ИЗРАЕЛСКИ НОВИНАР ОПЛЕО ПО СВОЈОЈ ЗЕМЉИ: Хвала, мајчице Русијо, што си поставила Израел на место!

IZRAELSKI NOVINAR OPLEO PO SVOJOJ ZEMLJI: Hvala, majčice Rusijo, što si postavila Izrael na mesto!

30 septembra 2018

Poslednjih godina Izrael se „oteo kontroli“ tako što neometano patrolira vazdušnim prostorom Libana i bombarduje teritoriju Sirije, piše dopisnik lista „Harec“ Gideo Levi. Rusija, koja je posle incidenta s Il-20 odlučila da u Siriju pošalje komplekse S-300, uspela je da obuzda Izrael, pokazavši mu time granice dozvoljenog, smatra novinar.

– Iza oblaka se ukazuje zrak nade: Neko utvrđuje dozvoljene okvire za Izrael. Prvi put posle mnogo godina druga država daje do znanja Izraelu da njegov uticaj ima svoje granice, da je nenormalno da radi sve što mu padne na pamet, da on nije jedini učesnik u igri, da Amerika ne može uvek da ga štiti i da on ne može beskonačno da pričinjava štetu – piše novinar “Hareca”.Prema mišljenju novinara, Izraelu su takva ograničenja potrebna kao vazduh. Poslednjih godina su oholost i geopolitičke okolnosti dozvolile toj zemlji da se otme kontroli.

Izraelski avioni su mogli da patroliraju vazdušnim prostorom Libana, bukvalno kao da je njihov, bombardovali su Siriju. Izraelska vojska periodično uništava Gazu, drži je u beskonačnoj opsadi i nastavlja da okupira Zapadnu obalu reke Jordan.

– Iznenada je neko ustao i rekao: “A sad je dosta! Makar u Siriji, dosta!” Hvala, majčice Rusijo, za to što ograničavaš dete koje odavno niko nije pokušao da primiri – naglašava autor teksta.

Prema njegovim rečima, ruski odgovor je izazvao “tupost” Izraela, što je samo pokazalo koliko je toj zemlji potreban “odgovoran odrasli, sposoban da je obuzda”. Decenijama se Izrael nije suočavao s takvim “čudnim fenomenom”, piše novinar. Proletos je agencija “Blumberg” citirala bivše i aktuelne izraelske činovnike koji su pretili da će izraelska vojna avijacija bombardovati S-300 ako Rusija isporuči te komplekse Siriji. Sada su glasovi tih koji su pričali u prazno utihnuli, napominje Levi.

Prema njegovom mišljenju, svaka država ima pravo na protivvazdušnu odbranu i niko ne može silom da joj oduzima takvu mogućnost. Ta jednostavna istina, međutim, izraelskim vlastima zvuči kao da je s onog sveta. Oni su navikli da smatraju suverenitet drugih zemalja besmislenim, a svoj sopstveni — svetim i najvišim. Izraelske vlasti su se nekažnjeno mešale u unutrašnje poslove zemalja u regionu, koristeći kao izgovore prava ili izmišljena strahovanja za nacionalnu bezbednost. Sve je to neočekivano naišlo na rusko “njet”, koje je vratilo Izrael u stvarnost, tvrdi Levi. Moguće je da će to makar malo uravnotežiti “intoksikaciju vlašću” koja je zavladala zemljom poslednjih godina, da će ona postati mudrija i da će se obnoviti. Rusija bi nehotice mogla da bude bolja za Izrael nego “sva ta bezumna podrška koju dobija od aktuelne američke administracije i njenih prethodnika”, smatra Levi.

– Rusija je pokazala svetu način na koji se treba obraćati Izraelu, koristeći samo onaj jezik koji on razume. Neka oni koji zaista brinu o dobrobiti Izraela i pravdi nauče kako se to radi: samo primenom sile – smatra autor teksta. Prema mišljenju novinara, tek kada Izrael kažnjavaju i primoravaju da plati račune, on postupa ispravno. Njegova vojna avijacija će dobro razmisliti pre nego što počne novo bombardovanje Sirije, “čiji značaj, ako i postoji, uopšte nije jasan”.

– Ako bi se slično rusko “njet” nadvilo i iznad Gaze, moglo bi se izbeći mnogo beskorisnih smrti i razaranja – zaključuje autor.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. milorad says:

  Pa u izraelu je VOJNA HUNTA na vlasti isto kao i u USA. I OSTALI AMERIČKI "SAVEZNICI" TAKODJE IMAJU ISTE, MANJE ILI VIŠE PRIKRIVENE "VLADE".Postupci tog konglomerata , te "ALIJANSE", mogu da se objasne jedino ako imate u vidu da su na čelu tih država VOJNE HUNTE.

 2. Pera says:

  Kad ti jevrejin lepo prica, u to da poverujes kao kad te Kinez ubedjuje da je mandarinski jezik ustvari cirilica !

 3. Jevreji nisu gazde u svojoj zemlji says:

  Šefuju im i navlači ih u bedu Vatikan i Amerikenjci, a onda će ih ostaviti na cedilu i zacari ti im AntiHrista na svetom mestu, kao što piše. Tada će Jevreji ukapirati i pogledati na Onog kojeg su probili. Do tad se trebamo čuvati da ne ratuju Rusi i Jevreji jer maske će uskoro pasti.

 4. Dane Radakovic says:

  Izrejelski je Narod dovrden u takvu sitovaciju da su sluga Americi a tako i Srbi u beogradu i kosovu i bosni jer ce inace biti sbrisani sa ZEMLJE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *