ИЗРАЕЛСКИ АВИОНИ НАД РУСКОМ БАЗОМ: Облећу их као птице грабљивице!

IZRAELSKI AVIONI NAD RUSKOM BAZOM: Obleću ih kao ptice grabljivice!

25 septembra 2019

25. septembra popodne izraelski špijunski avion prišao je ruskoj mornaričkoj bazi u primorskom sirijskom gradu Tartus.

Analiza strategije SAMA, grupa koja prati razvoj na Bliskom Istoku i Severnoj Africi, otkrila je avion dok je leteo izvan obala Libana pre nego što se približio pomorskoj bazi u Tartusu.Avion je identifikovan kao letelica izraelskog vazduhoplovstva (IAF) “Nahshon-Eitam”.

Avion, koji je izgrađen na osnovu Gulfstream G550, razvili je izraelska vazduhoplovna industrija (IAI) i Elta Electronics Industries.

“Nahshon-Eitam” je opremljen sa višepojasnim radarskim sistemom EL / V-2085 s aktivnim elektronskim nizom za skeniranje (AESA). Pored svog osnovnog zadatka avion može da obavlja i nadzorne misije.

Prošle godine, ratni avioni IAF izveli su niz vazdušnih udara po sirijskoj obali. Kao rezultat, ruski špijunski avion Il-20 oboren je vatrom protivvazdušne odbrane Sirije.

Od tada je Izrael prestao sa napadima na region.

(Pravda)

KOMENTARI28 komentara

 1. persida says:

  Slobodanka, ukljuci S 400.

  • Slobodanka says:

   Mala pomoćnice Hitleri, samo ti preti.

   • persida says:

    Koja beda od odgovora, dokaz da si pukla.

    • Slobodanka says:

     Preti Klintonova, preti Persida-nova, obadve histerišu i prete Putinu.

     • persida says:

      Ma, ko preti Putinu, ti si bolesna, od Putina ne vidis nista dalje, lazes da si rusofilka, u sustini su zla zena iz Cikaga, totalni licemer. Ne brini, necu ti uzeti Putina, ja volim mlade momke, visoke, a ne oniske tipove sa mongolskim ocima.

      • Slobodanka says:

       Tamo kod Klintonove u ekipu gde ti je mesto, medju nama nema mesta za miševe, pacove, vaške i gnjide.

    • 224 says:

     regica, peci štrukli, ne zaj...

  • Slobodanka says:

   U ovom momentu tri nepozvane strane države zauzimaju delove teritorije Sirije. To su: Izrael (Golanska visoravan), SAD (teritorije istočne od Eufrata i na dva mesta Manbidž i Tabka zapadno od te reke i još baza Tanf), Turska. Zaoštravanje i ulazak u veće sukobe sa Izraelom s druge strane povuklo bi i reagovanje američke vojske prema Siriji. Desila bi se eskalacija sukoba sa učešćem vojski država, a još ni svi teroristi nisu izbačeni iz Sirije (Idlib). Zatim takvu poveću gužvu Turska bi svojski iskoristila za svoje teritorijalne pretenzije prema Idlibu.

  • Slobodanka says:

   Ti bi pravo u što veći sukob sa neprijateljem kao da ti je blesavi Broz tata ili deda. Žalili su se njegovi ratni drugovi - koliko je njihov vrhovni komandant bio glup i nesposoban za vođenje rata.

   • Velika Metla says:

    To što je "ćopavi" bio loš komandant nije njegova sramota,nego upravo tih njegovih "drugova",klimoglavaca,koji su se žalili na njega,a pristali su da im je komandant,i to vrhovni. Srbima je UVEK neko drugi kriv za njihovu naivnost i glupost.

 2. Slobodanka says:

  Izraelski izvidjački što znači špijunski avion nije leteo tik iznad ruske baze Tartus nego približili su se na 60-65 km do te baze. Ranije tj. dosad slični izvidjački letovi izraelskih aviona do ove baze nisu evidentirani. To pokreće pitanje šta ovde istražuju? Stručnjaci pretpostavljaju da ih interesuju PVO sistemi u ruskoj bazi Tartus koja obezbedjuje prostor prema Libanu i Sredozemnom moru, zatim kako su ti PVO sistemi povezani sa sirijskim S-300 u Al-Masijafu koji je blizu. U naredna 72 sata sirijska vojska očekuje eventualne nove napade Izraela! Prema podacima koji su ranije objavljeni sirijskoj vojsci je dozvoljeno da koristi S-300 protivvazdušni sistem protiv izraelskih borbenih aviona.

  • persida says:

   Slobodanka sedela u izraelskom avionu, pa zna na koliko kilometara su leteli od ruske baze. Pripremimo hitno aparate jer Slobodanka ne moze vise da gleda ovo ponizavanje Rusa. Napred Izrael, ostali su se prodali, Vasi bankari su sve kupili, i treba da jasete celu planetu. Dokazali ste da su goje tacno onakve kakvim ste ih opisali u Protokolima.

   • Slobodanka says:

    Kad ti je toliko žao idi ti u dobrovoljce pa im pomozi ali bez fušeriranja. Suludo je da ratuješ uprazno na internetu, pa još na internetu da se uživljavaš u ulogu velikog vojskovodje.

    • persida says:

     Ti, jado ne kapiras sta ovde pisem, svaki rat je lazan, namesten tako da samo malobrojni imaju koristi. Rusi isto ratuju iz interesa, a ne iz nekakvih principa. To je u redu, nisu gori od drugih, ali se prave da jesu. Licemerni su kao ti, zato ih i volis.

   • Mile says:

    Sido, kako bi bilo da popiješ tvoje lekiće na vreme?

    • persida says:

     Da citis, prostacino. Takvima kao sto si ti ne pomazu ni lekovi.

   • Stana says:

    Po čemu su Rusi sada poniženi? Ćim ih špijuniraju znači da nešto vrede. Nego ne vidim da tebe špijuniraju. Verovatno zbog onog pišljivog boba koji je sad od tebe postao veći.

 3. A akoM says:

  S-400 ne radi protiv suvremene tehnike!

  • persida says:

   Slobodanka i slicni putinofili iskljucili su S 300, greskom ili namerno, to zna samo Putin, ali cuti kao mula.

 4. Slobodanka says:

  Sirija se priprema da odgovori na nove izraelske napade tokom narednih 72 sata. Verovatnoća novog izraelskog udara je veoma visoka. > Prvenstveno zbog činjenice da u poslednjih nekoliko nedelja, Iran je značajno pojačao svoje vojno prisustvo na teritoriji Sirije, što Tel Aviv vidi kao direktnu pretnju. Procenjuju da novi izraelski udari na sirijske teritorije mogu se očekivati u narednih 2-3 dana. U ovom trenutku Izrael se aktivno priprema da izvrši nove napade na sirijske teritorije koji mogu biti izvršeni sa nekoliko strana.

 5. Miraš says:

  SAA trenutno direktno kontroliše oko 63% sirijskih teritorija. Dok mi procenjujemo gde bi taj procenat mogao još da poraste, Izrael nastoji kako da taj procenat smanji. Kada Iran značajno pojača svoje vojno prisustvo na teritoriji Sirije, to Tel Aviv vidi kao direktnu pretnju. Ali ta tobožnja "iranska pretnja" prisutna je prvenstveno da garantuje teritorijalnu celovitost Sirije. ... Ako bi Asad ostvario kontrolu na još većoj teritoriji tada postaju besmisleni predlozi tkzv. međunarodne zajednice o budućnosti Sirije. Mislim da to najviše muči Izrael, ne mogu da podnesu da Sirija nije umrla kao što su očekivali ("Sirija umire" tekst od 30.06.2015.), nego sve je celja i sve više raste.

 6. Slobodanka says:

  Sa toliko vojske i naoružanja koje imaju i najvažnije ratnog posla koji imaju pred sobom, snage SAA ne smeju nesmotreno povećavati broj ratišta i broj strana sa kojima su u direktnom sukobu. Zato nešto moraju i da trpe do prave prilike. ... Evo kako su trpeli i ranije, a Kurde trpe i dan danas. Nisu ušli u sukob sa kurdskim SDF-om zbog ove podle i prevarantske otimačine. "NOŽ U LEĐA NA OMARU: Kurdi na prevaru preoteli najveće naftno polje u Siriji?! (MAPA)" 22-10-2017 Tigrove snage Sirijiske arapske armije (SAA) pre dva dana zauzele su pozicije na zapadnom ulazu u naftna polja Omar, odakle su uspostavile vatrenu kontrolu nad najvećim izvorištem nafte u Siriji. I dok su sirijske snage smišljale kako da, uz što manje štete, uđu u žestoko minirana naftna polja na kojima su se nalazile malobrojne snage Islamske države, Kurdi su, po svemu sudeći, tokom noći, to učinili bez borbe. "Naše snage izvele su veliku vojnu operaciju usmerenu prema koncentraciji terorista i plaćenika na Omar poljima u ranim jutarnjim satima u cilju zarobljavanja plaćenika i uskraćivanja im prilike da počine dela sabotaže na oslobođenim teritorijama. Kao rezultat ove operacije, naftna polja su oslobođena, a plaćenici su isterani uz vrlo malo štete", stoji u saopštenju koje je potpisala Lejla Abdulah, portparol operacije "Asefat al džazira", koju kurdski SDF i Američka vojska vode u pokrajini Deir Ez Zor. Ona je precizirala i da su borbe izbile samo u radničkim barakama na obodima naftnih polja, gde su "plaćenici", navodno, i uništeni. Da pojasnimo, da bi SDF stigao do Omara, morali bi prethodno da, tokom noći i nečujno, preplivaju reku Kabur, pregaze mesta Kurajzju, Mašik i Kusajriju, okolne zaseoke i niz kontrolnih tačaka, samo da bi ušli u Omar polja, koja sama zauzimaju prostor prečnika od nekih tridesetak kilometara, i uz to, teško miniranih instalacija, bušotina i puteva. Najverovatniji scenario za ovu veliku otimačinu kurdsko-američke koalicije jeste onaj, za koji su iračke snage više puta optuživale iračke Kurde, to jest, da su teroristi Islamske države na gore pomenutom potezu jednostavno tokom noći obukli uniforme neke od oružanih formacija koje pripadaju SDF-u i istakli zastave kurdske organizacije. ...

 7. Slobodanka says:

  Na sasvim drugom kraju Sirije na jugoistoku kod Al Bukamala već više puta neidentifikovani avioni, najverovatnije izraelski a mogu biti i američki zbog blizine nekoliko američkih baza, gađaju taj granični prelaz prema Iraku čim se izgradi i posebno gađaju pozicije iranskih milicija koje su tamo prisutne. Iran tu nije uneo svoj protivvazdušni sistem Bavar 373 da zaštiti svoje ljude, a ima ga i mogao je to da uradi. Ne, ni Iranci to ne rade. Samo uzmu pa razrušene objekte grade ponovo. To znači da i Iran sasvim svesno trpi udarce do daljnjeg, bez obzira na žrtve. Po cenu žrtava izbegavaju još veću eskalaciju sukoba. Dokle će to tako da traje, kada će napraviti zaokret, teško je proceniti.

  • persida says:

   Nista nije tesko, Izrael gazi, napred Izrael, pa to ste ovde toliko puta trazili cvileci kako je to mala zemlja, nemocna. Jo samo da vidimo milion ubijene dece (sto palestinske sto sirijske) i putinofili ce biti srecni. Vec vidim pedantnu Slobodanku kako pise: Nije ubijeno milion dece, nego samo 999 000.

 8. opet ja says:

  On može da prati dešavanja na distance od oko 300 km. Cilj nije bio Tartus, već baze i sistemi Sirije.

  • Mile says:

   Masijaf je na zapadu pokrajine Hama, udaljen je oko 40 km od Tartusa (vazdušnom linijom). 40km + 65km = 105 km. Moguće je da su špijunirali Masijaf.

 9. Mile says:

  Radiće na tome da parče po parče polako smanjuju Idlibsku deeskalacionu zonu, zatim nastojaće da rasele sirijske izbeglice iz izbegličkog kampa Rukban kod Tanfa. Te izbeglice su živi štit za američku vojsku u Tanfu, a ako ih rasele veće su šanse da se zatvori ta baza. Zbog predsedničkih izbora u SAD krajem iduće godine, sredinom ili krajem sledećeg leta Tramp će nastojati da održi obećanje i da povuče bar deo vojske iz Sirije. Tanf bi mogli da zatvore jer on ne pokriva izvore nafte, ali služi Izraelu i donekle pokriva Izrael. Mislim da baš zato ovlaš odgovaraju na napade Izraela, zbog nastojanja da se ostvari povlačenje američke vojske iz Sirije pa makar ono bilo samo delimično. Dotle će Sirija-Rusija-Iran izbegavati još veće eskalacije na teritoriji Sirije.

 10. Mile says:

  Moguće je povlačenje američke vojske još i sa severa Sirije, istočno od reke Eufrat. Pod uslovom da SAD-Turska postignu dogovor o "bezbednosnoj zoni" i da on funcioniše, ali i da druge članice NATO-a uglavnom evropske pošalju tamo svoje vojnike umesto američkih vojnika. Zbog ovog drugog pre će se raspasti NATO. Ne mislim da će se zbog toga desiti zvanični formalan raspad zapadne vojne alijanse, nego de fakto. Evropske članice NATO-a će nastojati da izbegnu i da odbiju takav zahtev.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *