ИЗВЕШТАЈ ОД KОГА СЕ ЛЕДИ KРВ У ЖИЛАМА: Амери имају само црне прогнозе, корона је само почетак несреће?

ИЗВЕШТАЈ ОД KОГА СЕ ЛЕДИ KРВ У ЖИЛАМА: Амери имају само црне прогнозе, корона је само почетак несреће?

10 априла 2021

Болести, јаз између богатих и сиромашних, климатске промене и сукоби у земљама и међу њима представљаће велики изазов наредних деценија, показао извештај САД који су урадиле америчке обавештајне службе. У њему се наводи и да је пандемија вируса корона већ довела до погоршања неких од постојећих проблема.

Супарништво између Kине и коалиције западних земаља, предвођене Сједињеним Државама, вероватно ће се интензивирати и биће подстакнуто сменама војне моћи, демографским приликама, технологијом и „учвршћивањем подела у погледу модела управљања“, истиче се у извештају „Глобални трендови 2040“ који је издао амерички Национални обавештајни савет, преноси агенција Ројтерс.Регионалне силе и недржавни актери могли би да имају већи утицај, а вероватне последице тога су „нестабилнија геополитичка средина више склона конфликту“ и ослабљена међународна сарадња, оцењује се у извештају.

Извештај водећих америчких обавештајних аналитичара, који се објављује сваке четири године, процењује политичке, економске, друштвене и друге трендове који ће вероватно обликовати националну безбедност наредних 20 година.

– Наша намера је да помогнемо онима који утврђују политику и грађанима да се припреме за низ могућих будућности – написали су аутори, наводећи да не износе специфична предвиђања и да су у извештају обухватили мишљење различитих група – од америчких студената до афричких активиста за грађанска права.

Изазови као што су климатске промене, болести, финансијске кризе и технолошки поремећаји „вероватно ће се појављивати чешће и интензивније у готово свим регионима и земљама“, што ће довести до „распрострањеног преоптерећења држава и друштава, као и шокова који би могли да буду катастрофални“, упозорава се у извештају.

Додаје се да пандемија, која је однела више од три милиона живота, представља највећи „глобални поремећај“ од Другог светског рата, са последицама које ће трајати годинама.

Kовид 19, како се наводи, показао је – а понекад и продубио – разлике у здравственој заштити, довео до раста националних дугова, убрзао национализам и политичке поделе, продубио неједнакост, подстакао неповерењу у владе и нагласио неуспех међународне сарадње.

Такође успорава – а могуће и преокреће – напредак у борби против сиромаштва, болести и родне неравноправности.

У извештају се предвиђа да ће се многи проблеми, изазвани пандемијом, погоршати до 2040. године.

– Постоје одређени трендови које смо утврдили, а који се по свему судећи убрзавају или оснажују због пандемије – рекао је неименовани званичник НИЦ-а, а преноси агенција Ројтерс.

У извештају се износе пет сценарија о томе како би свет могао да изгледа 2040. године.

У најоптимистичнијем – „ренесанса демократија“ – демократске владе би се показале „способнијим да подстичу научна истраживања и технолошке иновације, убрзавајуц́и економски процват“, што би им омогућило да се суоче са домаћим проблемима и да се супротставе међународним ривалима.

У најпесимистичнијем сценарију – „трагедија и мобилизација“ – износи се претпоставка како би ковид 19 и глобално загрејавање могли да опустоше глобалне залихе хране, што би довело до немира у Филаделфији у којима би погинуле „хиљаде људи“.

KOMENTARI9 коментара

 1. doktrina soka says:

  Hvala Bogu pa sva vasa predvidjanja su samo uterivanja strah u kosti narodima. Bez vasih pismenija narod zivi normalno.

 2. M says:

  Plaćeni optimisti!Bit će još puno puno gorije!

 3. Gagi says:

  Ljudi moji, ako slucajno poznajete ili imate za prijatelja nekog slikara - portretistu, pitajte ga sta misli i kako vidi danasnje likove na politickoj sceni u svetu. To su umetnici i znalci koji su sposobni da iz necijeg lika procitaju odraz i karakter duse. Koliko je meni poznato, tesko vreme nam dolazi.

 4. Риста says:

  Па не знам колико су људи у паници, али знам шта ја мислим. Овако, на кратко и на јасно. Атомске бомбе постоје већ скоро цео један век, ратови се нижу, шире и развијају по целом свету, али нико није употребио А бомбе за ратовање. Заборавите оне две на Јапан, то био само експеримент уживо који је показао да се нико неће извући из такве катастрофе. Дакле, ствараоци атомки знају да неће преживети атомски рат, а и ако га преживе, схватиће да је боље да нису. Сада су смислили заиста згодну играчку и то је била корона не као корона, него као основ за антипандемијске педерске мере. Дакле - експерименат. Схватили су да ће биолошки рат неких размера као што је експериментална пандемија короне, уствари све погодити и слабо ће се ко овајдити, а онај који се и овајди моћи ће само да седне и плаче над својом узалудном вајдом. Дакле, као што нису смели да употребе атомске бомбе и сличне скаламерије, неће смети да поведу ни билошки рат. Значи - ништа од тих срања се неће догодити. С друге стране, народи света се јесу плашили атомског рата тамо неких педесетих и шездесетих година и онда је Кубанска криза показала целом свету да су атомске силе немоћне да употребе атомке и народи света су једноставно ставили ад акта атомски рат. Сада ће доћи до истог закључка и у вези билошког рата. Успут, мислим да је страх у народима света уствари прецрко од страха и више га нема. Оно чега се народи света ипак и даље ужасавају и плаше су и даље физички конфликти међу народима, који се без прекида одвијају на незападној хемисфери планете. Од тога су се народи одувек плашили и даље се плаше, али тај страх их тера да иду и ратују и спашавају шта се спасити може а увек преживи довољно народа да настави живот.

 5. Риста says:

  Дакле, кад народ једном прецркне од страха, онда се претвори у звер која уједа и убија без размишљања. А ко би волео да стане пред такве? Бој се оног тко је вико без голема мријет јада. Ето, то је оно где ће сви народи света ускоро стићи. А победник може бити само онај ко их све редом уништи. На његову жалост, безвредан победник и зато нико неће ни повести такве ратове. Пробали су мало са короном али су схватили да ће постати изоловани од свога народа а самим тим и најомраженије протуве света. Народи ће једноставно наставити да живе без њих и пустити их да седе у својој изолацији а ако покушају да среде свој народ, срешће оне који ће без голема мријет јада. Знају они јако добро за оно правило шта се догађа када неког сатераш у ћошак. Толико су се занели експериментисањем учвршћивања власти глобално, да су сатерали близу ћошка чак и своје народе. Ту ће почети крај експериментисања. Запад се презалетио, чини ми се. Глобални залогај у који је угурао филовање од свог народа, може лако да му преседне баш у његовој држави. Совим мислим искључиво на Америку. Они остали западњаци су пајаци и више не претстављају никакву силу за Кину или Русију, појединачно или скупа, свеједно. Ако ништа друго, за свога живота сам видео бар пропаст Западне Европе и свих оних које је преварила и прикључила себи. И ту је Америчка глобална глад дебело оманула, али нека се они баву стим бре.

 6. I Love Jesus says:

  Upravo su to te vrednosti američke demokratije koja ona razvija od svog početka, najpre su bili strašno brutalni - zbog zemlje, zlata i krvoločnosti istrebili su sva severno-američka indijanska plemena a onda su krenuli i na ostatak sveta, hitler im je dao divnu ideju i svoje divne naučnike koje su oni prisvojili za svoje nove ciljeve. Dakle i sredina svega im je užasno brutalna, a na kraju? Zaključili su da i ostatak sveta istrebe bar za šest delova i ostane jedan njihov koji će takođe biti kontrolisan njihovim kapitalom koji nazivaju demokratija. Ta reč je zapravo postojala samo jedan mali period u Grčkoj da bi se iza US demokratije krila satanska realizacija zavere protiv ljudskog roda, dakle jedino Rusi? Da, jedino Rusi još zadržavaju izlive satanskog gneva, i sve tako dok ne dođe Gospod i Spasitelj naš Hristos zvani Isus.

 7. Velika Metla says:

  Овај отпад од људског рода, којег називате американци, је кроз своју историју само плашио, убијао, пљачкао. Плашили народ свој од Индијанаца, од комуниста, од фашиста, од сиде, од птичјег грипа, болести лудих крава, прасећег грипа,од Руса, од Садамових биолошких оружја, па од Гадафијевог хемијског оружја, па од терориста, па од короне, па од астероида који само што нису унуштили земљу, па с НЛО, новим сојевима короне, вирусима који "спавају" на на Гренланду............, има тога још подоста, а све у циљу пљачкања народа и манипулисања са народима. Колика будала неко треба да буде па да им било шта поверује.

 8. Velika Metla says:

  Овај отпад од људског рода, којег називате американци, је кроз своју историју само плашио, убијао, пљачкао. Плашили народ свој од Индијанаца, од комуниста, од фашиста, од сиде, од птичјег грипа, болести лудих крава, прасећег грипа,од Руса, од Садамових биолошких оружја, па од Гадафијевог хемијског оружја, па од терориста, па од короне, па од астероида који само што нису унуштили земљу, па с НЛО, новим сојевима короне, вирусима који "спавају" на Гренланду............, има тога још подоста, а све у циљу пљачкања народа и манипулисања са народима. Колика будала неко треба да буде па да им било шта поверује.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u