ИЗРАЕЛСКИ ОБАВЕШТАЈАЦ ОТКРИО: Ево где је Русија поразила Запад

IZRAELSKI OBAVEŠTAJAC OTKRIO: Evo gde je Rusija porazila Zapad

22 maja 2019

BIVŠI šef izraelske specijalne (obaveštajne) službe „Nativ“ Jakov Kedmi ocenio je da doživeli krah planovi Zapada za slabljenje pozicija Rusije u Ukrajini i povodom Ukrajine.

Naveo je da SAD i Evropska unija menjaju kurs prema Ukrajini i da se čak i sve manje interesuju za ono što se događa u Kijevu:

„Ne postoji politika Sjedinjenih Država. Tamo sitni činovnici pokušavaju da igraju neku igru i da love ribu u mutnoj ukrajinskoj vodi. U to se uključio i bivši potpredsednik SAD (Džo Bajden)“.Kedmi je u nastavku bio izričit: „Aktuelni predsednik SAD uopšte ne zna za kog đavola će mu Ukrajina i kako se ona uopšte uklapa u nacionalne interese SAD“.

Naglasio je da su u Vašingtonu računnali da državnim prevratom u Kijevu 2014-te uspeti da se primaknu granicama Rusije, ali se to izjalovilo, pa zapadni lideri sve manje pažnje poklanjaju Ukrajini:

„Osnovni zadatak za postmajdansku Ukrajinu bio je – naneti smrtonosni udar Rusiji. Plan je bio da se preuzme kontrola nad Ukrajinom i da se američka ratna flota približi Rostovu-na-Donu. Sada se sve to srušilo. Efekti su sasvim suprotni. Rusija je otada postala mnogo jača“.

Po Kedmijevoj proceni, i Evropska unija je nakon 2014-te izgubila dobar deo svoje „političke težine“. Zato je sada mnogo više brinu jačanje Rusije i Kine i sve veće nerazumavanje sa SAD:

„U slučaju Kine – za EU su problem ekonomija i zavisnost. U slučaju SAD sve je gore jer Vašington EU lišava nezavisnosti. Sav greh Rusije pred Evropom je mešanje u izbore, Bregzit, Barselona i ostalo. Sve u svemu, EU danas nije do Ukrajine“.

U ovom svetlu nije bez značaja američkog politikologa Teda Glena Karpentera da bi napetost u svetu popustila ako bi Moskva i Vašington podelili svet na sfere uticaja i potom dogovoreno poštovali.

KOMENTARI14 komentara

 1. Miraš says:

  Umniji kao Ted Glen Karpenter shvataju da SAD ne mogu osvojiti ceo svet, ne mogu slomiti Rusiju, Kinu i ostatak slobodnog sveta te sad bi se zadovoljili i sa podelom sfera uticaja između Moskve i Vašingtona kao nekad. A šta sa Kinom, zar i ona ne zaslužuje deo sfere uticaja. Zatim zašto bi istinski suverene zemlje prihvatale da su poslušni kunići tek u jednoj polovini sfere Zapadnoj ili Istočnoj? Hteli su da osvoje ceo svet, celu sferu, a sada popuštaju. Sada bi se zadovoljili i sa jednom polovinom sfere zato što vide da mogu da izgube sve. Venecuelu ako ne slome, onda neće biti gospodari ni Južne Amerike. Mogu da budu skroz istisnuti iz Azije i mogu biti poljuljane i pozicije SAD u Evropi. Biti gospodar samo Severne Amerike to je jako malo. Najveći svetski kontinet je Azija, tj. Evroazija, a tu je i njoj najbliža Afrika.

 2. Miraš says:

  SAD sa ovakvim opasnim aktivnostima i namerama ne sme biti ni suigrač u bipolarnom svetu. SAD može da bude samo drugorazredna regionalna sila. Ali naoružanje koje poseduje još uvek je čini svetskom silom. Treba slomiti petrodolar, probušiti američki finansijski balon. A možda pukne i drugi rezervni balon - supervulkan Jelouston.

  • samostalan says:

   Federalne rezerve koje su samo na tlu Amerike, ali ne i americka institucija, stampaju dolare bez pokrica, a te dolare priznaju sve zemlje sveta. To je izvor americke moci, a ne naoruzanje koje nije nista bolje od ruskog ili kineskog. E, sad, neka neko objasni zasto sve zemlje klece pred americkim dolarom i koriste ga, cak i kada ga u javnosti kritikuju?

   • Slobodanka says:

    Dolar je pstao medjunarodno sredstvo plaćanja još pred kraj drugog svetskog rata na osnovu sporazuma u Breton Vudsu u kom su učestvovale 44 zemlje. SAD su se tada obavezale da će uspostaviti zlatni paritet dolara u odnosu 35 US dolara za uncu zlata, što je podrazumevalo spremnost Federalnih Rezervi, kao Centralne banke SAD, da po tom kursu menja dolare za zlato bez ograničenja. S druge strane, sve ostale prisutne zemlje su se obavezale da svoje valute vežu uz vrednost dolara, uz obavezu da centralne banke tih zemalja intervenišu na deviznom tržištu, kako bi oscilacije deviznih kurseva zadržale u granicama od 1% iznad i ispod pariteta prema dolaru. Već tada nije valjalo što zemlje potpisnice tog sporazuma nisu imale nikakvu kontrolu nad emisijom dolara od strane američki federalnih rezervi FED, a postale su dužne da svoje domaće valute drže vezane za dolar tj. da ne dozvole značajna odstupanja u odnosu na dolar. To je u suprotnosti za ekonomskom suverenošću država, nego pred kraj rata razrušene države sa značajno uništenom privredom i infrastrukturom moguće je da nisu ni razmišljale o toj mogućnosti da njihova nacionalna ekonomija te i nacionalna valuta može postati jača od američke. Ozbiljnije nevolje u ovakvom sistemu počele su 1971 godine kada je američki predsednik Nikson ukinuo zlatni standard i uveo petrodolar. Tako su SAD dobile još glomazniji sistem emitovanja novca bez realnog pokrića, koji daje mogućnost vladi SAD da finansira spoljnotrgovinske i budžetske deficite skoro pa u nedogled. Ali u tim izmenama od 1971 godine nije bilo medjunarodne konferencije. Odluku o tome su donele jednostrano SAD i u ugovorima o nastanku petrodolara učestvovala je još S. Arabija. U tome je najveća prevara! Kako to obustaviti? Ko bi ponovo zakazao medjunarodnu konferenciju o toj prevari, i ko bi se usudio da dodje, tj. kakav bi bio odziv. Nov i pravedniji sistem medjunarodnih plaćanja ne može se uvesti preko noći, ali počelo je kao proces. Čitav niz zemalja najavio je da će u medjunarodnim plaćanjima koristiti i svoje valute : Rusija, Kina, Iran, Indija, Turska, Venecuela, itd. Kao što se vidi prema svim tim zemljama SAD povećava ekonomske sankcije i pojačava vojne pretnje ili započinje ratove protiv njih. Koliko će koštati SAD ratovi po celom svetu, a i ekonomski ratovi koje vodi imaju povratnu cenu za SAD. Najvažnije je ŠTA AKO U SVEMU TOME IPAK NE BUDE USPEHA ZA SA?!. Ostaće im ogroman spoljni dug što znači da dolar kod kuće mora uhvatiti padavica.

    • samostalan says:

     Federalne rezerve nisu nikakva Centralna banka Amerike, vec privatna banka ciji vlasnici drze Ameriku u saci. O tome je napisano jako mnogo i ko to ne zna ne moze raspravljati o bankarstvu.

     • Slobodanka says:

      The Federal Reserve System (also known as the Federal Reserve or simply the Fed) is the central banking system of the United States of America. ...

 3. Miraš says:

  Lisac Kedmi nije bio iskren do kraja. KEDMI: „Aktuelni predsednik SAD uopšte ne zna za kog đavola će mu Ukrajina i kako se ona uopšte uklapa u nacionalne interese SAD“. Naglasio je da su u Vašingtonu računali da državnim prevratom u Kijevu 2014-te uspeti da se primaknu granicama Rusije, DA SE MAERIČKA RATNA FLOTA PRIMAKNE ROSTOVU NA DONU , ali se to izjalovilo, pa zapadni lideri sve manje pažnje poklanjaju Ukrajini. .. Ukrajina nije baš toliko bezopasna. Znaju u SAD da Ukrajina je još uvek opasna igračka u njihovim rukama. Naime, konvencija o moreuzima Bosforu i Dardanelima, potpisana još 1936. godine u švajcarskom gradu Montreu, nalaže da Turska ima pravo da zatvori prolaze ratnih brodova određene zemlje samo ukoliko je ta država u ratu. Ovo se odnosi na sve crnomorske zemlje. Dakle ako bi dve crnomrske zemlje Ukrajina i Rusija bile u ratu, onda Turska ima pravo da zatvori prolaz ruskim ratnim brodovima kroz Bosfor i Dardanele. (Ukrajinski ratni brodovi nisu interesantni jer ih Ukrajina malo ima i još važnije ona ne ometa SAD) . A ruski ratni brodovi kroz Bosfor baš često prolaze da bi snabdevali svoje baze u Siriji i isporučivali naoružanje sirijskoj vojsci. Eventualni rat izmedju Ukrajine i Rusije na drugoj strani oslabio bi dve ruske vojne baze u Siriji: Hmejmim i Tartus. Al bi to bilo zgodno za Amerikance.

  • samostalan says:

   Koja glupost, Rusi ce znaci zrtvovati svoje stanovnistvo u Ukrajini da bi imali mir u svojim sirijskim bazama koje Izraleci rokaju svakodnevno. Ako je to ruska strategija, onda je to katastrofqlno i nemoralno. Izdajnik Putin nije nista uradio da zastiti ruski narod u Ukrajini. Njemu je nesmetani izvoz gasa u Nemacku vazniji od miliona ruskih zivota. Pare, pare, pare... sve za dolare.

   • Slobodanka says:

    Ne histeriši kao bespomoćno i raspamećeno dete. Rusija ne mora da stupi u otvoreni rat sa Ukrajinom da bi pomogla Donbasu. Kako možeš da napišeš da imaju mir u svojim sirijskim bazama, kad u Siriji još uvek traju sukobi u Idlibu blizu ruske baze Hmejmim? Bosfor u najužem delu ima širinu tek 700 metara i Rusija ne sme da dozvoli da joj taj prolaz bude zatvoren, i zbog Sirije i zbog njenog izlaza na celo Sredozemno more.

   • Slobodanka says:

    Ne budi braći zavidan na parama! Prodajom gasa Nemačkoj Rusija je pobednik u ratu! Pobednik je u ekonomskom gasnom ratu koji su protiv Rusije povele SAD uz saučesništvo Ukrajine. Pobednik je i u istočnoj Ukrajini jer u ovakvom stanju bez kontrole Donbasa, pa još i Krima, Ukrajinu ne mogu da uvedu u NATO i time ujedno sve više Zapadne zemlje gube interes da daju novac za Ukrajinu. Ovakvo stanje sa nerešenim Donbasom trajaće još nekoliko godina sve dok Zapad iole finansira ovakvu Ukrajinu. Kad novci nestanu Ukrajina će se sama raspasti.

    • samostalan says:

     Ja, bas sam zavidan Rusima, da li znas kolika je plata prosecnog Rusa? Raspitaj se sama da te ne bih ja nervirao.

    • Velika Metla says:

     Slobodanka,kome novci da nestanu? NIKADA! Dok god imaju štampariju koja štampa u 3 smene taj zeleni papir njima novca neće faliti! Tek kad ostatak sveta prestane da posluje u dolarima možeš se nečemu nadati! Do tada........,NIŠTA! Nažalost!

     • Slobodanka says:

      Ostatak sveta će i dalje poslovati u američkim dolarima, a dovoljno je da smanji obim svog poslovanja tačnije svojih medjusobnih plaćanja i naplata u američkim dolarima.

 4. Velika Metla says:

  Ne postoji politika Sjedinjenih Država. Tamo sitni činovnici pokušavaju da igraju neku igru i da love ribu u mutnoj ukrajinskoj vodi. U to se uključio i bivši potpredsednik SAD (Džo Bajden)“. Pa koja to budala očekuje da Bajden,čovekoliko stvorenje,s izuzetno niskom inteligencijom,može nešto pametno da uradi? Od takve dileje samo gluposti i zlo se može očekivati! No sva sreća lipsalo mu je ono pseto od sina narkića! Daće Bog i ovaj drugi da još lipše,i knjiga je zatvorena,i priča o jednom oličenju zla u ljudskom obliku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *