ИЗРАЕЛСKИ ПРОФЕСОР РАЗБИО СВЕ ИЛУЗИЈЕ О СРЕБРЕНИЦИ: НИЈЕ БИЛО ГЕНОЦИДА! ЕВО ЗАШТО ТО ТВРДИМ!

IZRAELSKI PROFESOR RAZBIO SVE ILUZIJE O SREBRENICI: NIJE BILO GENOCIDA! EVO ZAŠTO TO TVRDIM!

27 marta 2019

Profesor dr Rafael Izraeli sa Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu rekao je da međunarodno pravo ne postoji za velike sile, da Srebrenica nije genocid i da je logično da Kosovo i Metohija ostanu u sastavu Srbije.

– Postoji pogrešna koncepcija u terminologiji. Na Zapadnoj obali ili u Gazi, kad god dva Palestinca stradaju, kaže se da je u pitanju genocid. Moramo da pazimo na reči ne izgube značenje i moramo napraviti gradaciju između ubistva, masovnih ubijanja, masakra i genocida – objašnjava prof. Izraeli, stručnjak za islamsku, kinesku i bliskoistočnu istoriju u intervjuu za portal Srbiju Danas.Prof. Izraeli podseća da se u obzir, a što potvrđuje i Konvencija o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida UN, mora uzeti i proporcija ubijenih i ukupnog broja zaštićene grupe.

– Takođe, u obzir se moraju uzeti i odnos između broja ubijenih pripadnika jedne nacije i ukupnog broja pripadnika nacije. Ako neko ubije milion Jevreja, Jeremena ili Srba, to je genocid, ali ako neko ubije milion Kineza, Indijaca zbog njihovog ukupnog broja, to ne bi bio genocid, nego masakr. Ako ne zadržimo proporcije i graduaciju, onda gubimo značenje reči, u tom slučaju bi svako za bilo šta mogao da kaže da se radi o genocidu. Srebrenica je sigurno zločin, ali nije genocid. Radi se o vrlo malom broju muslimana u proporciji sa ukupnim brojem muslimana u celoj Bosni – istakao je prof. dr Rafael Izraeli.

Muslimana u BiH je prema popisu iz 1991. godine bilo 1.905.274, što je neuporedivo veće i od maksimalne preuveličane brojke streljanih u Srebrenici na koju se pozivaju svi oni koji tvrde da je u Srebrenici počinjen genocid. Zaštićena grupa mogu biti samo muslimani u celoj BiH, ali je Haški tribunal svojim pravno neodrživim presudama kao zaštićenu grupu tretirao samo muslimane u Srebrenici, što je potpuni apsurd, tvrdi ovaj stručnjak.

20 godina je prošlo od bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije od strane NATO pakta. Da li bombardovanje SRJ vidite kao agresiju ili kao humanitarnu intervenciju?

– Humanitarna intervencija sigurno ne. Kad neko uništava zgrade i ubija ljude, nema ništa humanitarno u tome. Kad je bombardovanje počelo, napisao sam članak za Jerusalem post i naslov je bio Kosovo – Piraterija na Balkanu, tako sam ja imenovao NATO bombardovanje. NATO i Amerikanci su iz „humanitarnih razloga“ došli i ubili ljude.

1999. godine srpska vojska je napustila Kosovo i Metohiju. Da li postoji mogućnost da se regularna, srpska vojska vrati u južnu srpsku pokrajinu, na isti način kao Rusi na Krimu?

– Ja sam i rekao Srbima da se suverenitet uzima, a ne dobija od nekoga. Ako želite da budete suvereni, pošaljete ljude na tu teritoriju i imate suverenitet. Da je Srbija zaista želela da sačuva Kosovo i Metohiju, ona bi pre mnogo godina poslala milion mladih ljudi da se nasele tamo i onda bi Kosovo i Metohija bile nesumnjivo Srbija.

Ali, zar to daje pravo Albancima i Amerikancima da okupiraju tu teritoriju?

– Zašto da ne? Svi će iskoristiti situaciju. Ako Izrael dozvoli da Zapadna obala radi šta hoće, Palestinci će proglasiti nezavisnu državu. Pošto Izrael ne želi to, oni su tu, tamo su američke trupe. Srbija je mogla da uradi isto na Kosovu i Metohiji, ali to nije uradila.

Ali, to je pravo jačeg, a ne međunarodno pravo?

– Kakvo pravo? Nema prava! Pravo je ono što radiš, to postaje pravo. Međunarodno pravo je za slabe. Rusiji i Americi ne treba međunarodno pravo, rade šta žele i drugi treba da uče od njih. Kad je Amerika želela da bombarduje Srbiju, nisu pitali nijednog advokata. Krenuli su i uradili to. Tako treba da deluju i male države, ali, naravno, mudro, ne da rade besmislene stvari, da ne idu u direktnu konfrontaciju sa velikim silama, ali treba da deluju mudro i prema svom interesu, a ne prema nekom „međunarodnom pravu“ koje ionako ne postoji.

Da li je moguće da krajnji ishod dijaloga Beograda i Prištine bude takav da Kosovo i Metohija, bar formalno, ostanu teritorija Srbije?

– To zvuči vrlo logično, ali politika ne funkcioniše po principima logike, uglavnom radi suprotno. Mislim da Kosovo i Metohija moraju zadržati potpunu autonomiju i da budu federalna jedinica Srbije, a ne samo provincija. Razlog za to je što ako pogledate u budućnost, za par godina, možda čak za 10 godina, Sandžak će biti u istoj situaciji i kreirao bi se model u kom svaki deo Srbije u kom Albanci imaju većinu može ostati u federaciji Srbije, uz autonomiju, kako bi se sprečilo da i drugi delovi Srbije slede primer vlasti iz Prištine. To je, po mom mišljenju, najrazumniji scenario da Srbija ostane celovita.

(Srbija Danas)

KOMENTARI8 komentara

 1. Vesko says:

  Mi se trebamo povezati STO DUBLJE sa Izraelom, a ne Rusijom koja to i ne zeli ionako, samo degeni ne vide da nas je upravo Rusija gurnula SVJESNO u ovu tragediju kako bi njihov pakt sa Nemackim nacistima donosion evrice, jer mi smo satanizovani na isti naci kao sto su i Jevreji, i prosli smo kroz monstruozne genocide od strane zapadnih dzelata, ali u nasem slucaju to se nastavilo, jer nismo kao i Izrael naucili lekcije i napravili nuklearno oruzje niti smo naucili lekciju da samo jaki opstaju, ostali budu zbrisani sa lica planete.

  • padre says:

   Boli njih za Srbe,vidiš, da je trećina članka o Izraelu!

 2. rajko says:

  Ako budemo pametni i imali iole normalnu vlast više ni jedna oblast Srbije pa ni "sandžak", tj. Raška neće biti u sličnoj situaciji. Kakav status će imati neka oblast ne zavisi od klimatskih promena, globalnog zagrevanja ili ćefova velikih sila, nego od sposobnosti društva da okupi svoje pripadnike oko zajedničkih ciljeva.

 3. Budi Bog s nama says:

  Rajko je u pravu, a ovo u Srebrenici treba dodati da je bio neki pokolj srba koji su nekad kasnije postali muslimani, a nakon toga je ovo bio razlog da se nad srbima od strane Klintona izvrši genocid i masakar. Sve je to samo igra reči ali u pitanju je ubijanje na veliko ili manje veliko, kaznena ekspedicija na kaznenu ekspediciju, osveta radi čega? Klinton se na glas hvalio prilikom komemoracije u Srebrenici "Ovo je moje delo, na koje sam ponosan." Priznao čovek javno i nisu ga smestili u DenHag. Hoće li mu suditi za života?, ili će čekati pravedno carstvo Božije kada će svako od nas dobiti po delima svojim.

 4. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Pa to je opšte poznato, zna se šta Međunarodno pravo i zdrav razum govore šta je genocid; hrvacko-muslimanska NDH je genocidna tvorevina i oni su genocidni narodi, ovo ostalo je čista glupost i propaganda, a znamo kako hrvati muslimani ne poštuju tuđe ubijene i nemaju kajanje za svoje svinjarije. Gde su hrvatima i muslimanima znameniti ljudi, naučnici, gde su im ratovi protiv zapadnih okupatora??? Nema ih, oni su samo za svinjarije sposobni.

 5. Roy says:

  Hitno sa Izraelom uspostaviti najvisi moguci stepen saradnje i za vijeke vijekova okrenuti ledja arapsko turskim smradovima.

 6. Ehhhh...blago tebi says:

  Nema sta,slatkorecivo,da se Vlasi(citaj Srbi)ne dosete,a sledja nozina do balcaka.Prica o borbi(pravu i slobodi) laneta protiv stotine hijena!Samo naivan i lakomislen naseda na ovakve price...nisu oni "slucajno"najbogatiji i nemaju oni "slucjno" sve najvaznije poluge ekonomije,medija,politike,umetnosti itd. u rukama.

 7. Cp6a says:

  Koliko se mi oduševimo kad naiđemo na normalnog sagovornika, jer na takve retko nailazimo u zemlji, a još ređe u inostranstvu. Profa lepo zbori i od Izraela treba da učimo, a što se tiče okretanja njima, nekako još imam mučan osećaj zbog pozivanja Tuđmana na otvaranje Muzeja holokausta u Vašingtonu 1993, a nepozivanje nikog iz Srbije, što je po meni monstruoznost, pljuvanje po sopstvenim žrtvama i satanska pragmatičnost, koja će kad-tad doći na naplatu. Sećam se i uloge preživelog logoraša Eli Vizela u guranju Klintona da bombarduje Srbe Republike Srbske zbog navodnog genocida nad muslimanima. Ili učestvovanje izraelskih aviona u proslavi genocida nad Srbima. I još puno takvih događaja. Jel se takvima trebamo okretati? Odvratno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *