ИЗУЗЕТНО ПОТРЕСНО: Писмо италијанског генерала о усташким злочинима, упућено Мусолинију!

IZUZETNO POTRESNO: Pismo italijanskog generala o ustaškim zločinima, upućeno Musoliniju!

21 februara 2021

Pismo italijanskog generala Aleksandra Luzana Musoliniju, za vreme drugog svetskog rata:

Dragi Duče,

Moja bezgranična odanost prema Vama mi, nadam se, daje za pravo da, u nečemu, odstupim od strogog vojničkog protokola. Zato i žurim da Vam opišem jedan događaj kojemu sam, unazad tri sedmice, lično prisustvovao.

Obilazeći sreska mesta Stolac, Čapljinu i Ljubinje (između 60 i 130 km severno od Dubrovnika) – saznam od naših obaveštajnih oficira da su Pavelićeve ustaše, prethodnog dana, počinile neki zločin u jednom selu (Prebilovci), i da će, kada se to pročuje, okolni Srbi ponovo da se uznemire.

Nedostaju mi reči da opišem ono što sam tamo zatekao. U velikoj školskoj učionici zatekao sam zaklanu učiteljicu i 120 njenih učenika! Nijedno dete nije bilo starije od 12 godina! Zločin je neumesna i naivna reč. To je prevazilazilo svako ludilo!

Pročitajte još:

POTRESNO SVEDOČENJE: „Mali dječak je sjedio na međi i zvao majku! Ustaše pitaju jedan drugoga: “Ima li tko metak?”

POTRESNO SVEDOČENJE: Zaklaše mi ustaše tek rođenog sina, jedva da je šest sati gledao ovaj pogani svet

Mnogima su odsekli glave i poređali ih po đačkim klupama. Iz rasporenih utroba ustaše su izvukle creva i, kao novogodišnje vrpce, rastegli ih ispod plafona i ekserima ukucali u zidove! Roj muva i nesnošljiv smrad nisu dozvoljavali da se tu duže zadržimo. Primetio sam načetu vreću soli u ćošku i zgranuto ustanovio da su ih klali polako, soleći im vratove! I taman kad smo odlazili, u zadnjoj klupi se začulo dečje krkljanje. Pošaljem dvojicu vojnika da vide šta je. Izneli su jednog đaka, još je bio u životu, disao je sa napola presečenim grkljanom! Svojim kolima odvezem to jadno dete u našu vojnu bolnicu, povratimo ga svesti i od njega saznamo punu istinu o tragediji.

Zločinci su najpre, na smenu, silovali učiteljicu Srpkinju (ime joj je Stana Arnautović) i onda je pred decom ubili. Silovali su i devojčice od osam godina. Za sve to vreme pevao je silom dovedeni orkestar cigana i udarao u tambure!

Na večnu sramotu naše, rimske crkve i jedan Božiji čovek, jedan župnik, u svemu tome je učestvovao! Dečak koga smo spasili brzo se oporavio. I čim je rana zarasla, našom nepažnjom pobegao je iz bolnice i otišao u svoje selo, da traži rodbinu. Poslali smo patrolu za njim, ali uzalud; našli su ga na pragu kuće zaklanog! Od hiljadu i nešto duša u selu više nema nikoga! Istoga dana, to smo otkrili kasnije, kad je izvršen zločin u školi, ustaše su pohvatale još 800 stanovnika sela Prebilovci i sve ih bacili u jamu ili na životinjski način na putu do jame pobili. Spasilo se samo oko 300 muškaraca. Jedino je njima uspelo da probiju ustaški obruč oko sela i da pobegnu u planinu! Tih 300 preživelih jače je od najelitnije Pavelićeve divizije. Sve što su imali da izgube oni su izgubili! Decu, žene, majke, sestre, kuće, imovinu. Čak su i straha od smrti oslobođeni. Smisao njihovog života je jedino u osveti, u strašnoj osveti njih je, u neku ruku i stid što su preživeli! A takvih sela, kao što su Prebilovci, puna je Hercegovina, Bosna, Lika, Dalmacija.

Pokolji Srba su dostigli takve razmere da su u tim krajevima zagađeni i mnogi vodeni izvori. Iz jednog vrela u Popovom Polju, nedaleko od jame u koju je bačeno 4.000 Srba, izbijala je crvenkasta voda, lično sam se u to uverio! Na savest Italije i naše kulture pašće neizbrisiva mrlja, ako se, dok je vreme, ne distanciramo od ustaša i ne sprečimo da se nama pripiše da podržavamo bezumlje!

(Večernje novosti, priredio Intermagazin)

KOMENTARI34 komentara

 1. nikad robom says:

  Gde su sada ovi dezurni hrvatski posetioci sajta koji uvek imaju nesto jadno da dodaju, da procitaju ovo.Veci zlocin od ovog opisanog bio bi da se to zaboravi i oprosti.

  • Vlad says:

   Pa patrijarh Gavrilo Dožić je 1946 ili '47 u ime srbskog naroda izrekao svoju čuvenu "mudrost"-Mozemo da oprostimo, ali ne mozemo da zaboravimo. On je to rekao u svojstvu patrijarha SPC.A posto je SPC uvek govorila da je dobri pastir srbskom narodu, proizilazi da je oprostio ne samo u ime SPC već i u ime svog naroda. Tako da je već oprošteno!! 1918.kralj Aleksandar je isto oprostio Hrvatima koji su u okviru vojske Austro-Ugarske pocinili ista takva zlodela u Mačvi 1914.Znaci oprosteno je dedama, što ne bi i unucima? Kakve smo pastire imali u 20.v dobro smo i živi uopšte.

 2. mali says:

  Najvaznije je da se izvuce pouka,da se nebi isto ponovilo.Deca u skolama,treba kroz istoriju to da uce.Na granici sa Hrvatskom bih podigao KINESKI ZID,da se izolujemo od njih i vodimo svoju politiku i ekonomiju,totalno izolovani od Hrvatske.Ne postoji ratna odsteta i novac koji moze to da plati.Daleko im lepa kuca...Muka mi u stomaku,i kako rece Italijanski oficir - ne mogu da nadjem reci da se izrazim,a i suvisno je..

  • Ja says:

   Kakva bre pouka!? Nema pouke, u Srbiji glavnu rec vode "ustase"! Reditelj "Dare" rece da je NAPAD na film prvo dosao IZ BEOGRADA, a Amerikanci samo nastavili! Vise od sto godona oni nas ubijau, i to na milione, a mi se izvinjavamo, izvlacimo pouke. Nismo slusali Ducica i vojvodu Misica, a slusali smo Aleksandra kralja, kneza Pavla, Draskovica, Tadica, Canka, Cedu, ,.. Srbi malobrojni i u danasnjoj NDH su gradjani drugog reda, pa se "pohrvacuju"!! Kineski zid, svakako, ali na granicama Krajine, na Kninskoj tvrdjavi.

   • Rodoljub Mitrovica says:

    Tako je!!!!

   • Šona says:

    Tačno, pamti i ne dozvoli ponovno zlo .

  • Majka NS says:

   Pre jedno 4-5 godina u povratku s mora svratili smo porodično u Trebinje, posetismo i muzej kako bi naših troje dece videlo kako se živelo u Hercegovini. Pored stalnih izložbi na spratovima u prizemlju je bila izložba o stradanju u Prebilovcima. Uđoh samo ja, da vidim šta je...ne prođoh ni četvrtinu sobe, muka i vrtoglavica od fotografija. To ne mogu raditi ni uraditi ljudi!

   • Rodoljub Mitrovica says:

    Ljudi iz tog krša bar čuvaju sećanje.. To treba da se uradi reprodukcija i obaveže svaka škola i fakultet (od Subotice do Prwševa) da izvedu nastavnici učenike i studente u muzeje, galerije, škole (gde ko ima adekvatan prostor) i održe obavezna predavanja o stradanjima. I nakon toga svi (SVI) bet obzira na veru i ubeđenje u pravoslavnu crkvu, da upale sveće za te nevine žrtve.. Svi bez izuzetka!

    • Vlad says:

     Pa patrijarh Gavrilo Dožić je 1946 ili '47 u ime srbskog naroda izrekao svoju čuvenu "mudrost"-Mozemo da oprostimo, ali ne mozemo da zaboravimo. On je to rekao u svojstvu patrijarha SPC.A posto je SPC uvek govorila da je dobri pastir srbskom narodu, proizilazi da je oprostio ne samo u ime SPC već i u ime svog naroda. Tako da je već oprošteno!! 1918.kralj Aleksandar je isto oprostio Hrvatima koji su u okviru vojske Austro-Ugarske pocinili ista takva zlodela u Mačvi 1914.Znaci oprosteno je dedama, što ne bi i unucima? Kakve smo pastire imali u 20.v dobro smo i živi uopšte.

 3. Borna says:

  Uzas! Ne mogu da dodjem sebi. Kakvi monstrumi? To na planeti nit je bilo prije nit ce biti poslije. U nakaznosti, u nastranosti krvate nitko ne prevazidje. Mili Boze! Kakvi besramni genocidi?! Ova istina je nazalost i nama samima malo poznata. Dobro je da se spominje i pise, i treba tako. Ne smije da se zaboravi.

 4. mija says:

  To je samo deo onog šta je nesrećni srpski narod u NDH doživeo. Sličnih priča je na hiljade. U svakom srpskom selu i gradu su ustaše organizovale lov Srbe i pre smrti ih podvrgavali najstrašnijem mučenju i iživljavanju kakvo normalan čovek ne može ni da sluša, a kamo li da počini. Ali ustaše nisu normalni ljudi, pa mogu, čak se time i ponose.

 5. Steva says:

  Hrvati su najveca pogan od naroda na ovoj planeti i zato sa njima samo na distanci.A srbi su najnaivniji narod,jer veruju svima,cak traze prijatelje medju svojim najvecim neprijateljima,pa Gospode Boze imal te igde,daj osvesti ovaj srpski narod.

 6. jonhy says:

  osvetiti se i nauciti pascad pameti

 7. Jovo Knin says:

  Jedan od onih koji su se osvetili je Simo Dubajić.Da li je bilo još takvih i ja se pitam?

 8. DJORDJE says:

  O BOZE SACUVAJ SRBE OD POKATOLICENE SRBE I DOMACE IZDAJNIKE A OSTALE NEPRIJATELJE CEMO SAMI DA SE CUVAMO! NAJOPASNIJI NEPRIJATELJI SRBA SU ODVEKA BILI SAMI POKATOLICENI SRBI I DOMACI IZDAJNICI!

 9. Enio says:

  haha neko napise skrabotinu od pisma i odma opcenarodno veselje.....hahaha kako tog pisma nema nigdi....ako ga je pisao Duceu,kako da ga nema u arhivama .....jos jedna od srpski lazi isto ko i o natpisa na nekoj katedrali o sacuvaj nas Hrvata......a kad pitas iti jednog srbina da to ovjekoci dokazom,fotografijom.....nista.

 10. Paštrović says:

  Zašto bi ustaše trebale da se stide, kad je i slijepcu već postalo ocigledno da mi Srbi volimo, da mi Srbi prosto obozavamo da se falimo kako su nas ustaše klale... i klale... a mi njih i dalje volimo. Kako većina Srba prdnjavi "Boze, oprosti im što ne znaju što rade", ustašama ne ostaje ništa drugo nego da i dalje POJMA NEMAJU STO NAM TO RADE. Eh... da se upišaš u gaće od smijeha i od srbske bezpameti! Vaznije je Srbima sto su ih nasi vaterpolisti razvalili nego sto su oni ocistili njihovu drzavu od nas Srba, od nas VATERPOLISTA!!

  • Cp6a says:

   Vidiš da je muka svima ovde stegla srce, uzdrži se malo od pametovanja.

  • Leda says:

   Bezbožnici nemaju ni stida, ni srama, ni savesti. Da li ti imaš savesti? Smeta ti iznošenje činjenica o strahovitom stradanju jednog naroda, pa se istom tom narodu rugaš "kako voli, obožava, fali se" što su žrtve ustaških dželata. Osećaš li stid? Samrtni dah jama u kojima leže kosti poklanih, mučenih i poubijanih Srba, pohodiće sve one "koji se upišavaju od smijeha". Pohodiće sve one koji se lažno predstavljaju da su "Srbi", a u sebi neguju klicu Irodovih sinova.

 11. Borbe says:

  I evo jednog ustaše koji bi klao baš kao i ti što su ubijali djecu u razredu. Evo ga, javio se. Povuklo ga. Jače je od njega. Enio šugo nenormalna tebi je komentar na klanje djece ''hahaha'' a pismo talijanskog generala upućeno Musoliniju škrabotina ? Tvrdiš da pisma nema nigdje ti koji si seljačič koji i da hoče ne može imati uvid u dokumente i arhive ? U ovom tekstu nema Srba izuzev kao žrtava, ovo je napisao Talijan Talijanu, veze nema sa tkz srpskom propagandom, ali vi hrvatski koljači iza tastature ne mirujete. Po vama koljačima, Srbi su otišli tako daleko da su sami izmišljali pisma predstavljajući ih kao pisma koja su pisali Talijanima Talijanima. I to je ostalo živo skroz do 2015. Jadna bolesna hrvatska šugo, ničega se ne sramiš i ogadio si se i samim nacistima. Istu stvar su radile i ustaše nakon pokolja - sakriti dokaze. I za Srbe ovdje, za ljude koji čitaju komentare, ovaj ustaša enio radi isto ono što su radile ustaše onoj djeci u razredu samo na drugi način, evo ga, ustaška kama je krenula prerušena u sprdanje i ismijavanje preko komentara čak i onda kada Srbi samo objave tekst o stradanju svoje srpske djece i to od talijanskih izvora. Odmah ide ustaška kama u obliku komentara koji za cilj imaju ne ubiti jer je nemoguće preko monitora to učiniti ali sprdati se i provocirati Srbe nad njihovom ubijenom djecom,, znači opet Srbima nanjeti zlo i štetu, e to ide i zato šuge to rade. Paštrović:''Kako većina Srba prdnjavi „Boze, oprosti im što ne znaju što rade“, ustašama ne ostaje ništa drugo nego da i dalje POJMA NEMAJU STO NAM TO RADE. Eh… da se upišaš u gaće od smijeha i od srbske bezpameti!'' Istina. Stravično je iritantna ta prokleta srpska naivnost. To treba valjda liječiti ?!

 12. Dux says:

  @ Enio Ima tog pisma i tog natpisa!! Samo ti izgleda ne znaš da čitaš!!!! Natpis se nalazi u katedrali nemačkog grada Magdeburg, a glasi: ''Sačuvaj nas Bože kuge, gladi i Hrvata''!!! Izašao je za vreme Tridesetogodišnjeg rata (1618-1648) koji se vodio između Evropskih katolika i protestanata. Slika ''Magdeburške devojke-prikaz pomahnitalih Hrvate na magdeburške devojke 1630-te'' ilustruje taj natpis sasvim jasno!! A pismo italijanskog generala Musoliniju????? Sačuvano je u arhivima!!!

 13. GORDANA says:

  GDE SU TADA BILI ENGLEZI KAKO SE ZOVE OVAJ ZLOČIN GENOCID NAD GENOCIDOM ,I SAMO DA JE TO.

 14. Paštrović says:

  "Borbe", ustaša je u pravu sve dok se njegov barjak bude viorio pod Avalu i pod Lovćen. I pokušaj da pronadješ knjigu Mile Mihajlović "Jugoslavija 1941-43", a ne da se bakćeš ustaškim "kršćanstvom"!

 15. Borbe za nešto bolje says:

  Kakvo ustaško krščanstvo ? Ne razumijem te šta hočeš da kažeš. Ti Paštroviću misliš da ako makneš hrvatsku zastavu iz Srbije da će Srbi prestati biti naivni po pianju Hrvata i da je to riješenje ? Srbi samo trebaju objektivno sagledavati stvari oko Hrvata i Hrvatske i ništa više. Kada kažeš "Miči zastavu" to djeluje radikalno, neka bude i hrvatska zastava na ambasadama, to je samo krpa, treba suštinski mijenjati pogled i odnose sa Hrvatskom a za to treba nek novi ko neće kao Vučič ići u Hrvatsku kao da se dogovara a Hrvati sve svedu na ponižavanje Srba. Čemu to ? Ići nekome ko ti se smije iza leđa ? Fuj !!

 16. TARAS BULJBA says:

  ZA SVE SU KRIVI KARADJORDJEVICI!!!PROKLETI BILI,ONI SU NAS UVELI U ZAJEDNICKU DRZAVU SA HRVATIMA MONSTRUMIMA,ZVERIMA U LJUDSKOM TELU,SLUGAMA RIMSKOGA PAPE ZAMENIKA LUCIFERA NA ZEMLJI!!!

  • mr MI says:

   Konačno da se neko dodirne Karađorđevića i njihove uloge u stradanju Srba. Oni su uvod u Tita. Znaju li Srbi da su Karađorđevići Šiptari. Pored svih lažnih informacija koje lažni mediji fabrikuju neosporan je podatak da su posle sloma 1. Srpskog ustanka svi Kastrati pobegli u Arbanaške planine bojeći se osvete Turaka. Gde ste Titovi istoričari? Prevaranti sa državnih univerziteta. Ekonomista sam i znam da svi koji su učili državne univerzitete pojma nemaju o savremenoj ekonomiji i vode nas u propast. Sve je upereno protiv nacionalnih država. Kao princ Carls nešto zna i učestvuje u kreiranju sveta. To je jedna gluperda koja samo odrađuje planove onih napunjenih lažnom lovom. Njima se više ovakav svet ne isplati, jer robe nema, sem kod Rusa, Indijaca i Kineza i njihova lova više nema nikakav smisao. Štampaju pare, a da inflaciju ne prikazuju, da bi kupili naše žito i meso. Ko god sa njima trguje gura svoju zemlju u propast. Dozovite se pameti braćo Srbi i onda svinjetina neće biti 110 din žive vage, ali će se plate utrostručiti. Svak ko uđe u njihov sistem vrednovanja je osuđen na propast.

  • Vlad says:

   Nije Karađorđevići nego Crnođorđevići, polu srbsko polu arnautsko pleme.Ko ne veruje neka procita.Zašto se svi ljutite na Hrvate.Oni su takvi kakvi su.Ljutite se one koji su žrtvovali celu mladost Srbije 1914-1918. da bi ostvarili svoj sebični megalomanski cilj da budu prvi monarsi južnog Slovenstva,da stvore jedan narod, jedan jezik. Sve Crnođorđeviće sa Oplenca iskopati(sem Karađorđa,Đorđa-Petrovog sina, i Aleksandra-Pavlovog sina) i sve ih spaliti u Kostolcu i pepeo prosuti u Savu kod Gradine.E, onda možete da se nadate nekom pomaku iz iluzije jugoslovenstva..S sve drugo je "Trlja baba dlan da joj prođe dan"

 17. Paštrović says:

  E... griješiš druže! Vidiš, baš ta kako ti reče "krpa" je najtemeljitiji temelj jednog naroda, nacije i na kraju i same države. Na bojnom polju su postojali barjaktari, i cijeli tok borbe je tekao tako da ta "krpa" ne smije da padne u ruke neprijatelju. Cijele barjaktarske familije su gubile živote da bi spasili tu "krpu". Barjaktari su bili možda i najcjenjeniji od svih ostalih vojskovođa, vovoda i sve ostale vojske. Ja lično nemam ništa protiv postojanja te ustaške države, ali da mi turaju prst po sred oka u vidu baš te "krpe", to ne dam. Srbi su uradili nešto što Ješe ne smiju ni da pomisle da sebi dozvole, a to je da se u Izraelu viori KUKASTI Hitlerov krst. Srbi su to sebi dozvolili, i time sami sebe anulirali.

 18. vlada says:

  Taras Buljba komentar tacan , pravo u srz. drago mi je da nisam jedini koji misli tako. Prokleti bili i seme im se zatrlo glupavo.

 19. Jergic says:

  Ja ne mogu da shvatim sto se Srbi stide svojih stradanja. Pravoslavni stav je da se oprosti, ali ne i da se zaboravi. Pitanje je zasto se i danas, kao ni ranije, Srbi ne trude da koristeci ovakve i druge brojne slicne podatke o svojim stradanjima, slicnim stradanjima Jevreja, uporno ne prezentiraju svetskoj javnosti.Istorija pokazuje da nam se to cak moze i ponoviti - za razliku od Jevreja, koji su pronasli nacin da im se sudbina vise ne ponavlja. Drzava svakako mora da pronadje nacina da po svaku cenu vodi politiku zastite nasih grobalja i uspostavljanja mauzoleja ili drug obelezja na mestima velikih stradanja, koje treba redovno odrzavati i obilaziti radi secanja i podsecanja na zlocince i zrtve.

  • Vlad says:

   Pusti ti taj tvoj "pravoslavni" stav-Treba oprostiti, ne treba zaboraviti.Zbog tog nakaradnog stava nesretne SPC Srbi su ovde gde su. Pominješ Jevreje kako oni pamte.Tacno, slazem se! Treba se ugledati na Jevreje, ali se onda treba ugledati u SVEMU, a ne u ponečem. Jevreji idu po svom starozavetnom "Ne oprostiti, ne zaboraviti" i "Oko za oko zub za zub". A Srbima i ostalima je prodata prica o "stolaru iz Nazareta" koji je ucio o oprostu.

 20. Slobodan Jarcevic says:

  Osvestimo se, Srbi. Nisu ustase obavile ove zlocine, nego hrvatski vojnici, ili Hrvati. Ustase su bile srpski ustanici protiv turske okupacije, a Hrvati su ukrali ime i svoje vojnike tako zvali. Hrvatski vojnici su obavili ove zlocine i klanje tek rodjenog srpskog deteta.

 21. jadranka says:

  Ostala sam bez daha. Da li to covek moze da uradi? Da li nasi politicari mogu da pogledaju u ogledalo, i prestanu da se uluzuju hrvatima (namerno sam napisala malo slovo h). Sa svim konentarima se slazem (da se ne bih ponavljala).

 22. Srdjan Perovic says:

  Zaboravili ste glavnog koji je dao oprost uatasama(naravno u mimikriji) ; Josip Broz Tito.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *