ИЗРАЕЛ УПОЗОРИО РУСИЈУ И СИРИЈУ: Нападамо ако…

IZRAEL UPOZORIO RUSIJU I SIRIJU: Napadamo ako…

6 jula 2018

Izraelski ministar bezbednosti Gilad Erdan upozorio je Siriju i Rusiju da bi Izrael mogao da napadne vladine snage Sirije.Kako je rekao, do napada bi moglo da dođe ukoliko pokušaju da postave svoje jedinice u demilitarizovanoj pograničnoj zoni kod Golanske visoravni.

– Moramo proveriti i uraditi sve da proverimo da Rusi i Asadova vlada nemaju oružano prisustvo u područjima koja su demilitarizovana – rekao je Erdan za Rojters.

Upitan da li je Izrael spreman da sprovede preventivne mere protiv sirijske vojske, Erdan je odgovorio potvrdno.

Sirijska vojska pokrenula je prošlog meseca veliku ofanzivu kako bi povratili južnu pokrajinu Deru. Očekuje se da će sledeća faza ofanzive biti sprovedena u pokrajini pod kontrolom pobunjenika, Ketiri, koja je veoma blizu sporne Golanske visoravni.

Predsednik Rusije Vladimir Putin dva puta je prošle nedelje pozvao na poštovanje izraelsko-sirijskog primirja iz 1974. godine, koje brani „gomilanje“ vojne tehnike i osoblja bilo sa sirijske, bilo sa izraelske strane Golanske visoravni.

KOMENTARI12 komentara

 1. Velika Metla says:

  Vi ste zavili ljudski rod u crno od samog nastanka ljudskog roda,tako da ne bih voleo biti jedan od vas kad Ovaj odozgo udari rukom o stol! On je to obećao,a On NIKADA ne laže!

 2. Miraš. says:

  Ova izraelska izjava je ponajviše pritisak pred sastanak Tramp - Putin. Izraelcima odgovara neuspeh sastanka u Helsinkiju tj. da se američke snage ne povlače iz Sirije, a najvažnije im je da se ne povuku iz velike baze Al Tanf na jugu Sirije. Čak ako ništa značajno ne postignu prilikom susreta u Helsinkiju onda sigurno je da će se deo američkih snaga povući iz Tanfa u plastičnim kesama. Vremenom država Izrael postaće veoma nesigurna igračka jer suviše su se uvukli u razna neprijateljstva računajući da če iza njih uvek stajati moćna Amerika. Najveći prijatelj Izraela je ubedljivo država SAD, ali Amerikancima je suviše da zbog bilo kog pa i takvog prijateljstva da masovno ginu američki sinovi i kćeri. Amerika je sila samo kada napada slabije i već u nekoj meri podčinjene neprijatelje, a tamo gde je zapravo tvrdo ne usudjuju se. Setimo se tokom drugog svetskog rata pojavili su se u Evropi sa zadatkom da se bore protiv nemačkih snaga tek kad je postalo jasno da će Crvena armija i bez njih poraziti nemačku vojsku. Odlučujuća bitka drugog svetskog rata za Staljingrad završila se početkom februara 1943. godine, a tek 06 juna 1944 pokrenuto je savezničko iskcravanje u zapadnoj Evropi - bitka za Normandiju, koja je završena 25.avgusta 1944.godine. Kasnije pokazalo se da je naprimer Vijetnam bio previše jak neprijatelj za Amerikance pa su morali da se povuku. Sada gledamo kako upravo Sirija to isto postiže. Ostaje jedino da se vidi da li će Amerikanci biti stvarno glupi i dočekati svoj Sajgon 2.

 3. Nostalgicar says:

  Ajmo Rusi u podrumove, stize cika Izrael da bombarduje vase saveznike a i vi cete dobit po tamburi ako ne budete dobri. Ne znam za ostale citaoce ali ovi Rusi su kod mene potpuno izgubili na kredibilitetu nakon americko-englesko-francuskog bombardovanja Sirije nedavno. Do tada sam bio za Ruse srcem i dusom ali sad mogu da kazem samo - jadan onaj koga Rusi stite!!! Putin je tada pokazao da jednostavno nema hrabrosti i da njegova rijec nista ne znaci ako Zapad odluci drugacije.

  • Miraš. says:

   Zašto se svrstavate na stranu onih i to baš zlih snaga u svetu koji provociraju Rusiju sa ciljem da Ruse ali i ceo svet uvuku u još veće sukobe od postojećih? Vi ste veoma loš brat, lažni i zao brat. Nije obavezno da baš svako oseća se i bude Rusima brat, ali šta osećate prema ostalim ljudima? Kako razmišljate o veoma važnom pitanju rata i daj bože mira u svetu, a živimo baš u takvom vremenu kada se broj ratova u svetu povećava. Vi kao da hoćete da u svetu bude još više rata i teških posledica koje on donosi kao što su invalidnosti, siromaštvo, bolesti, masovne migracije,itd.... Ruska vojska u Siriji je tada pokazala da nije ni slučajno glupa te da ne naseda lako na provokacije, a istovremeno je veoma aktivno doprinela da napad trojne NATO koalicije bude veoma ograničen. Očekujete od pripadnika ruskog naroda koji ima itekako visoko znanje i iskustvo u ratovanju da se ponašaju kao naivne debilčine. Sramota do Boga na šta su spala navodna srpska braća. Nisu Rusi tek vaši privatni ljubimci kao psi pa da kad Vi izrazite želju i izdate naredbu, a oni da potrče poslušno sve mašući repom. Srbi, a i ostali balkanski narodi služili su ranije vojni rok u miru, mladji su imali mogućnost za civilno služenje vojnog roka. Mnogi nisu ni učestvovali u sukobima 90-tih godina, više ne postoji ni obavezno služenje vojnog roka tako da se sadašnje ratničko iskustvo Srba često svodi samo na neka sećanja na neke igre iz detinjstva naprimer na draženje svog kućnog ljubimca psa. Dodatno važno ali i loše iskustvo je da državni programi predvidjeni za neokoloniju Srbiju poput Parova i Farmi prilično su mnogima otupili i izgleda trajno oštetili mozak. Vaše razmišljanje je otprilike baš na tom veoma oskudnom i nerazvijenom nivou.

   • stevan -vd says:

    Miraše, ćestitka na lepom tekstu. Ujedno ovo bi mogao biti i mali priručnik o RAZMIŠLJANJU i ponašnju Rusa u razorenoj Siriji . A Rusofobi neka sad malo pogledaju mapu nekadašnje " takozvane države " ISLAMSKI KALIFAT . I šta je ostalo od toga . 90 % teritorije Sirije je oslobođeno a Putin i dalje ćuti i radi svoj posao. Ne igra i ne svira po zapadnim fašističkim notama. Meni je dovoljno..

    • Miraš. says:

     Upravo sirijski državni mediji javili su da snage SAA osvojile su sve ključne tačke i okolni prostor na preostalih nekoliko kilometara važnog magistralnog puta i sam granični prelaz Nasib prema Jordanu. Ostvarili su prvi i možda najvažniji zadatak u sklopu ove vojne ofanzive. Prikazuju sliku sirijskog tenka T-72 i njegove blago nasmešene posade; tenk je sa nadimkom "Ćerka Eufrata" i bio je prvi koji je ušao u granični prelaz Nasib. Prikazuju i sliku naizgled manje ruske vojne kolone koja je tamo takodje prisutna. Iz toka dosadašnjih operacija i poslednjih dešavanja na jugu sirijske pokrajine Dara može se nadati da će pronaći neko rešenje i za prilično pomahnitali Izrael kada se snage SAA približe Golanu. Sirijci sa velikom voljom oslobadjaju svoju državu i iskreno se radujem zbog njihovih uspeha, a mi smo nažalost to lepo osećanje skroz zaboravili.... Još je interesantnije da je veoma brzo nestao veliki deo konfliktne terorističke zone krajnje istočno. U roku dva dana dodatne snage SAA su preuzele oko 300-400 km2 i 20 km granice prema Jordanu počev od Suvajde pa prema zapadu. Gotovo neprimetno su to odradili bez obzira na silno medijsko praćenje raznih reportera koji izveštavaju iz Sirije.

  • Miraš. says:

   "Mama, nisi me čuvala pa sam pao i razbio kolena. Jako sam zbog toga ljut i ne volim te više." Otprilike to je siže Vašeg "velikog" i veoma sumnjivog bratskog odnosa prema Rusima. Preterana sujeta, plašljivost, razmaženost ali i sebičnost pa još u kombinaciji yajedno su jako loše osobine te onda nema ni odgovarajućeg bratskog, roditeljskog i uopšte ljudskog reagovanja. Da li Vaši najbliži svaki dan tuku se i ratuju samo zato da bi Vama bilo udobnije i da bi Vam tako dokazali kako Vas vooole? Da li Vaša supruga skoro svaki dan pije otrov kao Julija, a samo zato da bi vi bili veliki kao Romeo? Da li Vaši rodjeni braća i sestre polomiše se u kojekakvim tučama a samo zato da bi plašljivi mali bata osećao se sigurnim? Često je zastupljeno kod Srba to veoma defektno i veoma sebično osećanje i razmišljanje o Rusima - Rusi su nam kao velika braća koja će sigurno poginuti za nas male jadne i kukavne. Hvala ti Bože te savremeni Rusi nisu upotrebljivi na taj veoma blesav način kao što mnogi zaostali Balkanci očekuju. Evo jednog primera: poznati stariji glumac Vlasta Velisavljević: "Moja ljubav prema Rusiji je počela onog trenutka kada sam video Ruse prilikom oslobođenja Beograda kako su ginuli..." Možda on jeste svedok tih istorijskih dogadjaja, razumem reči zahvalnost čak i dug povodom toga, ali baš ljubav to je drugačiji osećaj. Za razliku od njega smatram da može neko da se žrtvuje na mnogo načina, čak i da se navodno zbog mene ubije, ako ga ne volim to neće pomoći i TAČKA. Lud pa se ubio/ubila - to bi bio jedini zaključak. Ljubav jednostavno postoji ili ne postoji. Ne traži se kao dokaz ljubavi podnošenje žrtvi i posebnih napora jer to onda drugu stranu vodi u ponižavanje i ropstvo, a ne u normalne ljudske odnose. Živimo trenutno loše i lošije, ali nije nam želja da se to tako nastavi te da i mi lično i sav ostali svet živi sve gore i po sve surovijim pravilima.

 4. E.Lirsch says:

  Izrael okupirao pola sirije da brani svoje granice dok NATO fasisti gomilaju vojsku na ruske granice. Sve "demokartski".. Dok neko ne dobije po njusci poganoj nece oni odustati. NI Izraael ni NATO-fasisti.

 5. Miraš. says:

  Au,kakva velika blamaža. Potomci tvoraca dve veoma poznate svetske religije zaštitnički se odnose prema zverima i neljudima kao što su glavoseče ISIS i pripadnici drugih ozloglašenih terorističkih grupa. Ispada da je Izrael upravo pozvao sve teroriste iz jugozapadne Sirije, koji će bežati ispred snaga SAA, da udju u taj uski pojas zemlje pored Golana te tek onda će ih vojne snage Izraela sigurno zaštititi. Treba biti lud te prihvatiti takav poziv jer neposredno pre ulaska terorista u taj pojas, a i posle ulaska, snage SAA bez sopstvenog ulaska u to područje mogu da ih gadjaju sa artiljerijom, sa dronovima sa eksplozivom, itd. ... Sirija i Izrael tehnički gledano još uvek su u ratnom stanju nakon šestodnevnog rata iz 1967 godine kada je Izrael okupirao Golansku visoravan. Mirovna misija UNDOF odobrena od strane SB UN već decenijama nadgleda područje razdvajanja, uski pojas teritorije Sirije dug 70 kilometara koji počinje na severu od planine Hermon na libanskoj granici pa ide na jug do reke Jarmuk na granici s Jordanom. Još od 1973 godine važi to pravilo da Sirijskoj vojsci nije dozvoljeno da uđe u područje razdvajanja, a baš na osnovu dogovora o prekidu vatre iz te 1973.godine. Možda će Izrael da odrediti i snagama te mirovne misije odobrene od strane UN da se veoma lepo i gostoljubivo ponašaju prema teroristima najgore vrste.

 6. milorad says:

  Ako izrael napadne siriju a pogotovo rusiju, TO IM JE POČETAK KRAJA, NA KOJI NEĆE MORATI DUGO DA ČEKAJU.NADAM SE DA POLU-LUDI NETANJAHU TO NEĆE URADITI, JER TOG TRENUTKA ĆE IMATI RAT SA LIBANOM, TURSKOM I VEROVATNO EGIPTOM A MOŽDA I ŠIRU GLAVOBOLJU.

  • goran says:

   Svo ovi koje si nabrojao rade za Izrael jer su kupljeni, pa nisi valjda toliko naivan da verujes da banditi koji vode navedene zemlje imaju nekakve principe?

 7. dane adokovic says:

  izrejel zvani DUJIS. oni ratuju za amere i sRBIN MORA DA NAPADASRBINA dujis i rusi su srbi tako je i tito pobedijo Srbe na balkanu srpski komunisti udarali na SRBE DRAZU Mihjlovica srbi se ne mogu odbraniti koliko imaju idajica i neprejetelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *