ИЗВЕШТАЈ ЕНГЛЕСКОГ ЛОРДА: Откривено шта НАТО смера на Западном Балкану

IZVEŠTAJ ENGLESKOG LORDA: Otkriveno šta NATO smera na Zapadnom Balkanu

29 maja 2024

Za Parlamentarnu skupštinu NATO koja je nedavno u status pridruženog člana unapredila Skupštinu tzv. Kosova, pripremljen je i izveštaj koji pokazuje kakve su namere Severnoatlantske alijanse prema Srbiji.

Odnosno kako bi želela da se obruši na nju i kada je u pitanju Kosovo i Metohija, ali i kada je reč o Republici Srpskoj.Pod nazivom „Zapadni Balkan: novi bezbednosni izazovi na pragu NATO-a“ izveštaj je sastavio engleski lord Mark Lankaster i u njemu praktično predlaže ograničavanje postojećih ovlašćenja Republici Srpskoj do neprepoznatljivosti, a daje i nove ideje kada je reč o saradnji tzv. Kosova i NATO-a.

Što se tiče Srbije, njoj je namenjen „odgovarajući pritisak“, rečeno u stilu engleskih lordova.

Ukrajinski model

U tački 78 izveštaja navodi se da na prvom mestu NATO saveznici, Evropska unija i njihovi partneri „moraju da nastave da vrše odgovarajući pritisak na Beograd i Prištinu da odblokiraju dijalog“, a sve u cilju normalizacije odnosa, kako se navodi.

Kako se ne traži od Prištine da prizna Beograd, već obrnuto zarad „normalizacije odnosa“, jasno je kome je pritisak NATO i partnera namenjen.

NATO saveznici moraju da učine više u regionu, naročito na „Kosovu“ i BiH, šire govoreći to uključuje veće angažovanje sa partnerima sa Zapadnog Balkana u NATO institucijama, inicijativama i misijama, piše u izveštaju u jednoj od završnih tački.

To podrazumeva novi pristup zajedničkim vežbama i obuci, sugeriše lord Lankaster i predlaže za BiH „ukrajinski model“ koji primenjuje britanska vojska koja trenutno radi sa ukrajinskim vojnicima.

To nije i jedina inovativna ideja ovog izveštaja: dve zaslužuju posebnu pažnju.

Razvlašćivanje Srpske

Jedna se odnosi na pritisak koji EU, Velika Britanija i SAD treba da izvrše na BiH kako bi izvršila suštinske konstitutivne reforme. Posebne izazove u tom smislu predstavlja politička centralizacija, razvijanje izvan modela konstitutivnih naroda i smanjivanje prava na veto uključenih strana, kako piše u izveštaju.

Kao potporu za tvrdnju o prevaziđenosti modela tri konstitutivna naroda izveštaj se (tačka 13) poziva na presudu Evropskog suda za ljudska prava. Radi se o slučaju Sejdić-Finci protiv BiH u kojem je presuđeno u korist ovog Roma i Jevrejina koji su se žalili da im je tripartitnim ustrojenjem Predsedništva BiH, narušeno demokratsko pravo da budu birani u ovo telo.

U dokumentu NATO-a tako su neobično otvoreno i direktno data „uputstva za korišćenje“ BiH i razvlašćivanje Republike Srpske upakovana u birokratski jezik izveštaja, a opet tako nedvosmislena, da liče na ono što se nekad u Bosni zvalo „svilen gajtan“.

Može se pretpostaviti da se pod centralizacijom podrazumeva utapanje RS u BiH i njeno nestajanje, kao što bi srpska strana isparila i iz „prevaziđenog modela“ tri konstitutivna naroda, a iz ruku bi im bilo izbijeno i pravo veta kao poslednja linija odbrane sopstvenih interesa.

Povod za takve pretpostavke ne daju ni teorije o britanskim zaverama, ni animozitet Srba prema NATO-u koji ga je bombardovao s obe strane Drine, već ono što piše u samom izveštaju. Ali na drugom mestu.

U tački 26 i 28 jasno je navedeno da je Republika Srpska kamen spoticanja za NATO integracije BiH.

Glavna prepreka za usvajanje Akcionog plana za članstvo (MAP) bilo je protivljenje rukovodstva RS da učestvuje u ovom programu, navodi lord Lankaster. A zatim dodaje i da su iz Komisije za saradnju sa NATO-om povučeni srpski predstavnici.

Iako se ne kaže direktno, da se naslutiti da u slučaju neposlušnosti RS treba da bude spreman i odgovor. Engleski lord poziva u izveštaju da se misiji EUFOR-a u BiH obezbede neophodna sredstva i budžet „kao sredstvo za suprotstavljanje opasnim trendovima u zemlji da se razbije posleratni dogovor“.

Od tog dogovora, kao što se vidi iz izveštaja, jača je sudska presuda Sejdić-Finci na koju se autor poziva kada traži konstitutivne reforme u BiH.

Partnerstvo za Kosovo

Druga inovativna ideja ovog izveštaja odnosi se na tzv. Kosovo i njegove oružane snage.

Posebno poglavlje bavi se Kosovskim bezbednosnim snagama (KBS), još jednom institucijom koja, kao ni razdruživanje konstitutivnih naroda, nije bila predviđena potpisanim međunarodnim sporazumima.Konstatuje se da od 2018. Kosovo povećava ulaganja u KBS, da su se modernizovali neodređenom količinom dronova „bajraktar“ kupljenih od Turske i protivtenskovskim raketama „džavelin“ čiju je prodaju odobrila američka vlada. U sledećoj tački 39 nabrajaju se međunarodne misije i vojne vežbe u kojima su učestvovale KBS, uglavnom sa američkom i britanskom vojskom.

Podseća se i na glasanje Skupštine tzv. Kosova iz 2018. da u narednoj deceniji KBS transformiše u oružane snage „Kosova“. Zatim na protivljenje Srbije takvom potezu jer je u neskladu sa međunarodnim sporazumima i odgovor generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga i tadašnje ambasadorke Britanije pri UN Karen Pirs da je na Kosovu da odluči o tome.

Kad smo utvrdili osnovne postavke oko oružanih snaga Kosova, poput Srbija se protivi njihovom osnivanju, mi ne, sledi i konkretan predlog.

Saveznice se pozivaju da razmotre članstvo tzv. Kosova u NATO programu Partnerstvu za mir, „što će omogućiti bolju platformu za saradnju“, kako se navodi u tački 80d izveštaja.

Ovo je nova ideja i prvi put se otvoreno predlaže pristupanje tzv. Kosova Partnerstvu za mir, programu u kojem Srbija već učestvuje. Možda bi baš iz tog razloga Srbija trebalo da razmisli da li joj je mesto u istom programu u kojem je i tzv. Kosovo.

Kina glavni konkurent

Pominju se, neizbežno, i strani uticaji koje treba suzbiti kada je u pitanju Zapadni Balkan: vrlo konkretno se izdvaja Kina, a naravno tu je i Rusija.

Kada je u pitanju NATO, strateško takmičenje se odvija širom planete, ali to što se ono odvija na pragu alijanse na Zapadom Balkanu je od posebnog značaja, naglašava se u izveštaju.

A onda se odmah u sledećoj rečenici pominju Rusija i Kina za koje se navodi da imaju široke veze s regionom, ali i da je Kina najveći takmac.

Naglašava se da bi EU trebalo više da se ekonomski angažuje u regionu kako bi se suprotstavila uticaju Kine (tačka 82c). Valjda da bi EU znala čemu ekonomski treba da parira, u izveštaju se beleži da je Kina investirala na Zapadnom Balkanu 32 milijarde evra između 2009. i 2022. Ali i da je postala najveći pojedinačni investitor u Srbiji sa ulaganjem od 1,4 milijarde evra u 2022.

Naglašava se da postoji saradnja i u vojnoj industriji kada su u pitanju Srbija i Kina, odnosno da je Kina postala najveći snabdevač oružjem i vojnom opremom naše zemlje.

U izveštaju lorda Lankastera neizostavno je svoje mesto pronašla i Rusija za koju se navodi da je njen glavni uticaj na Zapadnom Balkanu politički (tačka 63).

Konstatuje se da su odnosi Moskve i Beograda posebno prijateljski, a da su još čvršće veze Rusije i Srpske. Navodi se i da se Rusija „dosledno protivi nezavisnosti Kosova“. Dok je Dodik, kako se ističe, evropski lider koji je najviše puta bio u Moskvi od početka sukoba u Ukrajini.

Što je veoma neobično onima koji pišu izveštaje u kojima savetuju normalizaciju odnosa Beograda i Prištine kroz „odgovarajući pritisak“, a za Republiku Srpsku predlažu samoukidanje kroz konstitutivne reforme.

(RT Balkan)

KOMENTARI9 komentara

 1. "Uokviravanje " u dubinu poluostrva says:

  Jedna od karakteristika ovog načina razmiušljanja je formiranje ( iako su več formirani ) i instrumentalizacija stavova suseda , Ako se setimo vremena slovenačke secesijske "samostojnosti " najglasniji i najeksponiraniji su bili političari iz ( neutralne ) Austrije i Italije a u slučaju Hrvatske veoma eksponorani u smislu "dobrih usluga " su bili političari iz Italije, To je nepogrešiv obrazac, Niko još nije primetio ili i pomislio da bi se npr. Portugal u tako nešto upuštao. On bi se hipotetički umešao samo u probleme ( ako bi sa problemi tipa " šta bi bilo kad bi bilo " pojavili negde na iberijskom poluostrvu , Portugak bi tek tada bio taj za koga bi se nešto čulo. ) To znači da on nije u poziciji da bude odlučujući ( čak ni formalni ili nominalni ili teorijski ) " izvođač radova " za balkanskom poluostrvu. Instrumentalizuju se susedi , oni koji to hoće ili i mogu pa i oni sa kojima to nije slučaj ).Ako ne mogu ili i neče ( kao Mađarska 1999. god, kada nije pristala da propusti kopnene trupe protiv SRJ što je i tada bila velika hrabrost i promišljenost Mađara - biraju se oni koji su za takve ciljeve koopreativnoiji i geografski što bliži . Ovakvi stavovi jasno ukazuju na poznatu stvar da Englezi maksimalno i temeljno koriste činjenicu da im je zemlja okružena morem kao i da je da je srpski faktor od mora potpuno odsečen ne samo faznim odlaskom Crne Gore iz zajedničke države nego i nametnutom nepristupanju jadranu Srba iz entiteta Republike Srpske ,

 2. persida says:

  Kenjaj Lorde, kad nemaš preča posla!

 3. milorad5 says:

  bla bla bla, kineski predsednik im je povukao gde im je crta,a ovi u londonu podilkanili u sek....ništa oni ne mogu sem da sikću i pišu spisak želja...ako samo pipnu kineske ekonomske interese u srbiji ostaće bez JAJA...kinezi su ionako vrlo besni na london...znači ekonomski mogu da nam dudlaju, od sankcija nema ništa, a ionako vojskom nikada nisu mogli nama ništa...sve u svemu penzionerski klub u londonu mrmolji svoje priče u tišini raspale britanije,pa oni su tamo na ivici kataklizme...uskoro će početi lopta da se kotrlja u njihovom dvorištu i to vrlo brzo da se kotrlja,kad krene rušenje biće trenutno..ovo je tačno onaj trenutak balansa pre nego što igla padne sa konca,sve deluje uobičajeno ali je daleko od normalnog,čist privid stabilnosti oni sad sagorevaju,ko motor na rezervi pre nego što STANE..ne mogu da procenim koliko meseci im je još ostalo ali se sad njihovo vreme računa u mesecima,ne godinama ili decenijama...

  • Rostand says:

   Istina Milorade,ovi usrani lordovi malo toga mogu,ali ovaj gad daje uputstva svojim proksijima tj. pohlepnim i do srži pokvarenim balijanderima da navale još više nama piti krv,tako da,okreni obrni,čeka nas opet beskrajna gnjavaža sa svakim proksi štakorom.

 4. 1389 says:

  London bi trebao da popase jednu atomsku, da lordovi ne kmeče uzaludno...

 5. Kosovac says:

  Evropski sud za ljudska prava (u kome će u skorijoj budućnosti biti zaposlene i sudije Šiptari) doneo je presudu da se u BiH mora omogućiti da Jevreji učestvuju u vlasti. Čuveni Sud je bio neprecizan, pa nije dao nalog koliko Jevreja treba ubaciti u vladu BiH, da li 100% ili samo 82,31% koliko je Jevreja bilo 1920 godine u boljševičkoj vlasti SSSR posle oktobarske revolucije.

 6. Paja says:

  Što je babi milo, to joj se i snilo !

 7. Brendo says:

  Tak će i bit, u konačnici će vam i stavit brnjaču na njušku da više ne rujete po Balkanu. Smrdekini će bježat prijeko Drine što živi, što mrtvi, jer nemrete vi što radit zapadno od Drine, Drina je limes maxima, razmedja dviju svijetova, granica medj barbarskim bizantom i civiliziranim zapadom. Bolje traktoraši i opančari kupujte traktore, opit će vam ustrebat, opit će oluja puhat! Bježat ćete iz Bosne, bježat ćete sa sjevera neovisne države Kosova, a ako li sam nekaj pokušate zapriječit NATO će vas opit bombardirat ko stoku sa osiromašenim uranijem da se radjate degenerirani i umirete od raka od psi. Pa će vam otić Vojvodina, bit će i to neovisna država, pa će vam otić Sandžak. Od "velike" smrdije će vam ostat samo smradljivi beograd i okolica- beogradski pašaluk, di ćete bit u karanteni izolirani, da tu umirete ko psi.

  • Lazar says:

   Strpi se debilu samo malo. Videćemo ko će gde bežati kad ruski tenkovi grunu u Evropu.... Svima, pa i vama maloumnima, jasno je da je ruska čizma u Evropi neizbežna.😁

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *