ИЗРАЕЛСКИ НАУЧНИЦИ створили „фетус без оплодње“ – без јајне ћелије и сперматозоида

ИЗРАЕЛСКИ НАУЧНИЦИ створили „фетус без оплодње“ – без јајне ћелије и сперматозоида

7 септембра 2023

НАУЧНИЦИ са израелског института „Вајцман“ саопштили су да су остварили значајан напредак у области вештачког стварања ембриона.

Резултате својих најновијих истраживања објавили су у часопису Nature 6. септембра.То је њихов трећи чланак на тему „добијања ембриона без оплодње“.

Навели су да су успели да за 14 дана из матичних ћелија добију „модел ембриона“.

Посебно су истакли да њихов модел има све компоненте и системе које ембрион треба да има: плаценту, жуманчану кесу, амнионску бешику и друге компоненте неопходне за нормалан развој фетуса.

Професор Јаков Хана, шеф израелског истраживачког тима, нагласио је да је ембрион добио статус „модела” након генетског инжењеринга, током којег је један од гена уклоњен. Важно је напоменути да „модел-ембрион“ нема срце ни мозак, па стога не може да осети бол и неће се развити у човека.

Професор Хана признао је да његова истраживања неизбежно намећу питања етике и морала, али их он пореди са другим областима научног истраживања, попут нуклеарне физике и вирологије, у којима такође настају етичке дилеме.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Laki says:

    Ovi su prevazisli i monstruoznog Mengela. Kuda sve ovo vodi. Jevreji neveruju u Boga...ali Bog tvorac ce ih kazniti. Exoerimenti na stvaranju neceg nepoznatog i neljudskog...nece doneti nista dobro ni samim Izraelcima. Hajde da od zabe napravimo konja.To oni rade.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u