ИЗВЕШТАЈ АМЕРИЧКОГ МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ изазвао панику и страх! РУСИ ПОСЕДУЈУ…

IZVEŠTAJ AMERIČKOG MINISTARSTVA ODBRANE izazvao paniku i strah! RUSI POSEDUJU…

8 februara 2018

Pre neke dve godine su zapadnjački obaveštajci i vojni stručnjaci pokušali da naprave smisao od novog ruskog oružja čiji nacrti su na kratko iscureli u misterioznom izveštaju na ruskoj državnoj televiziji.

Oružje je bilo nuklearni podvodni dron koji će biti lansiran iz podmornice. Opis koji je pratio sliku drona, glasio je da takva vozila ili oružja neće imati pilota, i biće sposobno za napadanje neprijatelja i stvara “zonu ekstenzivne radioaktivne kontaminacije nepodobne za vojne, ekonomske ili druge aktivnosti tokom dugog vremenskog perioda”.

U to vreme, u novembru 2015. godine, potparol Kremlja je rekao da je dokument greškom prikazan u izveštaju ruske televizije. Ipak, potparol se nije trudio da demantuje ili porekne planove za takvo oružje, a analitičari su zaključili da je to bio nameran signal poslat od strane Kremlja.

Sad, po prvi put postoje javne objave da su obaveštajci SAD potvrdili ruske namere da upotrebe ovo oružje u slučaju da dođe do nuklearnog rata.

Indikacije su došle u početnoj verziji Pregleda nuklearnog stava SAD-a, dokumenta stvorenog od strane Ministarstva odbrane na svake četiri godine i nabraja okolnosti pod kojim ce SAD koristiti nuklearno oružje.

Ovaj dokument od 64 strane je prvo objavio “HuffPost” ranije ovog meseca, navodeći da je dokument za “pre odlucivanja”, ukazujući na to da Pentagon i druge agencije državne bezbednosti i dalje diskutuju o tome.

U delu koji se tiče Rusije, u dokumentu se spominju dobro poznati trenutni napori Moskve da modernizuje svoj nuklearni arsenal, što je bio prioritet predsednika Putina godinama.

“Rusija takođe razvija barem dva nova sistema interkontinentalnog dosega, hipersonični gliser i novi interkontinentalni, nuklearno naoružani autonomni podvodni torpedo”, kako se navodi u dokumentu. Čini se da se time misli na podvodni dron koji je dobio naziv “Status-6” u novembru 2015-te, kada je ruska TV dala prvi prikaz planova.

Zapadnjački analitičari su rekli, da ako se takvo oružje iskoristi i detonira u blizini istočne obale SAD, na primer, to bi prouzrokovalo kišu radioaktivnosti na velike gradove i učinilo velika područja teritorije nenaseljivim. Neki su ga nazvali “mašinom za smak sveta” zbog ogromne štete koju bi naneo. Za ovo oružje se zna da bi uz svu razornu moć koju ima izazvao i cunami talase od nekoliko stotina metara.

Analitičari i stručnjaci za oružje u Vašingtonu su potvrdili utentičnost dokumenta, takode poznatog i kao NPR, dok su takode naglasili njegovu autentičnu prirodu. Pentagon je odbio da komentariše.

Dmitri Gorenburg, ruski vojni stručnjak iz Centra za pomorske analize u Vašingtonu, rekao je da je spominjanje podvodnog drona u NPR potvrda da Rusi imaju takvo oružje.

“U pogledu razloga zbog kojeg bi poželeli tako nešto, moja najbolja pretpostavka je da je to odgovor na naše odbrambene rakete… eliminisanje njihove sposobnosti drugog napada”, rekao je on za RFE/RL. To se odnosi na sposobnost nuklearno naoružane države da bude napadnuta nuklearnim oružjem i zadrži dovoljno kapaciteta da uzvrati, sa nečim poput interkontinentalne balističke rakete ili ICBM-e.

Rusi “žele da naglase nuklearnim planerima SAD da samo zato što misle da će imati sposobnost da smaknu sve ICBM-ove… mi imamo druge stvari”, kako je rekao Gorenburg. “Možda možete da smaknete naše rakete ali ovo nećete moći.”

Uporedo sa potvrđivanjem ruskih planova za oružje, NPR takode iskazuje palnove da sagradi novo nuklearno oružje, uključujući dva koja ce se staviti u podmornice ili na površinu brodova.

Ovo takode zahteva razvoj novog nuklearnog oružja koje ima manju eksplozivnu silu od onih uglavnom postavljenih na raketama.

Stručnjaci za kontrolu oružja su upozorili da će manje nuklearno oružje verovatnije brže dovesti do nuklearne konfrontacije.

Webtribune.rs

KOMENTARI6 komentara

 1. Roy says:

  Ajde ne lupajte vi i sudnji dan. Ameri kad krenu smazace pola sviejta dok ce Rusi pricati o svojim partnerima i lupati gluposti i mirnom resenju krize kao i stalno sto melju i blebecu.

  • Strahinja says:

   Jel te to Vatikan naucio, da tako kevces, udobno zavaljen u fotelju, uzivajuci u "plodovima" onoga sto je postigao tvoj otac ili deda koljuci u Jasenovcu ?

 2. M says:

  Ok,to je varijanta 1!A što ako Rusi i Kinezi itd.krenu prvi?

 3. Ilija Krneta says:

  i ja tako mislim kole amerika jaka sa oruzijem

 4. goran says:

  Plasim se da je Roy u pravu. Te Rusi imaju ovo, te ono. Ako imas, a ne koristis, gubis ga. To je kosmicki zakon.

  • Strahinja says:

   Gorane, tek ces da se plasis, i ti i Roy i ostali Vatikanoidi !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *