ИЗРАЕЛСКИ НАУЧНИЦИ створили „фетус без оплодње“ – без јајне ћелије и сперматозоида

IZRAELSKI NAUČNICI stvorili „fetus bez oplodnje“ – bez jajne ćelije i spermatozoida

7 septembra 2023

NAUČNICI sa izraelskog instituta „Vajcman“ saopštili su da su ostvarili značajan napredak u oblasti veštačkog stvaranja embriona.

Rezultate svojih najnovijih istraživanja objavili su u časopisu Nature 6. septembra.To je njihov treći članak na temu „dobijanja embriona bez oplodnje“.

Naveli su da su uspeli da za 14 dana iz matičnih ćelija dobiju „model embriona“.

Posebno su istakli da njihov model ima sve komponente i sisteme koje embrion treba da ima: placentu, žumančanu kesu, amnionsku bešiku i druge komponente neophodne za normalan razvoj fetusa.

Profesor Jakov Hana, šef izraelskog istraživačkog tima, naglasio je da je embrion dobio status „modela” nakon genetskog inženjeringa, tokom kojeg je jedan od gena uklonjen. Važno je napomenuti da „model-embrion“ nema srce ni mozak, pa stoga ne može da oseti bol i neće se razviti u čoveka.

Profesor Hana priznao je da njegova istraživanja neizbežno nameću pitanja etike i morala, ali ih on poredi sa drugim oblastima naučnog istraživanja, poput nuklearne fizike i virologije, u kojima takođe nastaju etičke dileme.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Laki says:

    Ovi su prevazisli i monstruoznog Mengela. Kuda sve ovo vodi. Jevreji neveruju u Boga...ali Bog tvorac ce ih kazniti. Exoerimenti na stvaranju neceg nepoznatog i neljudskog...nece doneti nista dobro ni samim Izraelcima. Hajde da od zabe napravimo konja.To oni rade.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *