ИЗРАЕЛСКИ ПРЕДСЕДНИК ПОРУЧИО СРБИЈИ: Израел никада неће признати Косово, а то има специфичну тежину

IZRAELSKI PREDSEDNIK PORUČIO SRBIJI: Izrael nikada neće priznati Kosovo, a to ima specifičnu težinu

26 jula 2018

To što Izrael, kao država koja ima veliki uticaj na svetsku politiku, nije priznao nezavisnost Kosova, ima specifičnu težinu. Međutim, Izrael ne može da utiče na druge države po tom pitanju.

Ruven Rivlin je prvi predsednik Izraela koji je posetio Srbiju u 25 godina dugim odnosima između dveju zemalja. Na sastanku sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem rekao je da je zadovoljan stanjem diplomatskih i ekonomskih odnosa dveju zemalja.Vučić je zahvalio izraelskom predsedniku što njegova zemlja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

Izrael je jedan od retkih (ako ne i jedini) saveznik Amerike koji nije priznao kosovsku nezavisnost i ne namerava da učini taj potez. Sa druge strane, u srpskim diplomatskim krugovima, on se ne pominje kao zemlja koja bi mogla da bude oslonac Srbiji u njenoj borbi za očuvanje Kosova i Metohije.

Samim tim što se, kada se govori o Izraelu, radi o zemlji sa neprimereno velikim uticajem na svetsku politiku u odnosu na njenu veličinu, znači da izraelsko „ne“ nezavisnosti Kosova ima specifičnu težinu, objašnjava novinar i dugogodišnji dopisnik sa Bliskog istoka Boško Jakšić, bez obzira što, kako kaže, Izrael nema načina da utiče na svoje najveće saveznike, pre svega SAD, da promene politiku u kojoj se Vašington i Jerusalim bitno razlikuju.

Čak i tamo gde bi Izrael mogao da utiče da zemlje zauzmu prosrpski stav povodom nezavisnosti Kosova, na primer sa pojedinim afričkim državama, ne postoji kopča, kaže Jakšić, koja bi bila spona između interesa Izraela i tih zemalja.

„Ali za bilateralne odnose je takav stav jako dobar. On se, pre svega, prevodi konkretno u ekonomsku saradnju. Izrael ima veoma razvijene poslovne aranžmane sa Srbijom, ali i sa Republikom Srpskom, gde nalazi zajedničku tačku u suprotstavljanju Sarajevu, koje se doživljava kao muslimansko“, kaže Jakšić.

Posmatrati zajedničke srpsko-izraelske interese samo kroz prizmu nepriznavanja Kosova je, prema Jakšićevom mišljenju, suženo, ti su odnosi, kaže, kompleksniji i složeniji. Izraelsko nepriznavanje kosovske nezavisnosti samo je „politička trešnja“ na torti celokupnih odnosa dveju zemalja.

Iako su diplomatski odnosi između bivše Jugoslavije i Izraela bili prekinuti između 1967. i 1991. godine, odnosi između Srbije i jevrejskih političkih predstavnika sežu u dalju prošlost. Srpska Vlada je prva posle britanske prihvatila Balfurovu deklaraciju, kojom je britanska Vlada 1917. prihvatila težnje jevrejskog naroda za stvaranje „nacionalnog doma“ u tadašnjoj Palestini.

Odnosi SFRJ i Izraela su prekinuti posle izraelsko-arapskog sukoba 1967. godine, kada jugoslovenska politika, zbog vodeće uloge u Pokretu nesvrstanih, postaje sve više proarapska.

Izrael se protivio NATO agresiji na SRJ 1999. godine, a tadašnji ministar spoljnih poslova Izraela Arijel Šaron bombardovanje je nazvao aktom „brutalnog intervencionizma“, a poslanik izraelskog Parlamenta (Kneseta) Ejlakim Haecni nazvao je Srbe tradicionalnim prijateljima Jevreja.

Po pitanju kosovske nezavisnosti, Izrael je uvek imao decidiran stav da je Kosovo deo Srbije. Tako je 2009. godine izraelski ambasador u Srbiji Artur Kol izjavio da njegova država nema nameru da priznaje nezavisnost Kosova, a ministar spoljnih poslova Izraela Avigdor Liberman iste godine je to i potvrdio.

Međutim, kada je Srbija 2011. godine glasala za prijem Palestine u UNESKO, Liberman je kosovsko pitanje nazvao „osetljivim“ i naglasio da bi zvanični Tel Aviv mogao da prizna nezavisnost Kosova, ukoliko bi to učinile zemlje poput Grčke ili Španije. Sa druge strane, Republika Srpska blokirala je nameru zvaničnog Sarajeva da u UN glasa za prijem Palestine u UNESKO.

KOMENTARI5 komentara

 1. goran says:

  Nece priznati al ce trgovati sa Kosovom cim se ukaze prilika.

 2. goran says:

  Izraelska novena "Harec" jer ne tako davno pisala da su u trgovini organima na Kosovu glavni bili tri Jevrejina: Kusner, turski Jevrejin Somnez (treceg imena se ne secam). Toliko o ljubavi prema Srbima.

 3. Velika Metla says:

  Važno je da su oni priznali "rvacku",a u njoj su im stradaki sunarodnici! Šta da Srbi očekuju od njih,kad ih nije briga za svoje sunarodnike? Ništa,naravno! Umesto da onog momenta kada je ta genocidna država tražila priznanje svoje državnosti traže od te države garancije da se manjine moraju poštovati (iako su Srbi bili u toj državi konstitutivni narod,a brisanje konstitutivnosti srbskome narodu je bio prvi signal,o koji su se oglušili svi,da se u toj skalameriji od države sprema nešto mnogo loše,što se i desilo)! Čifuti ne nego je odmah priznaju! Na Kosovo i Metohiji nije ni približno učinjeno zločina prema srbskom narodu kao što je u genocidnoj "rvackoj",ali su izraelci priznali "rvacku",a "kosovE" nisu priznali! Šta reći? Verovatno čekaju da se dostigne i na Kosovo i Metohiji broj srbskih žrtava kao i u "rvackoj"pa da ih onda priznaju! Ja čifutima NIŠTA ne verujem!

  • Miraš says:

   Izrael od Amerike stalno dobija i stalno očekuje značajnu podršku za sebe te neće se suprotstavljati kad Amerika podržava Hrvatsku. Ovo je još važnije primetiti: Isto to neprijateljstvo, progoni i ubistva Srba u Hrvatskoj koje je Amerika podržala 90-tih, na tome radi i Izrael u pogledu Palestinaca. Savremeni Izrael i savremena Hrvatska imaju puno sličnosti jer se i jedna i druga država bave se teškim neuvažavanjem i progonom nekog drugog stanovništva na svojoj teritoriji. Novi svetski poredak u senci takozvana mračna elita zamislaila je da mnoge države ovog sveta liši suvereniteta tako što će ih uvesti u unutrašnje sukobe po nacionalnom, religijskom osnovu. Nove manje i oslabljene državice biće predvodjene nacionalnim poglavicama koji će biti lojalni novoj svetskoj vladi. Ali Izrael u takvim procesima neće biti oslabljenin i neće izgubiti, nego dok u drugim državama svadjaju se i ratuju do raspada države, Izrael će uzeti nešto teritorije za sebe pa će samo da poraste. Zatim nacionalni poglavica Izraela biće možda najpovlašćeniji momak u novoj svetskoj vladi. U odnosu na takvog momka Hrvatska, Srbija i ostale one će da tapkaju tamo negde otpozadi, bliže začelja. Igre u vezi KIM tj. Kosova su nešto složenije, te pogledajte moj drugi komentar.

 4. Miraš says:

  1. Rusija . Za Izrael je puno važnije kakve poteze će sutra povući Rusija, nego tamo neka jadnica Srbija. Ako Rusija ne priznaje Kosovo, Izrael bi njegovim priznanjem dobio samo neki minus ili bar pola minusa. Ma koliko je "pola minusa" nešto malo Izrael ne trpi nikakve ni najmanje gubitke, jer zamislili su da idu samo napred. A tek trežnjenje Rusije u pogledu samog Izraela, kao što su se u odnosu na nekad prilično otreznili u pogledu Amerike, to bi tek bilo nešto neodgovarajuće za Izrael. 2. AMERICA - MOĆNE MUSLIMANSKE ZEMLJE Amerika i njena podrška i Albancima i Bošnjacima, dakle muslimanima u sukobima na prostoru bivše Jugoslavije trebala je da stvori iluziju kod jednog dela ili većine moćnijih muslimanskih zemalja da Amerika njima nije neprijatelj. To su zemlje kao S. Arabija, Turska, i još mnoge druge. Zatim ih dalje koriste za svoje planove osvajanja sveta. U tim osvajanjima važno parče kolača dobiće i Izrael. Da je Izrael obrnuto uradio te da je priznao Kosovo, mnoge muslimanske zemlje bi se sigurno ozbiljno zamislile šta to znači! ... 3. a) Izrael - i on igra igre prikrivanja, najpre kod kuće. Glasači u Izraelu, a mnogi od njih su poreklom iz Rusije i iz istočne Evrope ili iz cele Evrope kako bi oni gledali na potez kojim Izrael daje prednost muslimanima na tlu Balkana, a njih na prostoru evroazijskog Balkana (tako se često zove Bliski istok) drže u neprestanom sukobu sa Palestincima, a i sa ostalim muslimanima. b) Prema nama - Amerika je izraelski najveći saveznik i prijatelj, ali evo Izrael ne priznaje tkzv. nezavisno Kosovo. Mi treba da ostanemo u prostoj i direktnoj suprotstavljenosti sa muslimanskim zemljama kao što već radi Izrael i da ne vidimo ništa više od toga. Bar u pogledu Palestine manje ćemo smetati Izraelu u nekavim glasanjim pri UN, itd. To ipak nije dobro za nas jer ne možemo ovde u regionu večno tavoriti u preteranim suprotstavljenostima, ali baš to odgovara Americi. Na spoljnom planu gledano Srbiji bi nekakvo slepo antimuslimanstvo donelo samo još više priznanja tkzv. Kosova što opet odgovara Americi... 4. Ne samo da kuvaju kao žabu Srbiju, nego Amerika i Izrael nastoje da kuvaju i skuvaju kao žabu mnoge muslimanske zemlje, a i one nemuslimanske koje su uticajne.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *