IZRUGIVANJE ŽRTVAMA: Tužilac tvrdi da nema dokaza za trgovinu organima na KiM

IZRUGIVANJE ŽRTVAMA: Tužilac tvrdi da nema dokaza za trgovinu organima na KiM

22 jula 2014

zuta-kuca-498Tužilac Klint Vilijamson je našao dokaze za ratne zločine bivših pripadnika OVK, ali ne i dokaze da je na Kosovu bilo trgovine organima, pišu mediji u Prištini.

„Koha ditore“ tvrdi da je tim američkog tužioca pronašao dovoljno dokaza za optužnice protiv najmanje deset bivših pripadnika OVK, zbog ratnih zločina nad civilima, većinom Srbima, ali da za slučajeve organizovanog kriminala i trgovine organima pomenute u izveštaju Dika Martija nema dovoljno dokaza.

Takođe, mediji navode da se očekuje da pripadnici OVK budu optuženi pod pojedinačnom krivičnom odgovornošću, jer Vilijamson navodno nije prikupio dovoljno dokaza ni za utvrđivanje komandne odgovornosti.

To znači da bi ljudi označeni kao lideri OVK, kao što su kosovski premijer Hašim Tači i kandidat za to mesto Ramuš Haradinaj bili oslobođeni svake krivične odgovornosti.

Kako prenosi RTS, protiv nekih pripadnika OVK će biti podignute optužnice i za nestanak velikog broja Srba iz Zočišta i Orahovca, a odgovornim se smatraju i dva visoka oficira OVK, prenosi Koha.

Prištinska Tribuna precizira da su nađeni dokazi o zločinima izvršenim odmah nakon prestanka NATO bombardovanja na Kosovu 1999. godine.
Tribuna dodaje da će biti optuženo „između deset i dvadeset“ ljudi, da neće biti objavljena niti imena, niti precizirani zločini, ali će biti objavljena „priroda zločina“.

„Tako će biti odbaćena ‘drama žute kuće’, koja je pratila imidž Kosova i oslobodilačke borbe. Tokom istrage su pronađeni dokazi o nekim zločinima koje su bivši pripadnici ove gerile (OVK) izvršili odmah posle okončanja bombardovanja NATO-a“, piše Tribuna.

Klint Vilijamson, glavni tužilac Specijalnog tima za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu, razgovarao je danas u Beogradu sa premijerom Vučićem.

Premijer Vučić je poručio da je Vilijamsonov izveštaj veoma značajan za Srbiju i da će potvrditi objektivnost međunarodne zajednice.

Takođe, danas će šef Kancelarije za KiM Marko Đurić razgovarati sa predstavnicom prištinskih vlasti Editom Tahiri o situaciji u Kosovskoj Mitrovici.

KOMENTARI2 komentara

  1. Spasoje says:

    Zar treba vjerovati Vilijamsu i njegovim lažovima.

  2. Spasoje says:

    da nema dokaza trgovine organima kada već ima izvšetaj Dika Martija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *