ИЗРАЕЛСКИ АМБАСАДОР: Технички још нисмо признали Косово

IZRAELSKI AMBASADOR: Tehnički još nismo priznali Kosovo

16 septembra 2020

Novopostavljeni ambasador Izraela u Beogradu Jahel Vilan izjavio je danas da Izrael tehnički još nije priznao Kosovo, ali ističe da je to deo nedavno postignutog sporazuma u Vašingtonu i da veruje da neće uticati na snažne odnose Srbije I Izraela.

„Što se tiče Kosova, imamo izjavu izraelskog premijera o obostranom priznanju Izraela i Kosova. Do sada nismo preduzeli dodatne korake na terenu, ali, to je deo sporazuma potpisanog u Vašingtonu“, rekao je Vilan za Tanjug, u prvoj izjavi za neki medij u Srbiji, neposredno nakon što je predao akreditive predsedniku Aleksandru Vučiću.Izraelski diplomata je, međutim, uveren da međusobno priznanje Izraela i tzv. Kosova neće uticati na snažne odnose njegove zemlje sa Srbijom, koje, ističe, Izrael planira još više da ojača.

On je rekao i da je današnji sastanak sa predsednikom Srbije bio fokusiran upravo na odnose Srbije i Izraela.

Vilan je istakao da su odnosi Izraela sa Srbijom pod rukovodstvom predsednika Vučića „dramatično poboljšani“.

„Pre svega, zahvalan sam predsedniku Vučiću što je rekao da će Srbija prebaciti ambasadu u Jerusalim“, ističe ambasador Izraela.

Na pitanje da li će Izrael, ukoliko Srbija prebaci ambasadu u Jerusalim „uzvratiti“ Srbiji na taj ustupak, Vilan je rekao da je to veoma važan potez Srbije kao prijateljske zemlje sa jedne strane, dok se, sa druge, očekuje i od drugih prijateljskih zemalja da to učine.

„Ali, to jeste usluga Srbije i cenimo to i smatramo da je to veoma važan korak unapred. Premijer i predsednik su obavili telefonski razgovor prošlog petka, razgovaraćemo o detaljima, kako da uzvratimo Srbiji“, rekao je Vilan.

On je dodao da uvek ima prostora za unapređenje odnosa dve zemlje i ponovio da je Srbija dugogodišnji prijatelj Izraela, o čemu, kaže, svedoče dokumenti u kojima se vidi kako su Srbi pomagali Jevrejima tokom Holokausta.

„Cenimo prijateljstvo sa Srbijom i Srbima. Ali, naravno, uvek ima prostora za poboljšanje odnosa i zato smo tu i zato ćemo to da uradimo sa srpskom vladom, kako bismo našli najbolji način da unapredimo ovo prijateljstvo. Najvažnija polja u kojima to možemo da uradimo su ekonomija i trgovina, investicije“, zaključio je on.

Vilan je iskoristio priliku i da čestita Jevrejsku Novu godinu Jevrejima širom sveta i jevrejskoj zajednici u Srbiji i izrazio očekivanje da će ona doneti još više napretka Izraelu, Srbiji i odnosima dve zemlje.

KOMENTARI6 komentara

 1. Grozomor says:

  Drug Dači se iz petnjih sila trudi da afrički Džibuti i Tunguzija povuku priznanje kosova, a onda se Vuči pojavi u beloj kuči i samo tako dopušta priznanje kosova od strane jedne od najvažnijih država na svetskom planu odnosno Izraelu koji do sada nije priznavao kosovo i sve uprska što radi njegov kolega već dugi niz godina? Što bi rekao sam drug Dači:"Ma ljudi, pa ko je ovde lud?" Vuči drži sveću kosova republjik? Kažu da mu je i ćale albanac, novinar saradnik koji je radio sa njegovom kevom, a i baš liči na njega. Eto ti naše smrdije. Nikako pravi Srbin, originalni rusofil da se zacari našom smrdijicom. Da Srbi zaista imaju gde da se sklone i pobegnu odavde verovatno bi svi već i otišli, pa nek Vuči ostane da pravi planove i kompromise sa kime god i da hoće. Tači će da mu urami sliku u svom kabinetu u Beogradu. Reko čovek da hoće, samo polako.

 2. Karl i Englez says:

  Ah, pa da, da, oni priznaju Kosovo ali kao neotuđivi deo srpske pokrajine i srpske metohije. Do You undrstand? Yes bree!

 3. Slobodanka says:

  Izraelski ambasador i vlasti Izraela u celini nastupaju podlo i licemerno isto kao i sumanuti Milo. Milo je izgubio vlast, a Crna Gora je pred ekonomsko-finansijskim slomom. Ovo drugo desilo im se zato što su sve pametno vodili i uvažavajući realnost. Kad će pasti aktuelne vlasti Izraela? Biće i to jer Kosovo je grdno sudilište. Ali treba poslati u istoriju aktuelne vlasti Srbije. Dokle će ovaj skenjani iz magareće klupe da nam vodi i predstavlja čitavu zemlju? ... Podlac Milo povodom priznanja Kosova: "Niko u Crnoj Gori, počev od donosilaca odluka pa do svakog gradjanina Crne Gore, nije imao nikakvu lošu nameru da priznanjem Kosova napravi neku štetu Srbiji. Ne pravi se šteta onome koga doživljavate vrlo bliskim sa Vama. ..." A Vučić očigledno prati Milove savete i preporuke o budućnosti Srbije i Kosova: Nemojte da zbog neke bitke koja je već izgubljena, koliko god to bilo teško saznanje, da orobljavate ono što su realne razvojne šanse sadašnje i buduće Srbije. Snaga uma jednog državnika je da pravilno percipira nešto što je realnost..." Koliko puta je Vučić govorio o politici u okvirima realno mogućeg.

  • Mrzomor says:

   Ej sestro ti jesi kapacitet, nego zar zaista kao takva misliš da mi osrednji i oni malo priglupi imaju dovoljno mentalne snage da čitaju tvoje Eseje? Skrati malo, budi konciznija pa ću da te čitam ako baš oćeš?

 4. Miraš says:

  Moguće je da je Izrael već priznao tkzv. Kosovo, nego taktički odugovlače sa objavljivanjem toga u interesu da sačuvaju njima korisnog idiota na kormilu Srbije. Nešto kao svesno uradjena manipulacija nad Srbima da se nadaju, a nada umire poslednja.

 5. padre says:

  Štsa je, nedostaje vam tehnika, pa zamolite Vučića, da vam pomogne,on je usavršio tu tehniku kako priznati, a da ne priznaš!Ili još šire, kako ursditi, a da ne ursdiš!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *