ИЗУЗЕТНО ПОТРЕСНО: Писмо италијанског генерала о усташким злочинима, упућено Мусолинију!

ИЗУЗЕТНО ПОТРЕСНО: Писмо италијанског генерала о усташким злочинима, упућено Мусолинију!

21 фебруара 2021

Писмо италијанског генерала Александра Лузана Мусолинију, за време другог светског рата:

Драги Дуче,

Моја безгранична оданост према Вама ми, надам се, даје за право да, у нечему, одступим од строгог војничког протокола. Зато и журим да Вам опишем један догађај којему сам, уназад три седмице, лично присуствовао.

Обилазећи среска места Столац, Чапљину и Љубиње (између 60 и 130 км северно од Дубровника) – сазнам од наших обавештајних официра да су Павелићеве усташе, претходног дана, починиле неки злочин у једном селу (Пребиловци), и да ће, када се то прочује, околни Срби поново да се узнемире.

Недостају ми речи да опишем оно што сам тамо затекао. У великој школској учионици затекао сам заклану учитељицу и 120 њених ученика! Ниједно дете није било старије од 12 година! Злочин је неумесна и наивна реч. Tо је превазилазило свако лудило!

Прочитајте још:

ПОТРЕСНО СВЕДОЧЕЊЕ: „Мали дјечак је сједио на међи и звао мајку! Усташе питају један другога: “Има ли тко метак?”

ПОТРЕСНО СВЕДОЧЕЊЕ: Заклаше ми усташе тек рођеног сина, једва да је шест сати гледао овај погани свет

Многима су одсекли главе и поређали их по ђачким клупама. Из распорених утроба усташе су извукле црева и, као новогодишње врпце, растегли их испод плафона и ексерима укуцали у зидове! Рој мува и несношљив смрад нису дозвољавали да се ту дуже задржимо. Приметио сам начету врећу соли у ћошку и згрануто установио да су их клали полако, солећи им вратове! И таман кад смо одлазили, у задњој клупи се зачуло дечје кркљање. Пошаљем двојицу војника да виде шта је. Изнели су једног ђака, још је био у животу, дисао је са напола пресеченим гркљаном! Својим колима одвезем то јадно дете у нашу војну болницу, повратимо га свести и од њега сазнамо пуну истину о трагедији.

Злочинци су најпре, на смену, силовали учитељицу Српкињу (име јој је Стана Арнаутовић) и онда је пред децом убили. Силовали су и девојчице од осам година. За све то време певао је силом доведени оркестар цигана и ударао у тамбуре!

На вечну срамоту наше, римске цркве и један Божији човек, један жупник, у свему томе је учествовао! Дечак кога смо спасили брзо се опоравио. И чим је рана зарасла, нашом непажњом побегао је из болнице и отишао у своје село, да тражи родбину. Послали смо патролу за њим, али узалуд; нашли су га на прагу куће закланог! Од хиљаду и нешто душа у селу више нема никога! Истога дана, то смо открили касније, кад је извршен злочин у школи, усташе су похватале још 800 становника села Пребиловци и све их бацили у јаму или на животињски начин на путу до јаме побили. Спасило се само око 300 мушкарацa. Jедино је њима успело да пробију усташки обруч око села и да побегну у планину! Тих 300 преживелих јаче је од најелитније Павелићеве дивизије. Све што су имали да изгубе они су изгубили! Децу, жене, мајке, сестре, куће, имовину. Чак су и страха од смрти ослобођени. Смисао њиховог живота је једино у освети, у страшној освети њих је, у неку руку и стид што су преживели! А таквих села, као што су Пребиловци, пуна је Херцеговина, Босна, Лика, Далмација.

Покољи Срба су достигли такве размере да су у тим крајевима загађени и многи водени извори. Из једног врела у Поповом Пољу, недалеко од јаме у коју је бачено 4.000 Срба, избијала је црвенкаста вода, лично сам се у то уверио! На савест Италије и наше културе пашће неизбрисива мрља, ако се, док је време, не дистанцирамо од усташа и не спречимо да се нама припише да подржавамо безумље!

(Вечерње новости, приредио Интермагазин)

KOMENTARI34 коментара

 1. nikad robom says:

  Gde su sada ovi dezurni hrvatski posetioci sajta koji uvek imaju nesto jadno da dodaju, da procitaju ovo.Veci zlocin od ovog opisanog bio bi da se to zaboravi i oprosti.

  • Vlad says:

   Pa patrijarh Gavrilo Dožić je 1946 ili '47 u ime srbskog naroda izrekao svoju čuvenu "mudrost"-Mozemo da oprostimo, ali ne mozemo da zaboravimo. On je to rekao u svojstvu patrijarha SPC.A posto je SPC uvek govorila da je dobri pastir srbskom narodu, proizilazi da je oprostio ne samo u ime SPC već i u ime svog naroda. Tako da je već oprošteno!! 1918.kralj Aleksandar je isto oprostio Hrvatima koji su u okviru vojske Austro-Ugarske pocinili ista takva zlodela u Mačvi 1914.Znaci oprosteno je dedama, što ne bi i unucima? Kakve smo pastire imali u 20.v dobro smo i živi uopšte.

 2. mali says:

  Najvaznije je da se izvuce pouka,da se nebi isto ponovilo.Deca u skolama,treba kroz istoriju to da uce.Na granici sa Hrvatskom bih podigao KINESKI ZID,da se izolujemo od njih i vodimo svoju politiku i ekonomiju,totalno izolovani od Hrvatske.Ne postoji ratna odsteta i novac koji moze to da plati.Daleko im lepa kuca...Muka mi u stomaku,i kako rece Italijanski oficir - ne mogu da nadjem reci da se izrazim,a i suvisno je..

  • Ja says:

   Kakva bre pouka!? Nema pouke, u Srbiji glavnu rec vode "ustase"! Reditelj "Dare" rece da je NAPAD na film prvo dosao IZ BEOGRADA, a Amerikanci samo nastavili! Vise od sto godona oni nas ubijau, i to na milione, a mi se izvinjavamo, izvlacimo pouke. Nismo slusali Ducica i vojvodu Misica, a slusali smo Aleksandra kralja, kneza Pavla, Draskovica, Tadica, Canka, Cedu, ,.. Srbi malobrojni i u danasnjoj NDH su gradjani drugog reda, pa se "pohrvacuju"!! Kineski zid, svakako, ali na granicama Krajine, na Kninskoj tvrdjavi.

  • Majka NS says:

   Pre jedno 4-5 godina u povratku s mora svratili smo porodično u Trebinje, posetismo i muzej kako bi naših troje dece videlo kako se živelo u Hercegovini. Pored stalnih izložbi na spratovima u prizemlju je bila izložba o stradanju u Prebilovcima. Uđoh samo ja, da vidim šta je...ne prođoh ni četvrtinu sobe, muka i vrtoglavica od fotografija. To ne mogu raditi ni uraditi ljudi!

   • Rodoljub Mitrovica says:

    Ljudi iz tog krša bar čuvaju sećanje.. To treba da se uradi reprodukcija i obaveže svaka škola i fakultet (od Subotice do Prwševa) da izvedu nastavnici učenike i studente u muzeje, galerije, škole (gde ko ima adekvatan prostor) i održe obavezna predavanja o stradanjima. I nakon toga svi (SVI) bet obzira na veru i ubeđenje u pravoslavnu crkvu, da upale sveće za te nevine žrtve.. Svi bez izuzetka!

    • Vlad says:

     Pa patrijarh Gavrilo Dožić je 1946 ili '47 u ime srbskog naroda izrekao svoju čuvenu "mudrost"-Mozemo da oprostimo, ali ne mozemo da zaboravimo. On je to rekao u svojstvu patrijarha SPC.A posto je SPC uvek govorila da je dobri pastir srbskom narodu, proizilazi da je oprostio ne samo u ime SPC već i u ime svog naroda. Tako da je već oprošteno!! 1918.kralj Aleksandar je isto oprostio Hrvatima koji su u okviru vojske Austro-Ugarske pocinili ista takva zlodela u Mačvi 1914.Znaci oprosteno je dedama, što ne bi i unucima? Kakve smo pastire imali u 20.v dobro smo i živi uopšte.

 3. Borna says:

  Uzas! Ne mogu da dodjem sebi. Kakvi monstrumi? To na planeti nit je bilo prije nit ce biti poslije. U nakaznosti, u nastranosti krvate nitko ne prevazidje. Mili Boze! Kakvi besramni genocidi?! Ova istina je nazalost i nama samima malo poznata. Dobro je da se spominje i pise, i treba tako. Ne smije da se zaboravi.

 4. mija says:

  To je samo deo onog šta je nesrećni srpski narod u NDH doživeo. Sličnih priča je na hiljade. U svakom srpskom selu i gradu su ustaše organizovale lov Srbe i pre smrti ih podvrgavali najstrašnijem mučenju i iživljavanju kakvo normalan čovek ne može ni da sluša, a kamo li da počini. Ali ustaše nisu normalni ljudi, pa mogu, čak se time i ponose.

 5. Steva says:

  Hrvati su najveca pogan od naroda na ovoj planeti i zato sa njima samo na distanci.A srbi su najnaivniji narod,jer veruju svima,cak traze prijatelje medju svojim najvecim neprijateljima,pa Gospode Boze imal te igde,daj osvesti ovaj srpski narod.

 6. jonhy says:

  osvetiti se i nauciti pascad pameti

 7. Jovo Knin says:

  Jedan od onih koji su se osvetili je Simo Dubajić.Da li je bilo još takvih i ja se pitam?

 8. DJORDJE says:

  O BOZE SACUVAJ SRBE OD POKATOLICENE SRBE I DOMACE IZDAJNIKE A OSTALE NEPRIJATELJE CEMO SAMI DA SE CUVAMO! NAJOPASNIJI NEPRIJATELJI SRBA SU ODVEKA BILI SAMI POKATOLICENI SRBI I DOMACI IZDAJNICI!

 9. Enio says:

  haha neko napise skrabotinu od pisma i odma opcenarodno veselje.....hahaha kako tog pisma nema nigdi....ako ga je pisao Duceu,kako da ga nema u arhivama .....jos jedna od srpski lazi isto ko i o natpisa na nekoj katedrali o sacuvaj nas Hrvata......a kad pitas iti jednog srbina da to ovjekoci dokazom,fotografijom.....nista.

 10. Paštrović says:

  Zašto bi ustaše trebale da se stide, kad je i slijepcu već postalo ocigledno da mi Srbi volimo, da mi Srbi prosto obozavamo da se falimo kako su nas ustaše klale... i klale... a mi njih i dalje volimo. Kako većina Srba prdnjavi "Boze, oprosti im što ne znaju što rade", ustašama ne ostaje ništa drugo nego da i dalje POJMA NEMAJU STO NAM TO RADE. Eh... da se upišaš u gaće od smijeha i od srbske bezpameti! Vaznije je Srbima sto su ih nasi vaterpolisti razvalili nego sto su oni ocistili njihovu drzavu od nas Srba, od nas VATERPOLISTA!!

  • Cp6a says:

   Видиш да је мука свима овде стегла срце, уздржи се мало од паметовања.

  • Leda says:

   Bezbožnici nemaju ni stida, ni srama, ni savesti. Da li ti imaš savesti? Smeta ti iznošenje činjenica o strahovitom stradanju jednog naroda, pa se istom tom narodu rugaš "kako voli, obožava, fali se" što su žrtve ustaških dželata. Osećaš li stid? Samrtni dah jama u kojima leže kosti poklanih, mučenih i poubijanih Srba, pohodiće sve one "koji se upišavaju od smijeha". Pohodiće sve one koji se lažno predstavljaju da su "Srbi", a u sebi neguju klicu Irodovih sinova.

 11. Borbe says:

  I evo jednog ustaše koji bi klao baš kao i ti što su ubijali djecu u razredu. Evo ga, javio se. Povuklo ga. Jače je od njega. Enio šugo nenormalna tebi je komentar na klanje djece ''hahaha'' a pismo talijanskog generala upućeno Musoliniju škrabotina ? Tvrdiš da pisma nema nigdje ti koji si seljačič koji i da hoče ne može imati uvid u dokumente i arhive ? U ovom tekstu nema Srba izuzev kao žrtava, ovo je napisao Talijan Talijanu, veze nema sa tkz srpskom propagandom, ali vi hrvatski koljači iza tastature ne mirujete. Po vama koljačima, Srbi su otišli tako daleko da su sami izmišljali pisma predstavljajući ih kao pisma koja su pisali Talijanima Talijanima. I to je ostalo živo skroz do 2015. Jadna bolesna hrvatska šugo, ničega se ne sramiš i ogadio si se i samim nacistima. Istu stvar su radile i ustaše nakon pokolja - sakriti dokaze. I za Srbe ovdje, za ljude koji čitaju komentare, ovaj ustaša enio radi isto ono što su radile ustaše onoj djeci u razredu samo na drugi način, evo ga, ustaška kama je krenula prerušena u sprdanje i ismijavanje preko komentara čak i onda kada Srbi samo objave tekst o stradanju svoje srpske djece i to od talijanskih izvora. Odmah ide ustaška kama u obliku komentara koji za cilj imaju ne ubiti jer je nemoguće preko monitora to učiniti ali sprdati se i provocirati Srbe nad njihovom ubijenom djecom,, znači opet Srbima nanjeti zlo i štetu, e to ide i zato šuge to rade. Paštrović:''Kako većina Srba prdnjavi „Boze, oprosti im što ne znaju što rade“, ustašama ne ostaje ništa drugo nego da i dalje POJMA NEMAJU STO NAM TO RADE. Eh… da se upišaš u gaće od smijeha i od srbske bezpameti!'' Istina. Stravično je iritantna ta prokleta srpska naivnost. To treba valjda liječiti ?!

 12. Dux says:

  @ Enio Ima tog pisma i tog natpisa!! Samo ti izgleda ne znaš da čitaš!!!! Natpis se nalazi u katedrali nemačkog grada Magdeburg, a glasi: ''Sačuvaj nas Bože kuge, gladi i Hrvata''!!! Izašao je za vreme Tridesetogodišnjeg rata (1618-1648) koji se vodio između Evropskih katolika i protestanata. Slika ''Magdeburške devojke-prikaz pomahnitalih Hrvate na magdeburške devojke 1630-te'' ilustruje taj natpis sasvim jasno!! A pismo italijanskog generala Musoliniju????? Sačuvano je u arhivima!!!

 13. GORDANA says:

  GDE SU TADA BILI ENGLEZI KAKO SE ZOVE OVAJ ZLOČIN GENOCID NAD GENOCIDOM ,I SAMO DA JE TO.

 14. Paštrović says:

  "Borbe", ustaša je u pravu sve dok se njegov barjak bude viorio pod Avalu i pod Lovćen. I pokušaj da pronadješ knjigu Mile Mihajlović "Jugoslavija 1941-43", a ne da se bakćeš ustaškim "kršćanstvom"!

 15. Borbe za nešto bolje says:

  Kakvo ustaško krščanstvo ? Ne razumijem te šta hočeš da kažeš. Ti Paštroviću misliš da ako makneš hrvatsku zastavu iz Srbije da će Srbi prestati biti naivni po pianju Hrvata i da je to riješenje ? Srbi samo trebaju objektivno sagledavati stvari oko Hrvata i Hrvatske i ništa više. Kada kažeš "Miči zastavu" to djeluje radikalno, neka bude i hrvatska zastava na ambasadama, to je samo krpa, treba suštinski mijenjati pogled i odnose sa Hrvatskom a za to treba nek novi ko neće kao Vučič ići u Hrvatsku kao da se dogovara a Hrvati sve svedu na ponižavanje Srba. Čemu to ? Ići nekome ko ti se smije iza leđa ? Fuj !!

 16. TARAS BULJBA says:

  ZA SVE SU KRIVI KARADJORDJEVICI!!!PROKLETI BILI,ONI SU NAS UVELI U ZAJEDNICKU DRZAVU SA HRVATIMA MONSTRUMIMA,ZVERIMA U LJUDSKOM TELU,SLUGAMA RIMSKOGA PAPE ZAMENIKA LUCIFERA NA ZEMLJI!!!

  • mr MI says:

   Konačno da se neko dodirne Karađorđevića i njihove uloge u stradanju Srba. Oni su uvod u Tita. Znaju li Srbi da su Karađorđevići Šiptari. Pored svih lažnih informacija koje lažni mediji fabrikuju neosporan je podatak da su posle sloma 1. Srpskog ustanka svi Kastrati pobegli u Arbanaške planine bojeći se osvete Turaka. Gde ste Titovi istoričari? Prevaranti sa državnih univerziteta. Ekonomista sam i znam da svi koji su učili državne univerzitete pojma nemaju o savremenoj ekonomiji i vode nas u propast. Sve je upereno protiv nacionalnih država. Kao princ Carls nešto zna i učestvuje u kreiranju sveta. To je jedna gluperda koja samo odrađuje planove onih napunjenih lažnom lovom. Njima se više ovakav svet ne isplati, jer robe nema, sem kod Rusa, Indijaca i Kineza i njihova lova više nema nikakav smisao. Štampaju pare, a da inflaciju ne prikazuju, da bi kupili naše žito i meso. Ko god sa njima trguje gura svoju zemlju u propast. Dozovite se pameti braćo Srbi i onda svinjetina neće biti 110 din žive vage, ali će se plate utrostručiti. Svak ko uđe u njihov sistem vrednovanja je osuđen na propast.

  • Vlad says:

   Nije Karađorđevići nego Crnođorđevići, polu srbsko polu arnautsko pleme.Ko ne veruje neka procita.Zašto se svi ljutite na Hrvate.Oni su takvi kakvi su.Ljutite se one koji su žrtvovali celu mladost Srbije 1914-1918. da bi ostvarili svoj sebični megalomanski cilj da budu prvi monarsi južnog Slovenstva,da stvore jedan narod, jedan jezik. Sve Crnođorđeviće sa Oplenca iskopati(sem Karađorđa,Đorđa-Petrovog sina, i Aleksandra-Pavlovog sina) i sve ih spaliti u Kostolcu i pepeo prosuti u Savu kod Gradine.E, onda možete da se nadate nekom pomaku iz iluzije jugoslovenstva..S sve drugo je "Trlja baba dlan da joj prođe dan"

 17. Paštrović says:

  E... griješiš druže! Vidiš, baš ta kako ti reče "krpa" je najtemeljitiji temelj jednog naroda, nacije i na kraju i same države. Na bojnom polju su postojali barjaktari, i cijeli tok borbe je tekao tako da ta "krpa" ne smije da padne u ruke neprijatelju. Cijele barjaktarske familije su gubile živote da bi spasili tu "krpu". Barjaktari su bili možda i najcjenjeniji od svih ostalih vojskovođa, vovoda i sve ostale vojske. Ja lično nemam ništa protiv postojanja te ustaške države, ali da mi turaju prst po sred oka u vidu baš te "krpe", to ne dam. Srbi su uradili nešto što Ješe ne smiju ni da pomisle da sebi dozvole, a to je da se u Izraelu viori KUKASTI Hitlerov krst. Srbi su to sebi dozvolili, i time sami sebe anulirali.

 18. vlada says:

  Taras Buljba komentar tacan , pravo u srz. drago mi je da nisam jedini koji misli tako. Prokleti bili i seme im se zatrlo glupavo.

 19. Jergic says:

  Ja ne mogu da shvatim sto se Srbi stide svojih stradanja. Pravoslavni stav je da se oprosti, ali ne i da se zaboravi. Pitanje je zasto se i danas, kao ni ranije, Srbi ne trude da koristeci ovakve i druge brojne slicne podatke o svojim stradanjima, slicnim stradanjima Jevreja, uporno ne prezentiraju svetskoj javnosti.Istorija pokazuje da nam se to cak moze i ponoviti - za razliku od Jevreja, koji su pronasli nacin da im se sudbina vise ne ponavlja. Drzava svakako mora da pronadje nacina da po svaku cenu vodi politiku zastite nasih grobalja i uspostavljanja mauzoleja ili drug obelezja na mestima velikih stradanja, koje treba redovno odrzavati i obilaziti radi secanja i podsecanja na zlocince i zrtve.

  • Vlad says:

   Pusti ti taj tvoj "pravoslavni" stav-Treba oprostiti, ne treba zaboraviti.Zbog tog nakaradnog stava nesretne SPC Srbi su ovde gde su. Pominješ Jevreje kako oni pamte.Tacno, slazem se! Treba se ugledati na Jevreje, ali se onda treba ugledati u SVEMU, a ne u ponečem. Jevreji idu po svom starozavetnom "Ne oprostiti, ne zaboraviti" i "Oko za oko zub za zub". A Srbima i ostalima je prodata prica o "stolaru iz Nazareta" koji je ucio o oprostu.

 20. Slobodan Jarcevic says:

  Osvestimo se, Srbi. Nisu ustase obavile ove zlocine, nego hrvatski vojnici, ili Hrvati. Ustase su bile srpski ustanici protiv turske okupacije, a Hrvati su ukrali ime i svoje vojnike tako zvali. Hrvatski vojnici su obavili ove zlocine i klanje tek rodjenog srpskog deteta.

 21. jadranka says:

  Ostala sam bez daha. Da li to covek moze da uradi? Da li nasi politicari mogu da pogledaju u ogledalo, i prestanu da se uluzuju hrvatima (namerno sam napisala malo slovo h). Sa svim konentarima se slazem (da se ne bih ponavljala).

 22. Srdjan Perovic says:

  Zaboravili ste glavnog koji je dao oprost uatasama(naravno u mimikriji) ; Josip Broz Tito.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u