da bombarduje vase saveznike a i vi cete dobit po tamburi ako ne budete dobri. Ne znam za ostale citaoce ali ovi Rusi su kod mene potpuno izgubili na kredibilitetu nakon americko-englesko-francuskog bombardovanja Sirije nedavno. Do tada sam bio za Ruse srcem i dusom ali sad mogu da kazem samo - jadan onaj koga Rusi stite!!! Putin je tada pokazao da jednostavno nema hrabrosti i da njegova rijec nista ne znaci ako Zapad odluci drugacije.

  • Miraš. says:

   Zašto se svrstavate na stranu onih i to baš zlih snaga u svetu koji provociraju Rusiju sa ciljem da Ruse ali i ceo svet uvuku u još veće sukobe od postojećih? Vi ste veoma loš brat, lažni i zao brat. Nije obavezno da baš svako oseća se i bude Rusima brat, ali šta osećate prema ostalim ljudima? Kako razmišljate o veoma važnom pitanju rata i daj bože mira u svetu, a živimo baš u takvom vremenu kada se broj ratova u svetu povećava. Vi kao da hoćete da u svetu bude još više rata i teških posledica koje on donosi kao što su invalidnosti, siromaštvo, bolesti, masovne migracije,itd.... Ruska vojska u Siriji je tada pokazala da nije ni slučajno glupa te da ne naseda lako na provokacije, a istovremeno je veoma aktivno doprinela da napad trojne NATO koalicije bude veoma ograničen. Očekujete od pripadnika ruskog naroda koji ima itekako visoko znanje i iskustvo u ratovanju da se ponašaju kao naivne debilčine. Sramota do Boga na šta su spala navodna srpska braća. Nisu Rusi tek vaši privatni ljubimci kao psi pa da kad Vi izrazite želju i izdate naredbu, a oni da potrče poslušno sve mašući repom. Srbi, a i ostali balkanski narodi služili su ranije vojni rok u miru, mladji su imali mogućnost za civilno služenje vojnog roka. Mnogi nisu ni učestvovali u sukobima 90-tih godina, više ne postoji ni obavezno služenje vojnog roka tako da se sadašnje ratničko iskustvo Srba često svodi samo na neka sećanja na neke igre iz detinjstva naprimer na draženje svog kućnog ljubimca psa. Dodatno važno ali i loše iskustvo je da državni programi predvidjeni za neokoloniju Srbiju poput Parova i Farmi prilično su mnogima otupili i izgleda trajno oštetili mozak. Vaše razmišljanje je otprilike baš na tom veoma oskudnom i nerazvijenom nivou.

   • stevan -vd says:

    Miraše, ćestitka na lepom tekstu. Ujedno ovo bi mogao biti i mali priručnik o RAZMIŠLJANJU i ponašnju Rusa u razorenoj Siriji . A Rusofobi neka sad malo pogledaju mapu nekadašnje " takozvane države " ISLAMSKI KALIFAT . I šta je ostalo od toga . 90 % teritorije Sirije je oslobođeno a Putin i dalje ćuti i radi svoj posao. Ne igra i ne svira po zapadnim fašističkim notama. Meni je dovoljno..

    • Miraš. says:

     Upravo sirijski državni mediji javili su da snage SAA osvojile su sve ključne tačke i околни prostor на преосталих неколико kilometara važnog magistralnog puta i sam granični prelaz Nasib prema Jordanu. Остварили су први и можда најважнији задатак у склопу ове војне офанзиве. Prikazuju sliku sirijskog tenka T-72 i njegove blago nasmešene posade; tenk je sa nadimkom "Ćerka Eufrata" i bio je prvi koji je ušao u granični prelaz Nasib. Prikazuju i sliku наизглед манје ruske vojne kolone koja je tamo takodje prisutna. Iz toka dosadašnjih operacija i poslednjih dešavanja na jugu sirijske pokrajine Dara može se nadati da će pronaći neko rešenje i za prilično pomahnitali Izrael kada se snage SAA približe Golanu. Sirijci sa velikom voljom oslobadjaju svoju državu i iskreno se radujem zbog njihovih uspeha, a mi smo nažalost to lepo osećanje skroz zaboravili.... Još je interesantnije da je veoma brzo nestao veliki deo konfliktne терористичке zone krajnje istočno. U roku dva dana додатне snage SAA su preuzele oko 300-400 km2 i 20 km granice prema Jordanu почев од Сувајде па према западу. Gotovo neprimetno su to odradili без обзира на силно медијско праћенје разних репортера који извештавају из Сирије.

  • Miraš. says:

   "Mama, nisi me čuvala pa sam pao i razbio kolena. Јако сам због тога лјут и не волим те више." Otprilike to je siže Vašeg "velikog" и веома сумнјивог братског односа prema Rusima. Preterana sujeta, plašljivost, razmaženost ali i sebičnost pa još u kombinaciji yajedno su jako loše osobine te onda nema ni odgovarajućeg bratskog, roditeljskog i uopšte ljudskog reagovanja. Da li Vaši najbliži svaki dan tuku se i ratuju samo zato da bi Vama bilo udobnije i da bi Vam tako dokazali kako Vas vooole? Da li Vaša supruga skoro svaki dan pije otrov kao Julija, a samo zato da bi vi bili veliki kao Romeo? Da li Vaši rodjeni braća i sestre polomiše se u kojekakvim tučama a samo zato da bi plašljivi mali bata osećao se sigurnim? Često je zastupljeno kod Srba to veoma defektno i veoma sebično osećanje i razmišljanje o Rusima - Rusi su nam kao велика braća koja će sigurno poginuti za nas мале јадне и kukavne. Hvala ti Bože те савремени Rusi nisu upotrebljivi на тај veoma блесав начин kao što mnogi заостали Балканци очекуju. Evo jednog primera: poznati stariji glumac Vlasta Velisavljević: "Moja ljubav prema Rusiji je počela onog trenutka kada sam video Ruse prilikom oslobođenja Beograda kako su ginuli..." Možda on jeste svedok tih istorijskih dogadjaja, razumem reči zahvalnost čak i dug povodom toga, ali baš ljubav to je drugačiji osećaj. Za razliku od njega smatram da može neko da se žrtvuje na mnogо načina, чак i da se navodno zbog mene убије, ako ga ne volim to neće pomoći i TAČKA. Луд па се убио/убила - то би био једини заклјучак. Лјубав једноставно постоји или не постоји. Не тражи се као доказ лјубави подношенје жртви и посебних напора јер то онда другу страну води у понижаванје и ропство, а не у нормалне лјудске односе. Живимо тренутно лоше и лошије, али није нам желја da se to tako nastavi te da и ми лично и сав остали свет živi sve gore i по sve суровиjiм правилима.

 4. E.Lirsch says:

  Izrael okupirao pola sirije da brani svoje granice dok NATO fasisti gomilaju vojsku na ruske granice. Sve "demokartski".. Dok neko ne dobije po njusci poganoj nece oni odustati. NI Izraael ni NATO-fasisti.

 5. Miraš. says:

  Au,kakva velika blamaža. Potomci tvoraca dve veoma poznate svetske religije zaštitnički se odnose prema zverima i neljudima kao što su glavoseče ISIS i pripadnici drugih ozloglašenih terorističkih grupa. Ispada da je Izrael upravo pozvao sve teroriste iz jugozapadne Sirije, koji će bežati ispred snaga SAA, da udju u taj uski pojas zemlje pored Golana te tek onda će ih vojne snage Izraela sigurno zaštititi. Treba biti lud te prihvatiti takav poziv jer neposredno pre ulaska terorista u taj pojas, a i posle ulaska, snage SAA bez sopstvenog ulaska u to područje mogu da ih gadjaju sa artiljerijom, sa dronovima sa eksplozivom, itd. ... Sirija i Izrael tehnički gledano još uvek su u ratnom stanju nakon šestodnevnog rata iz 1967 godine kada je Izrael okupirao Golansku visoravan. Mirovna misija UNDOF odobrena od strane SB UN već decenijama nadgleda područje razdvajanja, uski pojas teritorije Sirije dug 70 kilometara koji počinje na severu od planine Hermon na libanskoj granici pa ide na jug do reke Jarmuk na granici s Jordanom. Još od 1973 godine važi to pravilo da Sirijskoj vojsci nije dozvoljeno da uđe u područje razdvajanja, a baš na osnovu dogovora o prekidu vatre iz te 1973.godine. Možda će Izrael da odrediti i snagama te mirovne misije odobrene od strane UN da se veoma lepo i gostoljubivo ponašaju prema teroristima najgore vrste.

 6. milorad says:

  Ako izrael napadne siriju a pogotovo rusiju, TO IM JE POČETAK KRAJA, NA KOJI NEĆE MORATI DUGO DA ČEKAJU.NADAM SE DA POLU-LUDI NETANJAHU TO NEĆE URADITI, JER TOG TRENUTKA ĆE IMATI RAT SA LIBANOM, TURSKOM I VEROVATNO EGIPTOM A MOŽDA I ŠIRU GLAVOBOLJU.

  • goran says:

   Svo ovi koje si nabrojao rade za Izrael jer su kupljeni, pa nisi valjda toliko naivan da verujes da banditi koji vode navedene zemlje imaju nekakve principe?

 7. dane adokovic says:

  izrejel zvani DUJIS. oni ratuju za amere i sRBIN MORA DA NAPADASRBINA dujis i rusi su srbi tako je i tito pobedijo Srbe na balkanu srpski komunisti udarali na SRBE DRAZU Mihjlovica srbi se ne mogu odbraniti koliko imaju idajica i neprejetelja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u