IZRAELSKI KOMANDOSI STIŽU U UKRAJINU: Odesa se ne sme ponoviti, niko neće moći da pali žive ljude

IZRAELSKI KOMANDOSI STIŽU U UKRAJINU: Odesa se ne sme ponoviti, niko neće moći da pali žive ljude

11 maja 2014

Israeli-special-forcesDok neki nove pretnje Jevrejima koriste za propagandu Izraelski komandosi poreklom iz bivšeg Sovjetskog Saveza žele u Ukrajinu: ” Ne možemo da dozvolimo da se kao u Odesi pale živi ljudi! “

Obama je pre dva dana primio humanitarnu nagradu “Shoah Foundation” reditelja Stivena Spilberga na Univerzitetu u Južnoj Kaliforniji, te je tamo govorio o sukobima u Ukrajini, Siriji i otmici više od 200 nigerijskih devojčica od strane islamističke militantne grupe Boko Haram, piše jevrejski dnevni list The Jewish Journal iz Los Anđelesa.

“Samo treba pogledati na današnje naslove: razaranja u Siriji, ubistava i otmica u Nigeriji, sektaški sukobi, plemenski sukobi i vidimo da čovek još u sebi nije ugušio najtamnije nagone”, rekao je Obama koji je izrazio zabrinutost zbog rastućeg talasa antisemitizma u Americi, gde je naoružani napadač u Kanzasu napao dva jevrejska objekata i distribuciju letaka u istočnoj Ukrajini kojima se poziva na popis Jevreja”.

“Nijedna od tragedija koje vidimo danas se ne može uporediti sa užasima holokausta, međutim, one zahtevaju našu pažnju i ne smemo da okrećemo glavu. Moramo delovati čak i tamo gde stvari nisu uvek sasvim jasne. Moramo se da suprotstavimo rastućoj plimi antisemitizma u svetu. Amerikanci se moraju da suprotstave svakoj retorici koja preti postojanju Izraela i da održe američku nepokolebljivu posvećenost bezbednosti jevrejske države”, rekao je američki predsednik i kao što vidimo nije zaboravio naglasiti false-flag operaciju s lecima kojima vlasti Narodne Republike Donjeck najavljuju “spisak svih Jevreja u budućoj nezavisnoj narodnoj republici”.

U propagandu se uključio i američki časopis Foreign Policy koji 7. maja piše “kako će se ukrajinski Jevreji, bez obzira na sve zlo koje su pretrpeli od strane ukrajinskih nacionalista, na kraju naći na istoj strani protiv Vladimira Putina”.

Kao dokaz za takvu tvrdnju “ugledni” američki časopis spominje susret rabina iz Odese, Abrahama Volfa, koji pristaje na zaštitu koju će jevrejskoj zajednici u tom gradu da pruže militanti Desnog Sektora i paravojne grupe UNA – UNSO u koji su mahom unuci onih koji su u Drugom svetskom ratu bezobzirno pobili između 800 i 900.000 ukrajinskih Jevreja.

U reportaži koju je krajem marta objavio ukrajinski portal Dnevni Forum rabin iz Odese, Abraham Volf, u društvu predstavnika Desnog Sektora i komandanta paravojne neonacističke Ukrajinske narodne samoodbrane (UNSO), “pukovnika” Valeri Zavgorodnia, briše uvredljive antisemitske grafite u Odesi i dogovara “buduću saradnju” s ukrajinskim neonacistima.

Rabin Avraham Volf je tada izjavio “kako ova dela vandalizma smatra namernom provokacijom proruskih separatista koji Jevreje pokušavaju uvući u sukob, uprkos neutralnosti jevrejske zajednice”.

Da u članku nisu priložene fotografije rabina iz Odese i ukrajinskog “visokorangiranog” neonacista koji zajedno brišu antisemitske grafite niko normalan ne bi poverovao u priču da ukrajinski Jevreji sarađuju sa jednom od najradikalnijih antisemitskih organizacija u današnjoj Evropi.

Naravno da se radi o vještoj propagandi u koju je uključen glavni rabin u Ukrajini, Jakov Dov Bleič, koji je na to mesto na krilima “demokratskih promena” 1990. došao iz Sjedinjenih Država gde je i rođen.

Bleič ne poriče da je duboko zabrinut zbog partije Svoboda i Olega Tjahniboka i njihove antisemitske retorike, ali je mnogo više zabrinut zbog Rusije.

“Svi nedavni napadi na sinagoge u Zaporožju i Simferopolu, kao i napadi na Jevreje su se dogodili na istoku gde deluju ruski ekstremisti. U međuvremenu, na zapadu zemlje, gde su navodno nacionalistički ekstremisti, sve je bilo mirno. Ukrajinska jevrejska zajednica se definitivno više boji Putina od ukrajinskog antisemitizma”, za američki časopis Foreign Policy je izjavio Jakov Dov Bleič.

Međutim, nakon masakra u Odesi, lokalna jevrejska zajednica koja broji 30.000 ljudi, je promenila mišljenje i kada su videli krvave fašističke orgije Desnog Sektora pripremili su plan za evakuaciju preko Moldavije, ali je u ime Jevreja iz Odese ovaj put govorio rabin Refael Kruskal, koji u izjavi za Jerusalim Post nijednom rečju ne optužuje Rusiju.

“Nekoliko ljudi koji su povređeni tokom nereda 2. maja bili su Jevreji. Zajednica je spremna da preduzme potrebne mere predostrožnosti u slučaju pogoršanja. Tokom vikenda, 3. i 4 maj, sinagoga je zatvorena, a svim učenicima mesne jevrejske škole je poslano upozorenje da ne izlaze iz kuća. Naša organizacija je pripremila plan za hitne slučajeve i postavila naoružanu stražu ispred naše kancelarije. Osim toga, jevrejska zajednica u Odesi je zajedno sa međunarodnom zajednicom Jevreja i hrišćana pripremila 70 autobusa za evakuaciju u susednu Moldaviju”, rekao je rabin Refael Kruskal, inače i lider jevrejske organizacije “Tikva” u Odesi.

Times of Israel navodi kako se beleži rast izbeglica iz Ukrajine i da je samo početkom maja u Izrael došlo preko 200 ljudi, što zajedno sa onih 800, koji su iz Ukrajine u Izrael emigrirali januar-april ove godine, čini ukupno 1000 ukrajinskih Jevreja koji su pobegli zbog straha eskalacije oružanih sukoba.

Kome ovde treba verovati? Baraku Obami i lecima koji pozivaju na spisak Jevreja u Donbasu, jednom od dva rabina iz Odese, pa čak i “pukovniku” Desnog Sektora koju je obećao i nije pružio nikakvu zaštitu za 30.000 Jevreja iz Odese, koji su srećom na poziv rabina Kruskala ostali zaključani u svojim domovima, časopisu Foreign Policy ili Jerusalem Postu?

Poznati izraelski novinar i politički analitičar, Avigdor Eskin, za Glas Rusije je početkom marta dao intervju u kojem je pojasnio svoj stav o ukrajinskoj krizi u kojem tvrdi “kako je Ukrajina jedina zemlja u Evropi od Drugog svetskog rata u kojoj neonacisti vladaju u parlamentu i državnim institucijama i da se to ne može upoređivati sa strankama i grupama u Evropi, koje se u najgorem slučaju bune protiv imigranata”.

Glas Rusije: Kako se protesti u Ukrajini koji su na vlast doveli nacionalističke stranke i pokrete uklapaju u sistem evropskih vrednosti?

Avigdor Eskin: Događaji u Ukrajini su istakli slabost moderne demokratije. Tehnički aspekt, direktno glasanje, previše se idealizuje, a s druge strane je ta ista svetost” izbora u Ukrajini pogažena. Priznajući novu vladu u Ukrajini, zapadne zemlje priznaju postojanje dvostrukih standarda u nekoliko tehničkih aspekata, a najopasnije je što zapadni lideri svojim stavom priznaju da izabrani predsednik sme biti svrgnut. Međutim, ono što je mnogo gore, ovo je i prvi put od kraja Drugog svetskog rata da stranke koje slave nacističke zločince imaju apsolutnu vlast. Nemojte brkati to sa evropskim strankama i grupama koji protestuju protiv imigranata. Vidimo da demokratija ne može omesti projekte ovih neonacista. Ovde je reč o krizi celog sistema, a ne o nekakvoj lokalnoj anomaliji u Ukrajini.

Glas Rusije: Da li će promene na političkoj sceni u Ukrajini imati posledice na jevrejsku zajednicu u Ukrajini i na delu ruskog govornog područja? Koji je stav izraelskog društva nad onim što se dešava u Ukrajini?

Avigdor Eskin: Ukrajina ulazi u period previranja. U takvim situacijama etničke manjine uvek pate, kao i obe strane u sukobu. Prioritet zapadnih zemalja nije da smire tenzije u Ukrajini. Evropski mediji šire informacije da su se mase u Ukrajini pobunile jer ne žele robovati Putinu, ali ipak možemo reći da su ruski mediji u Ukrajini radili puno profesionalnije od svojih evropskih kolega. Dok izraelska štampa pokušava dati nekakav smisao ovim događajima, niko ne analizira u dubinu zamršenosti ukrajinske politike i ukrajinskih političara.

Glas Rusije: Da li je legitimno da se na Krimu formiraju naoružane grupe, kao odgovor na formiranje takvih grupa u zapadnoj Ukrajini i Kijevu?

Avigdor Eskin: Gledajte, ovo je vreme za podelu oružja kako bi se svim silama borili protiv neonacizma. U ovim okolnostima se takve akcije ne mogu da smatraju mešanjem u unutrašnje poslove druge države. Protivljenje nacizmu je obaveza svakog građanina i svake države. Rusiji želim uspeh i da odstrani ovaj tumor iz Ukrajine i cele Evrope.

Kao što vidimo, od početka marta do danas, mnoga predviđanja su se obistinila i hunta u Kijevu je pokazala svoje pravo lice. Pre svega pogrešno je tumačenje rabina Jakova Dov Bleiča, koji je za američki štampu izjavio “kako se napadi na sinagoge i Jevreje događaju samo na istoku Ukrajine” (pri tom je mislio na spaljivanje sinagoge u Zaporožju 25 februar 2014. A napad na sinagogu u Simferopolu 28 februar 2014., dakle i jedan i drugi pre pojačanog nadzora kretanja desničarskih grupa, a u drugom slučaju pre zatvaranja granice između Krima i Ukrajine), budući da se upravo ovih dana u “demokratskom” delu pod kontrolom fašista i neonacista iz Kijeva formiraju odredi samoobrani ukrajinskih Jevreja i to zbog rastućeg antisemitizma kojeg je zapadna propaganda bezuspešno htjela “da smesti” u jugoistočne ukrajinske regione.

Jerusalem Post javlja “kako ukrajinski Jevreji sa borbenim veštinama formiraju brze intervencijske snage za zaustavljanje antisemitskih napada”. Prva se sastoji od grupa muškaraca koji su bili u ukrajinskoj ili izraelskoj vojsci ili poznaju borilačke veštine.

“Ako situacija eskalira pokušavati ćemo da prikupimo sredstva i za neprobojne prsluke koji će nam uveliko da povećaju bezbednost”, rekao je osnivač prvog jevrejskog odreda i bivši pripadnik specijalnih jedinica izraelske vojske koji živi u Ukrajini, Tzvi Arije.

“U razgovorima sa policijskim zvaničnicima je postalo jasno da ukrajinske vlasti mogu da ponudi samo ograničenu zaštitu jevrejskoj zajednici i da moramo uzeti bezbednost u svoje ruke”, rekao je Arije, koji dodaje “da je grupa organizovana uz saglasnost lokalnih vlasti”.

Tzvi Arije tvrdi kako će grupe da deluju u Kijevu, Odesi i drugim gradovima, ali za moguće napade, jednako kao ukrajinski glavni rabin Jakov Dov Bleič, krivi “proruske provokatore”. Kad je već tako, onda nije jasno zbog čega svoje odrede raspoređuje u Kijevu i Odesi, a ne u Donjecku, Lugansku ili nekom drugom gradu na jugoistoku Ukrajine gde su Jevreji “ugroženi”.

Izraelski komandosi ruskog porekla čekaju poziv iz Republike Donjeck

S druge strane u Izraelu imamo bataljon “Elija” koji je spreman “u sklopu mirovnih snaga delovati u Ukrajini”.

“Izraelski društveni pokret protiv terora i nasilja, bataljon “Elija”, formiran je 2002., a u Izraelu se u njega uključila veća grupa profesionalnih vojnika bivše sovjetske vojske i vojske zemalja Zajednice nezavisnih država. Oni su kao mirovne snage spremni ići u Ukrajinu, u prvom redu u Donjecku, Odesu ili Slavjanski”, prenosi RT.

U bataljonu “Elija” su bivši padobranci, komandosi, inženjeri, lekari i drugi stručnjaci, kao i veterani iz rata u Avganistanu i Čečeniji, a njihov komandant, Roman Ratner, naglašava da je odlazak u Ukrajinu “privatna inicijativa”.

“Izraelska država sa ovim nema ništa i nije nas podržala. Lična stvar je svakog borca hoće li se i kako se boriti s nacistima. Članovi našeg bataljona nisu nimalo ravnodušni na ono što se dešava u Ukrajini, posebno nakon tragedije u Odesi. Nakon onoga što se tamo dogodilo, biće vrlo teško razgovarati sa počiniocima tog užasa, ali neko mora da stoji između sukobljenih strana”, rekao je Roman Ratner.

Izraelski novinar i politički analitičar Avigdor Eskin, jedan od inicijatora slanja bataljona “Elija” u Ukrajinu, naglašava “da je sada za odlazak u Ukrajinu spremno nekoliko desetina ljudi, a još njih 200 sa vojnim iskustvom će biti mobilisani u mesec ili dva”.

“Novac nije problem, a pripadnici bataljona će sami platiti put. Tamo gde bude prisutan bataljon Elija sledbenici Stepana Bender neće moći da pale žive ljude. U Ukrajini imamo puno prijatelja koji nas čekaju, ne samo na jugoistoku zemlje, nego i Lvovu i Ivano – Frankivsku”, kaže Avigdor Eskin.

“Jedino što je potrebno je bataljonu službeni poziv, na primer, Narodne Republike Donjeck”, rekao je komandant Ratner.

Za sada nema potvrde da li je takav zahtev upućen i jesu li se u Donjecku ili Lugansku odlučili da prihvate profesionalne dobrovoljce iz Izraela, a narodni gradonačelnik Slavjanska, Vjačeslav Ponomarev, poručuje da su dobrodošli svi oni koji su došli da podrže.

“Nakon događaja u Odesi svakako trebamo taj bataljon. Lično, ja sam za dolazak grupe “Elija”, ali ćemo o tome da razgovaramo na našim sastancima. Govoriti sada o detaljima je preuranjeno”, izjavio je sekretar Saveta za odnose sa javnošću ukrajinskog Pokreta Jugoistok, Alekander Kofman, dok narodni gradonačelnik Slavianska, Vjačeslav Ponomarev, kaže “da još nije uzeo u obzir tu mogućnost”.

Naravno da u postoje i oni kojima smeta “preterana ljubav” kako jedne, tako i druge strane i samo žele da ih se ostavi na miru, a ne da se Jevrejima koristi kao argument za ostvarivanje političkih ciljeva.

Izraelac poreklom iz Ukrajine, Dmitrij Šlapentof, za Jerusalem Post je pojasnio taj fenomen, ali svejedno nije zaboravio da naglasi da je Crvena Armija bila ta koja je otvorila kapije koncentracionih logora i milionima Jevreja spasila život.

Možda američki predsednik Barak Obama ne zna, ili mu niko nije rekao, da je Crvena Armija danas vojska Ruske Federacije koja se nije odrekla svog antifašizma i njenim generalima ne pada na pamet da zbog crvene petokrake skrivaju ratne zastave pod kojima su pobedili najveće zlo u istoriji čovečanstva, a što, na žalost, danas mnogi čine.

Ista ta vojska je u martu ove godine Krim spasila od nacizma i, ako bude bilo potrebno, verovatno će istom požrtvovnošću brani i istočnu Ukrajinu i sve njene stanovnike, bez obzira bili oni etnički Rusi, Ukrajinci, Jevreji, Kozaci, Tatari ili pripadnici neke druge nacije.

(Advance – N.Babić)

KOMENTARI2 komentara

  1. mladen says:

    te iste fasiste koji su pocinili najvece zlo u ausvicu i doveli do istrebljenje jednog miroljubivog jevrejskog naroda je spasavala CIA i vatikan prebacivajuci ih u juznu ameriku odakle su njihovi naslednici opet poceli da sire fasizam,ameriku , englesku i njihove sluge koje se nadajun mrvicama zanima samo novac zato otimaju i pljackaju po svetu,irak,libija,avganistan i td tad nastaje problem jel rusi nedaju da pridju njihovim nalazistima gasa i nafte,a vatikan ponovo pocinje svoju ulogu sa izjavama da prirodna bogastva treba deliti samo bih voleo videti sta su dobro covecansvu oni podelili osim logora ausvic,jasenovac i td

  2. Mare says:

    Bravo Mladene.. Stoka Americka je sve evakuisala pa i samog Firera.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *