ИЗРАЕЛЦИ ТВРДЕ ДА ЗНАЈУ: Ево шта ће се десити у Сирији

IZRAELCI TVRDE DA ZNAJU: Evo šta će se desiti u Siriji

4 marta 2020

A Russian military police armoured personnel carrier (APC) drives past an equestrian statue of Bassel al-Assad, the late brother of President Bashar al-Assad who was killed in a 1994 motoring accident, near Qamishli Airport currently controlled by Syrian government forces, in the northeastern Syrian city of Qamishli on October 24, 2019, as part of a joint patrol between Russian forces and Syrian Kurdish Asayish internal security forces near the border with Turkey. – Russian forces have started patrols along the flashpoint frontier, filling the vacuum left by a US troop withdrawal that effectively returned a third of the country to the Moscow-backed regime of President Bashar al-Assad. (Photo by Delil SOULEIMAN / AFP) (Photo by DELIL SOULEIMAN/AFP via Getty Images)

Izraelski politički ekspert Jakov Kedmi prokomentarisao je pogoršanje situacije u Idlibu, a takođe je govorio o akcijama Turske u Siriji, koje su provokativne.

Prema Kedmiju, Rusija takve napade Ankare ne može ostaviti bez odgovora. Stručnjak je siguran da Moskva mora preuzeti situaciju u svoje ruke i “smiriti drsko, provokativno” ponašanje Turske.Kedmi je rekao kako Rusija može naterati Tursku da ne samo da prestane granatirati položaj vladinih snaga u Idlibu, već da napusti Siriju zauvek.

Ne radi se ni o vojnom rešenju problema. Moskvi neće trebati da koristi svoje oružane snage da bi Ankaru izveli u ćošak. Kedmi je uveren da bi Rusija trebala pretiti Turskoj samo opasnim udarcima po pozicijama terorističkih grupa….

„Nema potrebe da se bori. On (Erdogan) se neće boriti sa Rusijom. Ali pretnja ratom – da. Treba mu reći: Izađite iz Sirije. Ako ne izađete, napadaćemo teroriste. I samo pokušajte da podignete bar jedan avion u vazduh. Samo pokušajte da im pomognete. A ako postoji bar jedan hitac iz turske artiljerije, to ćemo ugušiti. Inače, ne možete s njima“, rekao je Kedmi….

Prema izraelskom stručnjaku, turski predsednik Erdogan posebno pogoršava situaciju u Idlibu. Turske snage traže eskalaciju sukoba u Siriji kako bi Damask i Moskvu doveli u beznadežnu situaciju. Cilj Ankare je da dovede situaciju do krvavog obračuna, što se suočava sa ozbiljnim posledicama. Rusija je u stanju da spreči sličan scenario….

(Webtribune.rs)

KOMENTARI3 komentara

  1. persida says:

    Lupaj burazeru, to ne kosta.

  2. M says:

    Skromnog li znanja,njihovog ili moga!?!Vrijeme će pokazati tko je učenik,a tko Učitelj,Rabi,ili kako to oni već zovu!

  3. Miraš says:

    Erdoganu se hitno mora ozbiljno pripretiti, ne bukvalno ali slikovito pištolj treba prisloniti na njegovu glavu. Igre koje on odradjuje su krupnije! Libijski scenario i sirijski (idlibski) scenario pa još u vreme širenja korona virusa i u godini u kojoj će se praktično sprovoditi Bregzit - to su sve sredstva pritiska na Europu da ona bude što slabiji i što manji činilac na svetskoj sceni. Utisak je da najveći svetski akteri iz senke intenzivno rade na izmeni arhitekture sveta i zato su sada Turskoj dali goropadne uloge i u Libiji i u Siriji i prema EU. Pre malo više od mesec dana Erdoganov stav je bio na suprotnoj strani od Putinovog i od većine ostalih učesnika na konferenciji u Berlinu povodom nastojanja da se ne dozvoli eskalacija sukoba u Libiji, ( 19.01.2020. godine). Svima je jasno da eskalacija rata u Libiji znači još izbeglica u EU. Odmah posle toga Turska se našla pod većom lupom i pod pritiskom da ne sme da prebacuje teroriste i svoje vojne snage u Libiju. Ali zato je Turska ubrzo napravila eskalaciju u Siriji slanjem svojih vojnika u Idlib, i to bez blagovremenog obaveštavanja gde oni zapravo idu što je direktno doprinelo njihovoj pogibiji. Time je Turska napravila dobar povod za ubrzano stvaranje eskalacije sukoba u Siriji. Koliko god da se direktno rasplamsava rat tamo u Siriji i na veliku štetu Sirije, ali indirektno to je usmereno da bude pogodjena i oslabljena Europa. Vidimo da Erdogan se baš veoma brzo odlučio da pošalje što veći broj migranata u Grčku, to znači i u EU, te stoji utisak da je i opasno poigravanje na štetu EU medju glavnim domaćim zadacima koji su zadati lideru Turske. Zato on taktizira: izbegava sukob sa Rusijom i Iranom, dok ubrzano radi na slamanju sirijskim cele Sirije. Jer ako mu se Rusija i Iran ubrzo ispreče on neće uspeti da odradi svoj domaći zadatak. Ne zaboravimo istovremeno išao je i pokušaj da se razbukta jug Sirije. Kad bi Erdoganu dozvolili da slomi celu Siriju, tek koliko bi izbeglica stiglo u Evropu iz cele Sirije, ne samo iz njegove Turske ???

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *