Izveštaj NATO-a: Za Markale kriva Izetbegovićeva vojska

Izveštaj NATO-a: Za Markale kriva Izetbegovićeva vojska

19 avgusta 2013

markale_danas_161631293Od 9. do 11. avgusta u švedskom gradu Degerfors održana je konferencija pod nazivom „Nordijski razgovori o miru“. Na skupu je učestvovalo više organizacija i mirovnih aktivista iz Švedske, Norveške i Danske, među njima i organizacija Justicija Paks Veritas sa sedištem u Stokholmu, koja se bavi pitanjima vezanim za konflikte u bivšoj Jugoslaviji.

Tokom trodnevne konferencije održano je niz zanimljivih predavanja vezanih, između ostalog, za puzajuće učlanjivanje Švedske u NATO pakt, tekuću propagandu o ratu u Siriji, legitimiranje vojnih intervnecija SAD i NATO pakta preko doktrine R2P (Responsibility to protekt – Obaveza zaštite).

Jedan od govornika na skupu nordijskih mirovnih aktivista bio je i profesor Ola Tunander sa Instituta za mirovne studije u Oslu (Peace Research Institute Oslo). Tokom predavanja „Poslije Libije – Sirija i stalne članice Savjeta bezbjednosti UN“ Tunander je upoređivao propagandu iz Libije i Sirije sa onom iz rata u bivšoj jugoslovenskoj republici Bosni i Hercegovini.

Norveški profesor, sa bliskim vezama u NATO paktu, ispričao je u vezi bombardovanja sarajevske pijace Markale, za koje su okrivljeni Srbi, da mu je više izvora – predstavnik kriznog štaba NATO-a, predsedavajući u vojnom komitetu NATO-a Vigleik Eide, te kasniji norveški ministri odbrane i spoljnih poslova – saopštilo da je zaključak istrage NATO pakta bio da je za bombardovanje bila odgovorna „bosanska strana“, kako je nazvao snage pod kontrolom Alije Izetbegovića.

„Svi su rekli da je NATO-ov zaključak bio da se radilo o bosanskom ˙napadu na vlastito stanovništvo. Ali ovo nikad nije saopšteno javno. A izgleda da je uobičajeno da se, na primjer, uoči odluka u Ujedinjenim Nacijama, izvode takozvane „false flag operacije“, dakle prevare napadom na vlastito stanovništvo, da bi se na taj način legitimirala vojna intervencija““, rekao je norveški stručnjak.

Za granatiranje sarajevske pijace Markale Haški tribunal osudio je srpskog generala Stanislava Galića, dok se taj ratni zločini nalazi i na optužnicama u tekućim procesima protiv bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića i komandanta Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića.

„Nordijski mirovni razgovori“ održani su po prvi put prošle godine, takođe u Degerforsu. Ovogodišnja konferencija završena je najavom demonstracija u Stokholmu 4. septembra pod parolom „Ne Velikom Bratu Obami“, povodom predstojeće posjete američkog predsednika Švedskoj.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *