Израелци чекају потврду Трампа да прогласе Јерусалим главним градом!

Izraelci čekaju potvrdu Trampa da proglase Jerusalim glavnim gradom!

5 decembra 2017

Američki lider Donald Tramp još nije doneo odluku povodom toga da li će formalno priznati Jerusalim za izraelsku prestonicu, saopštio je njegov pravni savetnik i zet Džared Kušner, prenosi Njujork tajms, što je potez koji bi mogao da okonča višedecenijsku američku politiku i podgreje nasilje na Bliskom istoku.

„On i dalje traga za drugačijim taktikama, a kada donese odluku, on će biti taj koji će vam je saopštiti a ne ja“, kazao je Kušner na godišnjoj konferenciji američke politike na Bliskom istoku koju organizuje Bruking institut iz Vašingtona. Visoki zvaničnici Bele kuće saopštili su prošle nedelje da bi Tramp u sredu mogao da izda saopštenje ovim povodom.

Kušner predvodi Trampove napore da ponovo započne izraelsko-palestinske mirovne pregovore, proces koji za sada nema puno napretka. Bivši američki predsednici insistirali su da status Jerusalima – svetinje i za Jevreje, muslimane i hrišćane – mora biti odlučen kroz pregovore. Palestinci žele Jerusalim za svoju prestonicu u budućoj državi dok međunarodna zajednica ne priznaje izraelske težnje da prisvoji sebi ovaj grad. Svaki potez SAD da prizna Jerusalim kao izraelsku prestonicu bi podgrejao ekstremizam i nasilje, tvrdi i generalni sekretar Arapske lige Ahmed Abul Geit. Uticajni jordanski izvori naveli su da je ta zemlja, trenutno predsedavajuća Arapskim samitom, počela konsultacije o sazivanju hitnog sastanka Arapske lige i Organizacije za islamsku saradnju pre Trampove očekivane odluke ove nedelje, prenosi Njujork tajms. Šef Arapske lige, Jordan i palestinski predsednik upozorili su na posledice objave. Sudbina grada je kamen spoticanja između Izraela i Arapa.

U Arapskom svetu rastu protivljenja u iščekivanju odluke Trampa vezane za američko priznanje Jerusalima kao prestonice Izraela. Dopisnici BBC navode da će predsednik o tome doneti odluku ove nedelje, ali da će dodatno odložiti obećanje iz kampanje o premeštanju američke ambasade u Jerusalim. Inače krajnji rok o premeštanju američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim istekao je danas.

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    Dobro ti stoji kapica, Trampe. Ne znam zasto je uopste skidas. I kad spavas da je nosis, a ne da se lazno predstavljas.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *