ИЗРАЕЛСКИ ОБАВЕШТАЈАЦ ОТКРИВА: Ово ће бити исход трке у наоружању! ЕВО КАКО ЋЕ ПРОЋИ РУСИЈА И АМЕРИКА

IZRAELSKI OBAVEŠTAJAC OTKRIVA: Ovo će biti ishod trke u naoružanju! EVO KAKO ĆE PROĆI RUSIJA I AMERIKA

15 januara 2019

SJEDINJENE Države su razočarane susretom u Ženevi sa predstavnicima Rusije na kojem se razgovaralo o Sporazumu o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa – izjavila je Andrea Topmson.

Ona je zamenik državnog sekretara SAD kontrolu naoružanja i međunarodnu berzbednost, a dodatno je objasnila:

„Susret je zaista bio razočaravajući  zato što je je jasno da Rusija nastavlja da krši taj sporazum, a čak nije spremna ni da objasni kako namerava da se vrati njegovom potpunom poštovanju na način koji bi garantovao proveru“.Tompson je navela da su pregovarači SAD u Ženevi ruskim kolegama jasno predočili da je „Moskva dužna da uništi raketni sistem koji nije dozvoljen sporazumom“.

Ona je najavila konsultacije sa saveznicima iz NATO.

Prethodno je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov poručio Vašingtonu da Rusija za očuvanje sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa nije zaintgeresovana nimalo više od SAD.

Poznati izraelski geopolitičar Jakov Kedmi, koji je u svoje vreme rukovodio obaveštajnom službom Nativ, ocenio je da u Sjedinjenim Državama postoji strahod strateškog sudara sa Rusijom. Naglasio je da će taj strah jačati jer će Moskva dalje povećavati svoju vojnu superiornost.

Povodom američkih tvrdnji da Rusija i Kina predstavljaju pretnju bezbednosti SAD, kedmi je rekao:

„Ne boje se oni napada na SAD i njihovog uništenja, jer to Rusija i ne planira, već težnje Moskvei Pekinga da izmene svetski poredak u kojem Vašington sebe smatra jedinim liderom. Amerikanci svaku pretnjeu svojoj diominaciji smatraju pretnjo msvojoj nacionalnoj bezbednosti. Oni se zaista ne boje da će Rusija i Kina prekosutra napasti Ameriku, ali se s razlogom boje za svoju globalnu supremaciju jer Rusija i Kina i još neke zemlje teže da izmene paradigmu koja je omogućavala SAD da svoju volju nameću ostatku sveta“.

Kedmi je uveren da je postupno lišavanje SAD takve uloge postalo nepovratan proces koji se u dobroj meri oslanja na političko i strateško jačanje Rusije.

„Rusija je na tom planu mnogo jača nego što je bila 2014-te. Strateška nadmoć prelazi na stranu Rusije i to će se nastaviti. Sjedinjenim Državama nije potreban strateški sudar sa Rusijom i Kinom i one ga se pribojavaju jer će obe te zemlje sutra biti još jače. Američka ekonomija neće izdržati trku u naoružanju sa Rusijom i Kinom. Vojni budžet SAD već sada nije nivou situacije. Amerikancima je potrebno godišnje trilion dolara za uspešno pariranje vojnoj nadmoći Rusije“.

I bivši šef američke Severne komande – general Hauard Tompson – ocenio je da SAD zaostaju za Rusijom i Kinom u oblasti hipersoničnog oružja i poručio Pentagonu da odmah poočne da radi na novom globalnom sistemu protivraketne odbrane.

Mnogi vojni eksperti upozoravaju da je danas nemoguće napraviti sistem PRO  koji bi parirao ruskom hipersoničnom raketnom sistemu „Avangard“ čija bojeva glava prema cilju leti preko 20 puta brže od zvuka.

(Fakti)

KOMENTARI5 komentara

 1. Miraš says:

  "Oružje razdora. Patrušev opisao raketu koju SAD traže da se uništiCC0 RUSIJA" - 15.01.2019 Zamerke SAD o Sporazumu o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa grade se na lažnim tvrdnjama da je domet leta ruske rakete 9M729 veći od dozvoljenih 500 kilometara, saopštio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev. „Rusiji se zamera da navodno vrši testiranja rakete čiji je domet veći od 500 kilometara. Oni misle na našu modernizovanu raketu 9M729 sa poboljšanim karakteristikama“, objasnio je Patrušev u intervjuu „Rosijskoj gazeti“. Pritom, prema rečima šefa Saveta bezbednosti, opseg rakete 9M729 na testiranjima neće biti veći od 476 kilometara, o čemu je Vašington bio informisan i mogao da se uveri. Zamenik šefa diplomatije Rusije Sergej Rjabkov rekao je novinarima da zahtevi SAD o raketi 9M729 predviđaju upliv u rad Rusije na modernizaciji svojeg raketnog sistema, što je nedopustivo. „Američki zahtevi za potpuno i provereno uništavanje tog sistema tako daleko idu, da oni predviđaju vrlo duboki upliv američkih stručnjaka u tkivo delatnosti koja vrši modernizaciju raketne tehnike. Za nas je to nedopustivo“, naglasio je Rjabkov. On je obavestio da će 18. januara biti održan zatvoreni brifing u MIP-u Rusije za svoje saveznike, partnere i ambasadore evropskih država o sudbini Sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa i situaciji oko raketa 9M729.

 2. Sasa S says:

  Jakov Kedmi je samo realan, menjanjem svetskog poretka vise ni uloga Vasingtona nije primarna... sto znaci da se i neko drugi sto sta pita....ovog puta to su Rusi i Kinezi.

 3. Slobodanka says:

  Ruska vojna industrija projektovaće još potpuno novog naoružanja s kojim će takođe biti ispred SAD.a, a takođe ispred ovog Izraela i svih ostalih.

  • Zoran says:

   A sta cemo sa ruskom ekonomijom? A sta cemo s akineskom ako zapad povuce proizvodnju iz Kine?

 4. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Kome se ne sviđa-kravatu u usta!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *