ИЗРАЕЛСКИ МЕДИЈИ О ПАДУ РУСКОГ АВИОНА: А шта ако Русија сад…

IZRAELSKI MEDIJI O PADU RUSKOG AVIONA: A šta ako Rusija sad…

19 septembra 2018

Izrelski mediji komentarisali su pad ruskog aviona Il-20 u sirijsku provinciju Latakiju, koji se desio zbog ponašanja izraelske avijacije, priznavši da je delimična krivica zaista na Jerusalimu.

Autor članka u „Garecu“ smatra da je ovaj incident „mogao delimično da bude izazvan (namerno) zakasnelim obaveštenjem Izraela“, kao i sveukupnim faktorima, među kojima je, kako primećuje novinar, moguća i nedogovorena akcija između Rusije i Sirije.List zaključuje da će Izrael, verovatno, u svakom slučaju morati u bliskoj budućnosti da ograniči svoju vojnu aktivnost u Siriji.

List „Jerusalim post“ sa svoje strane primećuje da retorika Rusije na račun Izraela nakon incidenata sa učešćem izraelske avijacije nije bila tako oštra.

Pritom, list priznaje da verzija po kojoj su izraelski avioni namerno izveli vojno „lukavstvo“ kako bi prevarili sirijski PVO ima smisla, jer je obaveštenje ruske strane o napadu došlo manje od minut do napada, što je onemogućilo da se Il-20 blagovremeno izvede u bezbednu zonu.

Kako zaključuje „Jerusalim post“, ta tragedija stvara problem za Izrael jer postoji pretnja da se „krhka ravnoteža može promeniti“. Rusija, prema oceni lista, daje na znanje da incident nije bila greška, već direktna posledica izraelskog vazdušnog napada na Siriju.

List „Ediot ahronot“ ipak verziju o nemarnoj izraelskoj provokaciji smatra neosnovanom i za događaj optužuje sirijske vladine snage.

Zabrinutost izazivaju glasine o mogućim isporukamaprotivvazdušnih kompleksa S-300 sirijskoj vojsci, što bi moglo da oteža delatnost izraelske avijacije u regionu.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je 17. septembra oko 23 sata izgubilo vezu sa ruskim avionom Il-20 koji se vraćao u bazu Hmejmim, a nalazio se na 35 kilometara od obale Sredozemnog mora. Ministarstvo je navelo da su otprilike u to vreme četiri izraelska lovca F-16 napala sirijske ciljeve u Latakiji. Prema podacima Ministarstva, krijući se iza ruskog aviona, izraelski avioni su ga stavili na udar sirijskih sistema PVO S-200 i sirijske rakete su ga oborile. Poginulo je 15 ruskih vojnika.

Izraelska vojska saopštila je da će sa ruskim vlastima podeliti sve odgovarajuće informacije kako bi se istražio incident sa oborenim ruskim Il-20.

(Sputnjik)

KOMENTARI18 komentara

 1. Nemanja says:

  E moj Putine, dozvoljavas da se svakojaki sljam igra sa tobom, tvojom vojskom i reputacijom Rusije.

 2. M says:

  Odgovoriti?Da,fino,kao Izraelci,nedirektno!Obučiti Sirijce za S-300 pa im ih prodati!I još toga!I ofenzivnog!I podržat i Irance! Iu sve to s smiješkom na licu!Reći i pardon ako treba!Pa opet tako nastaviti dalje!

  • Deda Micko says:

   Taman pomislim da si nesto shvatio, a ti opet nista ne razumes. Zar ne znas da je Natanjahu naredio Rusima da Siriji ne smeju da prodaju S300, kako bi Izrael mogao da se i dalje nekaznjeno izivljava nad Sirijom. I Putko je to aminovao. Za sve je kriva Rusija koja je unistavanju Sirije doprinela koliko i zapadni monstrumi. Oni samo rade ono sto im je naredjeno od jevrejskih mocnika, zar je moguce da je srpski IQ toliko nizak da ni najociglednije cinjenice ne doprinose promeni pogleda na ono sto se desava?

   • Hmmm... says:

    Osoba koja se potisuje pod "M",je hrvat,ako nisi znao,zato Deda Micko ne pominji srpski IQ!!!

 3. Velika Metla says:

  Navukli su Ruse kao soma na dudubak! Pa kako je moguće da Rusi ne zaštite svoje avione od raketnog sistema koji su navodno dali Siriji??? Koje laži,podvale,prevare.......,da oni ni sami više ne znaju šta je laž,a šta ne!

  • Dva Svedoka says:

   Kome je cilj da navuče Ruse na Jevreje? Nije greška već namera bila. Sve ide kako je planirano, u skladu sa proroštvom. Samo, oni što "pomažu" Bogu nisu ukapirali igru do kraja. Neznanje ne opravdava Jevreje što su zapeli da dopuste amerima da im zacare antuhrista.

   • Velika Metla says:

    DS,mi ovde pričamo o ovozemaljskim rabotama,uglavnom bezbožnim rabotama,a Gospod radi ono šta je i obećao,a On nikada nije i ne laže,nego uvek ispuni ono šta je obećao! Ovo zlo na svetu me jako raduje,jer samo potvrđuje ono šta je napisano u Reči Gospoda Boga! Jeste da bih voleo da je ljudski rod drugačiji,ali...............,ne zavisi od mene!

 4. Miraš says:

  Baš bi bilo lepo da izraelska borbena avijacija bude prizemljena. Sirija je jako dugo u teškom ratu i nije u redu da tokom tog rata Izrael bombarduje Siriju tvrdeći da on samo obezbedjuje svoje bezbednosne interese u Siriji. To je veoma opasna podvala. Takve privilegije Izraelu je obezbedila država SAD i njih treba drastično smanjiti ili sasvim ukinuti. SAD u potpunosti podržavaju pravo Izraela da se brani od pretnji, izjavio je npr. 10 februara ove godine portparol Pentagona, nakon što je Izrael saopštio da je pogodio 12 iranskih i sirijskih meta u Siriji, uključujući sirijske sisteme vazdušne odbrane. Takva podrška i naklonost SAD prema Izraelu uvek postoji. Amerika smatra Izrael svojom ofšor vojnom zonom, a tu su i bliske veze tajnih službi ove dve zemlje. Od početka stvaranja moderne države Izrael baš Pentagon, a ne američki Stejt department, bio je odmah na strani Izraela diveći se izraelskoj vojnoj sili. Kada je u pitanju cionizam treba razlikovati hrišćanski cionizam i jevrejski cionizam. "Hrišćanski cionizam je stariji i nastao je među britanskom elitom, a oni su podržali jevrejsku kolonizaciju Izraela. To je veliki deo britanske kulture, a isto je i u SAD" - rekao je Noam Čomski. U Evropi povratak Jevreja u Izrael je podržavan, ali ne iskreno blagonaklono, nego uglavnom zbog toga da bi se rešili jevreja u Evropi.

  • Velika Metla says:

   Miraš,kad su pljačkaši sa zapada predvoženi naci-amerikom pljačkali Irak,Libiju proglasili su nebo nad tim državama zatvorenim za letove,a Rusija podržala! Zašto Rusija nije proglasila nebo nad Sirijom zatvorenim za letove? Ako to nisu u stanju da urade onda se nisu ni trebali trtiti po Siriji! Nešto užasno smrdi na sav posao u Siriji! ( znam samo da smrdi polagani dolazak anti-hrista,njegovo uništenje i svršetak ovog poretka)!

   • Miraš says:

    Ni Rusiji ni Siriji, a sa druge istočnije strane Sirije ni SAD nije odgovaralo uvodjenje zona zabrane leta. Tada je problem bio što je avijacija bila važna prethodnica za borbu protiv raznih terorista i ISIS kojih je bilo širom zemlje. Bez avijacije snage SAA i saveznici bili bi osudjeni na još težu i puno sporiju borbu protiv terorista, a s druge strane desilo bi se to isto Sirijskim Kurdima koji su isto nastupali kao pešadija nakon dejstava američke avijacije. Tako je i danas s tim da i "zeleni" i "crni" džiahadisti sada zauzimaju značjno manje teritorije nego 2015 godine. Zonu zabrane leta jeste tražila npr. Hilari Klinton i to odmah po dolasku ruskih vojnih snaga u Siriju sa ciljem da bude sprečena ruska vojna pomoć Siriji, tačnije da Asad ne ostvari nikakva napredovanja. Zatim ubrzo je zone zabrane leta tražila Turska, pa Nemačka, čak i Egipat, itd. Svi su uz takve predloge kao obavezan dekor koristili brigu za civile i izbeglice, ali zapravo brinulo ih je da će njihove terorističke snage u Siriji biti poražene.

  • Miraš says:

   Uzalud konstatujem napredak da snage SAA kontrolišu više od 60% Sirije (Kurdi 27,63%, pobunjenici u Idlibu i baza Al Tanf 5,68%, Turska 4% i ISIS 2,17%). Ta teritorija od 60,52% koju kontroliše Damask jeste i nije oslobodjena od terorista. Oslobodjena je samo od terorista na zemlji, ali teroristi iz vazduha poput Izraela sasvim slobodno napadaju tu navodno oslobodjenu teritoriju. Rusija je navodno sirijski saveznik, a da li je ako navodno oslobodjene teritorije Sirije Izrael tuče skoro svake nedelje i otkad to rade. Žao mi je Sirijaca. Nažalost boljeg saveznika od Rusije nemaju, a Rusija ih hladno prepušta na nemilost izraelskih ludaka i ne samo izraelskih. Sirija je još pre ovog rata kupila od Rusije sisteme S-300, a Rusija ih ipak nije isporučila poštujući svoje druge partnere. Da ih je tada isporučila Izrael se sada ne bi uudjivao da bombarduje Siriju. Ovo baca drugačije svetlo na sve dosad ispričane "pametne" priče. Pričali su nam da isporukom tih PVO sistema pored rata protiv terorista Sirija bi ubrzo imala i rat sa susednim državama. Dokle će se Rusi praviti blesavi i još nastojati da sve ostale naprave blesavim? Zar ovako Sirija nema rat sa Izraelom? Broji li neko koliko puta je dosad Sirija bombardovana od strane Izraela? I ovako bez tih sistema Sirija itekako ima rat sa Izraelom; ima ga a nije joj dozvoljeno da na takve napade adekvatnije odgovori. Zatim koliko puta dosad su Amerikanci bombardovali položaje snaga SAA ili veća sirijska mesta sa ciljem da istrebe sirijske civile? Da su Amerikanci znali da Sirija ima S-300 ili S-400 ne bi se usudili. Takodje ne bi se usudili ni da budu vazdušna podrška Kurdima te da drže pod kontrolom jugoistočni deo Sirije koji je najbogatiji naftom. Zašto je od Sirije napravljeno ovakvo zamorče? Da li su se Amerikanci i Rusi unapred dogovorili ko šta dobija od Sirije još pre početka sirijskog rata, onda kada je Rusija odustala od isporuke S-300?

 5. Miraš says:

  Amerika ne voli nikoga, a zašto onda voli Izrael? Bliski Istok geostrategijski gledano je veoma važan deo sveta, sem što povezuje tri kontinenta tu su i velika nalazišta nafte i gasa, nalazi se na početku puta za osvajanje celog juga azijskog kontinenta, itd. Da bi osvojili Bliski Istok treba da osvoje i poraze čitav niz zemalja koje su islamske. Kao nemuslimanski u tom delu sveta Izrael je blagosloven od strane SAD. Tako je Izrael postao važan saveznik i važna stepenica američkih osvajanja sveta. Izrael ima svoje ambicije da se širi na uštrb susednih islamskih država. U tome su SAD našle zajednički jezik sa Izraelom. Važan koncept američke spoljne politike Pax Americana - SAD blagoslovene su položajem svetske sile, važnijim i od onoga koje je imalo Rimsko carstvo, te obaveza je SAD da upotrebi svoju moć kako bi osigurala i produžila razdoblje „američkog mira“. Prema ovom principu američke spoljne politike, SAD imaju vodeću ulogu u svetu: "Amerika nije obični građanin sveta. Ona je dominantna sila na svetu, moćnija od bilo koje u istoriji, još od Rima. Amerika može da preoblikuje norme, promeni iščekivanja i stvori nove realnosti. ” — Čarls Krauthamer. Dakle SAD u cilju ostvarivanja svojih interesa deo svoje "blagoslovenosti" prenosi na Izrael.

  • Hmmm... says:

   " sem što povezuje tri kontinenta tu su i velika nalazišta nafte i gasa",u prorocanstvu doslovno pise,"zbog zlatnih planina koje ce izranjati iz zemlje(misli se na naftu)skupice se vojske sa svih strana sveta i vodi ce krvavu bitku zbog zlatnih planina,a te planine ce biti proklete jer ce odneti milione zivota,od svakih sto vojnika devedestetdevet ce poginuti,a samo ce jedan svedok (vojnik-svedok dogadjaja i bitke) preziveti.Antihrist(dezal/sotona) ce biti kriv,ali ce PRAVEDNIK (Gospod Bog)pobediti!!

 6. M says:

  Očito da tamo netko mora pobijediti!Zato prvo obučiti i prodati suvremeno oružje sirijcima i Irancima,biti u dogovoru i s Kinezima,te biti spreman i sposoban za Veliki Rat,tu i šire!To je i tako neizbježno,pa onda treba to i igrati po tim pravilima,a ne izigravati "Milagerlu"!

 7. DonDon says:

  Znam da je 15 porodica ostao u crnom, a o njima ni slovo da se napise.

 8. opet ja says:

  Za sve je kriv Putin. Trebalo je odavno da zatvori vazdušni prsctor Sirije, pogotovo taj deo zapadne Sirije, ako već nije smeo da se suprotstavi Amerima na istoku. Prava blamaža za njega i Rusiju. Ali ovo dokazuje tvrdnje mnogih da su glavni u svemu Izrael i Netanijahu koji je izgleda Putinu nadređen.

 9. Dragi says:

  Zbog čega S-300, kada već postoji S-400? Obavezno treba isporuččiti te sisteme Siriji, pa neka u Izraelu misle šta su uradili išta rade i da nisu najpametniji na ovoj kugli zemaljskoj. A ako zaprete sa izvozom svog oružja u Ukrajinu, tada takođe odgovoriti pravom merom, priznati DNR i LNR. Klin se klinom izbija! Tu poslovicu imaju i Srbi, a i Rusi itrebali bi da se po njoj vladaju.

 10. Deda Micko says:

  Rusi ne odlucuju nista, kao ni Amerikanci, to su okupirane drzave od strane benkarskog kartela koji odredjuje sta da rade i kako. Isto je ni u drugim zemljama, Kraljica ne sme da popije kafu ako ne odobri familija Rotsild.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *