ИЗРАЕЛЦИ МОГУ СВЕ: Судови у Израелу моћи ће да шаљу у затворе и Палестинце млађе од 14 година

IZRAELCI MOGU SVE: Sudovi u Izraelu moći će da šalju u zatvore i Palestince mlađe od 14 godina

3 avgusta 2016

48069Parlament Izraela izglasao je zakon koji daje mogućnost sudovima te zemlje da na kazne zatvora osuđuju i decu mlađu od 14 godina. U slučaju da počine ubistvo, pokušaju da ubiju ili kad počine neki drugi teški zločin.

Kneset je donošenje ovakvog zakona nazvao „iznuđenim“. Naveo je da je u napadima Palestinaca od jeseni 2015-te bezmalo 40 građana Izraela bilo ubijeno, a da su stotine bile ranjene. Napadači su u više slučajeva bili mlađi maloletnici.

Inicijator zakona je bio poslanik vladajuće partije Likud Anat Berko koji je u Knesetu rekao: „Društvo ima pravo da se štiti i od maloletničkog terora. Onima koji su ubijeni, sasvim je svejedno koliko njihov ubica ima godina – 12 ili 15… Moguće je da će ovaj zakon zaštititi i palestinsku decu, pomoći da ih ne koriste kao sredstvo za ubijanje“.

Osuđeni mlađi maloletnici biće upućivani u zatvore čim napune 14 godina, a dotad će biti držani u „internatima zatvorenog tipa“.

Pre prebacivanja u zatvor, sudovi će još jednom zasedati, da bi procenili – treba li presudu mlađem maloletniku možda ukinuti, smanjiti kaznu ili odložiti njeno izdržavanje.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *