Izrael želi da kupi celu Mađarsku

Izrael želi da kupi celu Mađarsku

4 maja 2013

0_63_092306_hungaryLideri desničarske mađarske partije Jobik optužili su Izrael da kuje zaveru i da planira da kupi celu Mađarsku, dok je više stotina ljudi danas protestovalo uoči održavanja Svetskog jevrejskog kongresa u Budimpešti.

„Izraelski osvajači, ti investitori treba da idu u neku drugu zemlju u svetu, jer Mađarska nije na prodaju“, rekao je Gabor Vona, predsedavajući Jobika, okupljenima na mitingu desnice.

Marton Đenđeši, član Jobika i poslanik u parlamentu, rekao je da je Mađarska postala žrtva cionizma, meta kolonizacije, dok se starosedioci moraju zadovoljiti ulogom statiste.

Viši zvaničnici opozicione Jobik partije, treće po snazi sa 43 od 386 mjesta u parlamentu, rekli su okupljenima da je izraelski predsednik Šimon Perez pohvalio Jevreje zbog kupovine mađarske imovine.

Prema njihovim rečima, Svetski jevrejski kongres odlučio je da svoj četvorodnevni skup održi u Budimpešti kako bi osramotio mađarski narod.

Premijer Viktor Orban, konzervativac, koji će sutra otvoriti skup Svetskog jevrejskog kongresa, zabranio je održavanje mitinga desnice, ali je sud odlučio drugačije.

Svetski jevrejski kongres, koji obično zaseda u Jerusalimu, izabrao je ovaj put Mađarsku kako bi ukazao na porast desničarskih grupa i antisemitizma u Evropi.

Današnji skup je završen nakon dva sata bez incidenata.

Portparol Svetskog jevrejskog kongresa Mihael Taidigsman rekao je da je zabrinjavajuće da mađarski desničari na tako javan način izražavaju svoju antisemitsku i antiizraelsku ideologiju.

(Nezavisne novine)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *