ИЗРАЕЛСКИ МЕДИЈИ ШОКИРАЛИ СРБИЈУ И ЦЕО БАЛКАН: Јеврејска држава је рођена у Србији, тачније у Земуну!? ЕВО ШТА СЕ ДЕСИЛО

IZRAELSKI MEDIJI ŠOKIRALI SRBIJU I CEO BALKAN: Jevrejska država je rođena u Srbiji, tačnije u Zemunu!? EVO ŠTA SE DESILO

3 novembra 2018

Izraelski list „Džeruzalem post“ objavio je priču u kojoj plasira tezu da koreni političkog cionizma i jevrejeske države nisu počeli emancipacijom Jevreja u Parizu ili Beču, ni Poljskoj, već da je moguće da tragovi vode ka Zemunu i sefardskom rabinu koji je živeo u tom gradu, Judi Ben Šlomo Haj Alkalaju.

List piše da je na Alkalaja, koji je živeo u Zemunu i koji se smatra duhovnim ocem cionističkog pokreta, presudan uticaj imalo ne samo njegovo dobro poznavanje Kabale, već i nacionalni pokret na Balkanu protiv Otomanskog carstva, posebno Srba koji su verovatno uticali na ideje mladog rabina.„Džeruzalem post“ na početku teksta podseća da je u julu ove godine u Zemunu jedna ulica dobila ime po začetniku cionizma Teodoru Herclu, a da je svečanoj ceremoniji prisustvovao i izraeleksi predsednik Reuven Rivlin.

Međutim, „Džeruzalem post“ ukazuje da bi odgovor zašto je srpska vlada dala ime ulice po njemu iznenadio većinu Jevreja pa čak i najvatrenije cioniste.

Kako navode, rabin Alkalaj, venčao je Herclove roditelje i to 70 godina pre prvog cionističkog kongresa u Bazelu i 90 godina pre Balforove deklaracije.

U svom delu „Čujte o Izraelu“ objavljenom 1934. godine u Beogradu Alkalaj pruža radikalnu interpretaciju dobro poznatih jevrejskih molitvi u kojima poziva na okupljanje sve „dece Izraela“.

U tom delu on navodi da povratak jevrejskog naroda u zemlju Izraela zahteva rekreaciju Sanhedrina u Jerusalimu ili izbor političkog lidera, poznatog iz rabinske literature kao Josipovog sina Mesije.

Na tu njegovu ideju o jedinstvu možda je uticalo dobro poznavanje Kabale, ali je teško zanemariti uticaj srpskih ustanika protiv Otomanskog Carstva koji je zahvatio područje oko Zemuna početkom 19. veka.

Srpski ustanak je bio prvi uspešni narodni ustanak protiv Otomanskog carstva, koji je kontrolisao Izrael i predvodio emancipaciju Jevreja od strane Habzburga, piše „Džeruzalem post“ i dodaje da je možda Alkalaj pokušaoo da promeni nacionalni uspeh svojih suseda u Srbiji.

Iako je Alkalajev plan zasnovan na vrednostima judaizma i Kabale, u suštini je veoma praktičan, smatra srpski istraživač jevrejske istorije Oliver Klajn koji kaže da je Alkalaj predvideo kupovinu zemlje i stvaranje naselja u kojima su glavni bili Jevreji iz Otomanskog carstva.

Prema Klajnu, Alkalaj je čak osnovao u Zemunu društvo posvećeno povratku jevrejskog naroda „Zemlje Izraela“, koje je bilo aktivno među nekoliko jevrejskih zajednica u najvećim gradovima Srbije.

(Novosti)

KOMENTARI14 komentara

 1. Zemunac says:

  Jedino što tada Munze nije bio otomanski već austrijski.

 2. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  ma ne filosofirajte

 3. Pera says:

  Samo idioti mogu da velicaju cioniste, koji su 1974 godine u rezoluciji UN proglaseni za genocidne fasiste.

 4. Budi Bog s nama says:

  Eto.Kada smo dopustili već i tako davno albanski separatizam zašto ne bi smo još i pre jevrejski cionizam? Sa Jevrejima bar nismo imali probleme iako je cionizam vladar iz senke. Sada znate ono što AV nije znao kada mu je Benjamin Netanjahu rekao da nam je i istorija jako zajednička i povezana sa dubikim korenima, itd, posebno u hrvatskom Jasenovcu. Crni Srbi u šta sve nismo upleteni. Erdogan svojata naše preobraćene Srbe - bosance u turke, preobraćene Srbe - katolike u hrvate a ostalo nas je nešto i u okolini Beograda da napunimo budžet oporezivanjem građana. Samo me još čudi zašto nam traže vizu za posetu Svete Zemlje Izraela, Jerusalima i Hristovog groba odakle je vaskrsao naš Gospod. Mi u stvari prihvatismo Gospoda našeg i Spasitelja Isusa Hrista kojeg ovi iz Jerusalima ne prihvatiše. Ali kamen koji zidari odbaciše posta kamen od ugla, tako da ovi masoni i cionisti ne prihvataju spasenje i poslanika od svog Boga, da bi mi koji smo bili neznabošci prihvatili, ali tako beše volja Božija, da nas sve izjednači, da sve zatvori u greh a zatim koji imaju srca da veruju da ih spase poslanstvom Svog Sina. Mi smo bili dobri svima pa nas zato i razbucaše ko prase masan džak. Ali o povratkuGospoda našeg i Spasitelja svi ćemo dobiti platu po delima svojim. Amin.

  • Roy says:

   Otkaci se jevrejskih i rimskih lazi i vrati se vjeri pradjedovskoj. Vrati se Perunu i Svarogu. Svarog je sin Boga Tvorca i Svedrzitelja.

  • Mirko vesić says:

   Bog nikoga ne zatvara u greh. Pazi malo. Bog je ljubav!

 5. Vesko says:

  Izrael je nas prirodni saveznik! Kao i Rusija. Nemacka nije i nikada nece biti. Kao ni Iran. Komplikacije za nas nastaju jer su nasim prirodnim saveznicima Izraelu i Rusiji njihovi saveznici SAD u pogledu Izraela i to najveci, a u pogledu Rusije Nemacka, uslovno receno ili bi to Rusija zarko zelila, i Iran. Onaj vladar koji to shvati i dobro razradi moze da pozicionira Srbiju kao neku vrstu karike izmedu ovih sila, i da otvori vrata Srbiji na sve strane svijeta da su nam za to zahvalni sve glavne sile. Apelujem na odgovorne da dobro razmisle o ovome.

 6. Vesko says:

  U pogledu Sirije, interesi Izraela su legitimni i moraju se uvazavati. A to znaci iranske snage moraju obuzdati svoje ambicije u Siriji i povuci se sa granica Izraela. To je u interesu i Irana i Rusije. I SAD. Ali nije Nemacke. Ona je najveci problem svijeta od pada berlinskog zida. Odgovorno tvrdim to.

 7. Ivan Grozni says:

  Nista me nebi iznenadilo kad je i sam Ata Turk solunski jevrein.

 8. Gal says:

  da li to znači da će Zemun biti glavni grad novog Izraela, kad stari nestane? a Srbi novi "Palestinci"ili stari "dobri" Samarićani.

 9. Roy says:

  Lazu. Jewreji su porjeklom iz Starog Babilona. Oni su Nimrodovi potomci i imaju demonsku genetiku. Nas Slovene je stvorio Bog Svarog, a Jewreje Sotona i njegova ekipa

 10. rajko says:

  Izrael je rodjen u Londonu. Postoji zvanično objašnjenje da je država Izrael neka vrsta izvinjenja tj. iskupljenja čovečanstva zbog genocida nad Jevrejima, ali to je samo lepa pričica koja pokriva mnogo ružniju istinu. Izrael su stvorili Britanci da bi kontrolisali Suec, što i čine vrlo lako i uspešno do danas. Istovremeno to je i privremeno sklonište za sve one koji su iz bilo kog razloga nepoželjni u svetskoj javnosti. I konačno Izraelom Britanci kontrolišu čitav Bliski Istok, delimično Srednji Istok, delimično Crno more i Rusiju. To je "najstrateškija" tačka na svetu iz koje oni povlače konce i igraju se Boga. Sad nama podmeću kako je kod nas nastao cionizam. Izgleda da misle da nas nisu dovoljno ocrnili. Ne znam kad će im biti dovoljno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *