ИЗВЕШТАЈ ЕВРОСПКЕ КОМИСИЈЕ О СРБИЈИ: Поново жалбе због „малигног утицаја“ Русије и Кине

ИЗВЕШТАЈ ЕВРОСПКЕ КОМИСИЈЕ О СРБИЈИ: Поново жалбе због „малигног утицаја“ Русије и Кине

22 марта 2023

У нацрту извештаја о Србији за 2022. годину Европска комисија је похвалила чињеницу што је стратешки циљ Србије пуноправно чланство у Европској унији и у том контексту и избор новог министра за евроинтеграције, успешно организован референдум о промени Устава чиме је омогућена даља реформа правосуђа.

У нацрту документа у који је Танјуг имао увид похваљују се напори власти у Србији да „осигура недискриминаторни третман“ етничких, религијских и сексуалних мањина, као и других рањивих група, а истиче се и да Србија настоји да брзо реагује на злочине почињене из мржње, као и случајеве дискриминације против жена, етничких мањина, избеглица, људи са посебним потребама и припадницима ЛГБТ заједнице.У нацрту се поздравља и почетак изградње гасовода између Србије и Бугарске, као и побољшање на пољу енергетске сигурности и отварања српског гасног тржишта ка диверсификацији; поздравља се и недавно потписанми споразум о изградњи транс-балканског струјног коридора кроз Србију, који илуструје напоре ЕУ да се “повећа енергетска стабилност“ Западног Балкана.

Посланици у документу поздрављају чињеницу да је Србија ускладила регулативу са ЕУ и увела визе грађанима трећих земаља који представљају илегалне миграције, као и чињеница да Србија „поштује суверенитет и територијални интегритет Украјине“.

Са друге стране, изражава се жаљење што се Србија није придружила европским санкцијама против Русије, као и жаљење због опадања подршке грађана евроинтеграцијама.

У нацрту текста се „са жаљењем“ указује на сарадњу Србије са „ауторитарним режимом у Ирану“, а наша земља се позива да се удаљи од „антидемократских режима“.

Према нацрту, Европска комисија потврђује своју пуну подршку специјалном изасланику Европске уније за дијалог између Београда и Приштине Мирославу Лајчаку и позива Србију и тзв. Косово да дијалогу приступе „у духу компромиса“, како би се постигао правно обавезујући договор о нормализацији односа, у складу са међународним правом, без одлагања.

Обе стране се, како је наведено, позивају на брзу и пуну имплементацију свих релевантних договора, укључујући ту и формирање Асоцијације, односно Заједнице општина са већинским српским становништвом.

ЕК „најснажније осуђује“ и све потезе који су довели до нестабилности и угрозили помирење, и изражава забринутост у вези са тензијама на северу КиМ и „неприхватљиве“ пуцњаве на православно Бадње вече, и на друге насилне догађаје чије су мете били косовски Срби, укључујући и арбитрарно задржавање политичарке Раде Трајковић на административном прелазу Мердаре у децембру 2022.

У том смислу, подвлачи се да евентуални неуспех ефикасне деескалације тензија између Београда и Приштине може да доведе до дестабилизације региона, и поздравља се конструктиван приступ Србије у дијалогу Београда и Приштине, као и посвећеност нормализацији односа.

ЕК у нацрту позива српске и привремене приштинске власти да раде на промоцији личних контаката међу локалним становништвом, како би се оснажио дијалог и помирење и на невладином нивоу, па се у овом контексту поздрављају и културне и омладинске иницијативе.

Похваљује се и „конструктиван разговор“ између и владе и цивилног друштва и организација за људска права, након чега је повучен нацрт закона о унутрашњим пословима из децембра 2022. години, према којем би се у употребу ставиле камере које имају могућност биометријског препознавања лица, а које су купљене у Кини.Европска комисија је, како је наведено, изразила „дубоку забринутост“ због наводних покушаја да руска приватна војна компанија Вагнер „врши регрутацију у Србији“, а није поменула чињеницу да је су ове информације више пута демантоване од стране српских званичника, као и представника групе Вагнер.

Европљани су такође, изразили „дубоку забринутост због присуства стратешких инвестиција Русије“, као и због Кине, тачније због „њених растућих политичких, економских и еколошких процеса у региону“, као и због броја пројеката закључених услед међувладиних договора. Наводи се да се повећава удео инвестиција Кине у Србији, као и увоза и планираног договора о слободној трговини са том земљом.

У нацрту документа изражава се и „забринутост у вези са повећаном зависношћу од војне и одбрамбене технологије из Кине, као и количине позајмица које Србија мора да плати Кини“.

ЕК изражава и забринутост у вези са „трајним“ загађењем ваздуха, али се поздравља и нови план о превенцији од загађења ваздуха, те се позива Србија да убрза почетак имплементације плана.

(РТ Балкан)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u