IZRAELSKI AMABASADOR: Tvrdnja da se Izrael ne sme kritikovati jeste loša šala

IZRAELSKI AMABASADOR: Tvrdnja da se Izrael ne sme kritikovati jeste loša šala

30 jula 2014

3315_Josef Levi, Ambasador Izraela 3Članak objavljen 29. jula na naslovnoj strani „Politike” pod naslovom „Zašto se ne sme kritikovati Izrael?” jedan je od najbizarnijih tekstova koje sam pročitao u srpskim medijima. On ne odražava samo potpuno nepoznavanje situacije, već je i zlonamerni pokušaj da se mediji iskoriste za slepu mržnju prema Izraelu, demokratskoj zemlji koja se bori za svoj opstanak. Tvrdnja da se niko ne usuđuje da kritikuje Izrael jeste loša šala.

Svetski mediji su puni kritika na račun Izraela. Komitet za ljudska prava UN u Ženevi jedna je od najlicemernijih institucija u kojoj diktature poput Kube, Venecuele, Irana i drugi totalitarni režimi već godinama progone Izrael. Oko 50 odsto rezolucija ovog komiteta bilo je protiv jedine demokratije na Bliskom istoku. Njima nije stalo do siromaštva i ropstva, ili obrezivanja mladih devojaka u Sudanu i drugim islamskim zemljama. Opsednuti su isključivo Izraelom. Ta opsesija preplavila je svetske medije.

Oni koji protestuju na ulicama Nemačke i Francuske i izvikuju „Ubijte Jevreje”, svakako su antisemite, i ne treba se libiti nazvati ih tim imenom. Drugi, pak, kritikuju Izrael iz neznanja i pristrasnosti. Verujem da svako ko zna istinu i teži poštovanju ljudskih prava i demokratije, treba da hrabro stane na stranu Izraela u njegovoj ispravnoj borbi protiv terorističke organizacije Hamas.

Izrael se ne bori protiv palestinskog naroda, ne bombarduje Ramalu ni Nablus, niti je protiv prava Palestinaca na samoopredeljenje. Hamas je najveći neprijatelj težnji Palestinaca da budu slobodni.  Hamas ne veruje u rešenje postojanja dve države, već jedne i u tome je sličan ideologiji Idila, Boko harama i Al Kaide. Hamas ne želi nikakvo mirno rešenje, a u samoj svojoj povelji poziva na uništenje Izraela i ubijanje Jevreja.

Ali, ne samo Jevreja. Dok Izrael ulaže velike napore da sačuva živote nevinih stanovnika Gaze, za Hamas su njihovi životi bezvredni. U tome je i apsurd ovog asimetričnog rata između jedne demokratske države i terorističke organizacije koja sopstveno stanovništvo koristi kao „živi štit”, taoce svoje zločinačke ideologije.

Izrael se u potpunosti povukao iz Gaze 2005. godine, bez ikakve buduće namere da okupira Gazu ili se meša u život njenih građana. Prvi put u svojoj istoriji, Palestinci su dobili teritoriju da na njoj grade bolji život, ali, nažalost, Gaza je pretvorena u gnezdo terorista koji stalno i bez razloga napadaju svog suseda – Izrael. Preko 15.000 raketa ispaljeno je iz Gaze u proteklih devet godina. Izrael nije napao Gazu, napadi na Izrael dolaze iz Gaze. Naša borba protiv terorizma predstavlja klasičan primer samoodbrane.

Pitam se kako bi se civilizovan svet Evrope ponašao da ih neko raketira godinama? Kako biste se osećali da neko od neprijateljske teritorije do vaših dnevnih soba kopa tunele, cementirane betonom koji ste mu vi dali i želi da kidnapuje ili ubije vaše najmilije? Da li biste sedeli skrštenih ruku?

Ne tvrdim da Izrael ne pravi greške i da niko nema pravo da ga kritikuje. Ono što želim da kažem jeste da opsesivna kritika Izraela ostavlja gorak ukus lova na veštice. Najapsurdnija je optužba za ratni zločin.

Oni koji su krivi za ratne zločine jesu oni koji koriste 1,7 miliona stanovnika Gaze kako bi ispod njihovih kuća skladištili bombe i rakete, dok su oni na sigurnom, sakriveni u podrumu bolnice Šifa ili u beskrajnim tunelima pod zemljom. Oni koji su krivi za ratne zločine jesu oni koji odbacuju svako političko rešenje i veruju da samo mač Alaha može da pobedi, a da jevrejska država mora biti uništena. Oni koji su krivi za ratne zločine jesu oni koji međunarodnu finansijsku pomoć ne koriste kako bi nahranili porodice u Gazi, već krijumčarili rakete iz Sirije i Irana.

Da li će oni platiti za svoje zločine? Verovatno ne, jer živimo u svetu licemerja u kome arapski i islamski blok ima automatsku većinu. U svetu koji voli da upire prstom u Izrael.

(Josef Levi, Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *