ИЗРАЕЛСКА ВОЈСКА УПОЗОРИЛА УН: Иселите 1.1 милион Палестинаца, МИ КРЕЋЕМО

IZRAELSKA VOJSKA UPOZORILA UN: Iselite 1.1 milion Palestinaca, MI KREĆEMO

13 oktobra 2023

Sukobi u Pojasu Gaze nastavljaju se punim intenzitetom, a kako prenose izraelski mediji moguća je i kopnena invazija na Gazu izraelske vojske. Rat u Izraelu odneo je do sada više od 1.800 života: broj poginulih Palestinaca je 1.569, saopštilo je Ministarstvo zdravlja palestinske samouprave, dok je stradalih Izraelaca više od 1.300.

Izraelske odbrambene snage (IDF) obavestile su Ujedinjene nacije da bi celokupno palestinsko stanovništvo severa Gaze, oko 1,1 miliona ljudi, trebalo da se preseli u južni deo te oblasti u roku od 24 sata, saopštio je portparol UN.Upozorenje IDF-a odnosi se i na osoblje Ujedinjenih nacija i one koji su smešteni u objektima UN na severu Gaze, prenosi „Tajms of Izrael“.

„Ujedinjene nacije smatraju nemogućim da se takva akcija sprovede bez razornih humanitarnih posledica. UN snažno apeluju da se svaka takva naredba, ako bude potvrđena, povuče kako bi se izbeglo ono što bi moglo od tragedije da preraste u katastrofalnu situaciju“, navodi portparol UN.

Izrael je već isključio dotok vode, struje i gasa u Pojas Gaze, a novo upozorenje IDF-a mogla bi da ukaže na to da je izraelska vojska spremna za kopnenu invaziju, navodi „Tajms of Izrael“.

Ambasador Izraela pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan kritikovao je UN zbog njihove reakcije na upozorenje izraelske vojske.

„Odgovor UN na rano upozorenje Izraela stanovnicima Gaze je sramota. UN su dugi niz godina zatvarale oči pred naoružavanjem Hamasa i njegovom upotrebom civilnog stanovništva i civilne infrastrukture u Pojasu Gaze za ubistva i skladištenje njegovog oružja“, rekao je Erdan.

KOMENTARIJedan komentar

  1. persida says:

    A gde su Arapi da pomognu Palestincima? Svi se prodali, Iranci najvise. Oni su kurac od velike sile, Mosad im ukokava naucnike usred Teherana, a oni samo bleje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *