ИЗРАЕЛСКИ ОБАВЕШТАЈАЦ: Запамтите 2020. годину

IZRAELSKI OBAVEŠTAJAC: Zapamtite 2020. godinu

8 maja 2020

Izraelski vojno-politički ekspert Jakov Kedmi najavio je kolaps političke i ekonomske dominacije Zapada, na čelu sa Sjedinjenim Državama.

Pandemija koronavirusa i globalna kriza izazvana njim jasno pokazuju da je globalnoj hegemoniji Zapada došao kraj.Prema rečima stručnjaka, umesto dominacije Vašingtona i njegovih satelita, danas se razvija međusobno povezivanje i koordinacija zemalja koje uzimaju u obzir zajedničke interese.

Kao živopisan primer takvih promena, ekspert je naveo nedavno zaključeni novi ugovor o OPEC +.

Rusija, Saudijska Arabija i drugi vodeći proizvođači nafte usaglasili su se da smanje ekstraktovanje prirodnih resursa radi stabilizacije tržišta.

Slični pregovori vođeni su u martu, međutim, tada je Rijad pokušao da progura uslove koji su za Moskvu bili potpuno neprihvatljivi, sa namerom da uzme udeo na tržištu.

Mesec dana kasnije, situacija se promenila i strane su počele da uzimaju u obzir sva mišljenja.

„Od sada će se u obzir uzimati interesi svih zemalja. Jedan primer je rešenje pitanja cene nafte. Svi su shvatili: ako se ne dogovorimo, tržište će propasti.“

SAD ne mogu reći više: „nije nas briga, ispumpavaćemo naftu i sve ćemo izbaciti sa tržišta“, naglasio je Kedmi.

Zapravo, 2020. godina označavaće kraj perioda svetske istorije, tokom koga su pojedine zemlje verovale da imaju pravo da nametnu svima oko sebe uslove, koji su bili isključimo u njihovom nacionalnom interesu.

Ne radi se samo o tržištu nafte, već i o mnogim drugim aspektima globalne ekonomije i geopolitike.

Od sada će se, veruje Kedmi, međunarodna saradnja razvijati na osnovu toga što će sve države, nezavisno jedna od druge, pronalaziti najefikasnija rešenja za sebe, kako u unutrašnjoj tako i u spoljnoj politici.

Webtribune.rs

KOMENTARI6 komentara

 1. milorad2 says:

  tako je, i to je upravo suština plana decentralizacije i monopola na svetskim tržištima u ekonomiji i politici.Ispostavilo se da niti USA ima kapacitet da to izvede niti su sposobni da se suzdrže od pljačke i mućke a sa druge strane predaleko su oni od većine sveta, realno geopolitički gledano, to je prilično IZDVOJEN kontinent.Sada će se vidti da ta "elita" nije JEDINA na svetu da postoje i drugi VEOMA MOĆNI CENTRI i da će uprava i kontrola morati da se PODELE upravo prema specifikaciji i lokalnoj orjentaciji tih centara.Ako neko misli da globalna elita neće vladati taj je u zabludi, prevelika moć je skoncetrisana u par tačaka ali sa druge strne itekako su oni svesni da jedino što mogu da urade, je da vode ovaj usrani svet što bolje mogu inače nam preti kataklizma bez happy end-a. i to u mnogim mogućim oblicima, samo zamislite par horor filmova o smaku sveta i znaćete SVE što može da nam se REALNO desi globalno uključujući i vanzemaljsku invaziju :) da baš tako, neko voli ćevapćiće ali neko može da voli i hrskave homo sapiense.Kosmos je SUROVO nemilosrdno mesto a mi smo upravo u kosmosu kako god okrenuli i ova planeta je takodje kosmos i sve što može da nam se desi loše, svakako ima dobre šanse da se desi.Zato nam je i potrebna svetska vlada ali ne AMERIČKA svetska vlada a upravo se to desilo u tom projektu i zato će da dobiju po ušima SADA, mislilm amerikanci i još par saučesnika i INSPIRATORA ove zavere koja je skoro gurnula svet u HAOS.To neće biti dozvoljeno i biće sprečeno SVIM merama.

 2. Rista says:

  "sve što može da nam se desi loše, svakako ima dobre šanse da se desi." Mada me takve stvari nerviraju, ipak se događaju. Aj pozajmi malo da i ja nešto pametno napišem. Kad neko zna, zna. Neću više nigde da te citiram da me ne bi neki ostrašćeni ošamutijo iza ćoška zbog krađe.

 3. Rista says:

  Pasad ovako na ovaj srceparajući članak čuvenog časopisa koji je ovaj strašni stišnjeni članak potpisao i Keljmendija. Ima istine, naravno da ima pa i moj deda veoma VRLO često nađe dlaku u jajetu, ali prva sumnjičava stvar je da je pisac "Izraelski vojno-politički eksperat" što znači pomešani američko judejski mentalitet kojemu niko na svetu ne može da pronikne u sadržaj i niko na svetu ne veruje. Generalno. Nije to ni važno toliko ko je on nego je važno šta nam baca u jasle. Meni to najsumnjiviji deo. Prvo su OPECI i Rusi zaratovali i niko nije teo da smanji proizvodnju samo zato da bi komšiji crknula krava. Kao navodno bukvalno i radikalno. Ko im taj komšija? I onda ako se ja dobro sećam, Tramp i javno izjavi da se nada iz dubine svoje plemenite duše i srceparajuće iskreno da će se oni dogovoriti i malo štedeti naftu. Naravno, to bilo javno a šta bilo preko Lazanskog, mislim diplomatsko tajanstvenim putevima to ne znamo, a bilo je i to vrlo efikasno bilo. Drugo, O'peca i Rusija su srušile cenu nafte tako da je po nekim merilima tih berzanskih mućkova, cena nafte čak otišla u berzanski minus koji je sav teorija, kao i berza- Bez obzira ko u pravu a ko nije, ispadoše dva vola a ne dva ovna. Ne verujem da je Putin inicijator ove glupodti. već neki od jevrejskih oligarha u Rusiji.A Rusija samo da im ubacila po atomke, bez punjenja, stvar bi se rešila. Saudijci su kilajberi i uopšte nisu ratnici. Oni imaju najamnike iz celog sveta i poruka Rusije bi bila shvaćena više nego ozbiljno. Ali zemlja se nije otvorila. Ja se u to berzansko minus ne razumem, ali mislim da je pala niže od berzanskih limita kada se nešto izbacuje sa berze. Zamislite, naftu izbaciti sa berze? Ja ne mogu da zamislim ali dogodilo se i trajalo do momenta dok O'PECI i Rusi nisu jedno drugog poljubili u odnazad nakon Trampovih suza i neposredno posle Trampovog optimistički umiljatog i ne, nimalo pretećeg saveta i "iskrene" molbe da treba da se sporazumu. Ni zubima nije zaškrgutao. Jel to incidencija, koincidencija ili prisila? Ljudi su već počeli da se tuširaju sa naftom umesto vode iako ja to nisam nigde video. Kao i koronu. Mora da je i korona berzanski deklarisana pa naručiš po kile, kilu a zabisi od dnevnih potreba lekara i političara jedne države, ali je i korona na berzanskoj ponudi. Bar ja mislim tako

 4. Rista says:

  Daklem, ta tri proizvođača nafte u koje spadaju Opeci, Rusi i kao treći su ostali veliki proizvođači su MORALI MORALI I MORALI znači 3H morali da smanje proizvodnju a štetu će podele ko braća govna. Koga Kendimen nije spomenuo još uvek, mislim do tog momenta? Pa Ameriku. Obratite pažnju - Keljmendi u tom delu uopšte ne podvlači Ameriku, a reklo bi se i da je zanemaruje kao silu za prozvodnju nafte. Zanemaruje ili sklanja u stranu i izvan naših znatiželjnih pogleda i očekivanja da će propasti kroz zemlju. Ne bi ništa, jer se zemlja ponovo nije otvorila.(jel može neko da mi objasni logiku izraza "ponovo se nije dogodilo"? To je znači "ništa" i ja nikako da shvatim tu nauku. Na čemu logika tog izraza počiva? Ni na čemu? Naništa? U bre, ko kad moja baba ponekad znala da spremi čornu bezništa, ali smnogo logike). I tako Kedmi se trudi da izbegne da nas potseti kako je amerika štedljiva sa naftom, iako ima takvo tržište da može da manipuliše sa potražnjom nafte 5H više od Kine i Srbije zajedno. Moja slobodna procena. Nemo da vas neko laže da je potrošnja nafte tragično smanjena. To uopšte nije istina. Te lemuzinice troše možda 25% od celokupne prerađene nafte a u celokupnim troškovima oko eksploatacije i prerade nafte procenat je još manji. Nemo sad oma skočite i gađate me sa potrošnjom nafte u Kini. Ne bi bilo fer prema Kini. Kina manipuliše samo Rusiju ali to nije to jer Rusija je to dozvolila Kini za inat Americi, jeltako. Jelda da nije obrnuto? Jelda da Rusija nije bila prisiljena da popusti pred Kinom i padne na kolena posle 10-15 godina odbijajući svaki pokušaj Kine da kupi naftu jeftinije. Jelda da Kina ne kupuje jeftino naftu od Rusije i Irana da bi proizvodila jeftino za Ameriku? Pa možda i ne, ali Kina radi pod ruku sa Amerikom a vi kako vam volja. Gađajte me i sa šnenoklama, nemam ništa protiv.

 5. Rista says:

  Dakle, Kedmi to neće nigde ni spomenuti. Pa ko je izmanipuliso sve te rabote? Pod čijom komandom je Saudija? E, Kendimen je stvarno slatkiš. Biser tek nailazi a to je "Svi su shvatili: ako se ne dogovorimo, tržište će propasti" Ko SVI? Kakvo tržište će propasti? Tržište nafte? Ili bilo koje drugo? Pa tržište može samo da ima zastoj ili da jednu robu više treba u nekom periodu, drugu manje ali da propadne, e to ne može brate mili. Ne lupaj. Za tako nešto nema osnova čak ni sa kamionima, brodovima, maseratijima i taljigama na vetar. Onda sledi drugi biser koji je samo da se vlasi ne dosete -"SAD ne mogu reći više..." i bla bla. Gotovo, Kedmi sahranio Ameriku. Kraj. Ma gde nestadoše one transakcije nafte gde amerika pola od svoje prodate nafte smatra i arapsku, venecuelansku i gle čuda čak i deo meke ruske nafte. Da li bi se neko začudio da Amerika prodaje i Iransku naftu? Kina kupi budzašto, proda americii sa cenom tek da pokrije troškove a amerika proda Srbiji i pomalo Belorusiji kada joj Rusija uvede sankcije i tako sruši strašne ruske sankcije prema Belorusiji. Drugi igrači su stvarno došli, ali svi su još uvek na rezervnoj klupi kao drugo pozivci. Teoretski zaključak je takođe ispravan, e ali nije objašnjen. Sve države će "pronalaziti najefikasnija rešenja za sebe!" Biser, To države rade uvek, zauvek i nikada neće pšrestati stim što taj rad ide čak i kroz ratove pa ipak većina države nije bila u stanju da da SPROVEDE najefikasnija rešenja. Normačno da da ih pronalaze, ali pronaći nešto još uvek ne znači i iskoristiti. Pogotvo na današnjem svetu.

 6. Rista says:

  I sad mini finale. Iz svega danas na svetu, samo ne iz mojih komentara mini mikro nano značaja i uticaja na naše mozgove, uključujući tu čak i moj mozak, a zahvaljujući mudrosti dobrodošle politike Trampa, stvorila se "jeziva" slika da se Merika povlači, nema snage, lipsava ako već nije, ne sme nikog više da napadne plašeći se Rusije, Srbije i Kine a usput se Srbija oslobodila i vratila Krajinu, RS, Slavoniju, KiM, Ocrnjenu Goru itd, Dakle, široko i svetski otkriven američki strah i bankrotstvo je očigledno. Ali te oči koje vide tu i takvu očiglednost su razroke nažalost i slika je potpuno nepravilna. Ja sve više vidim i osećam da se stvara novi svetski poredak sa malim pretumbacijama kapitala u Kinu, očiglednim savezom, radom i jedinstvenim globalističkim putem Amerike i Kine pod komandom Amerike. Imam pravilne oči, uši i jezik, ostalo nije vredno pomena ali je upotrebljivo, nemam mačku jer imam dva kurjaka i eto nas troje tako vidimo obrise novog svetskog poretka. Uopšte nisam bio iznenađen kada sam gore pročitao komentar milorada II da nam je potrebna jedna svetska vlada, jer ona je već skoro zasela na tron, mada imamo neke suprotnosti u shvatanju i ja ne bih upotrebio reč "potrebna" iako milorad II ima dobrih osnova za te svoje zaključke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *